
’Alene i Vildmarkens’ deltagere befinder sig 30 minutters bådtur fra den hytte, hvor fire tilrettelæggere ser alle råoptagelserne igennem. Foto: Andreas Roosvall, DR. Collage: Journalisten
Overlevelsesprogrammet ’Alene i Vildmarken’ er det mest populære tv-program på DRTV lige nu. Serien kører på 4. sæson og skildrer otte danskeres forsøg på at klare sig i den norske vildmark så længe som muligt – alt sammen filmet af deltagerne selv. I aften sendes 6. afsnit i serien.
For United Productions, der står bag ’Alene i Vildmarken’, er en meget stor del af arbejdet faktisk at holde styr på de hundredvis af timers råoptagelse.
”Klipningen fylder meget og tager længere tid end på andre produktioner, fordi der er så meget materiale. Når du sidder i klipperummet, er der sindssygt mange fravalg,” siger Rikke Mandorf, redaktionschef og tilrettelægger på programmet.
Den første grovsortering af optagelserne bliver lavet on location ved Salsvatnet i Nordnorge, hvor Rikke Mandorf og tre tilrettelæggere fra United ser alle optagelserne igennem.
”Vi sidder i Norge lige så længe som deltagerne,” siger Rikke Mandorf.
Nervepirrende
Produktionsholdet modtager optagelserne en gang om ugen, når deltagerne får deres lægetjek. I gennemsnit producerer hver deltager 35 timers filmoptagelse om ugen.
”Det er nervepirrende, når vi modtager optagelserne. Vi er dybt afhængige af, hvad de leverer,” siger hun.
I begyndelsen er der otte deltagere og dermed mest materiale.
”I starten er det nogle lange dage, fordi der er så meget materiale. Man kommer hurtigt bagud,” siger hun.
Fordelen ved, at produktionsholdet sidder i Norge, er, at de kan bruge lægebesøgene til at give deltagerne besked, hvis de skal filme på en anden måde.
Samtidig giver beliggenheden tv-holdet en følelse af at være tæt på begivenhederne.
”Vi føler, at vi lærer dem godt at kende, fordi vi ikke laver andet end at kigge deres optagelser igennem,” siger Rikke Mandorf.
Ingen fast forward
I den 4. sæson er deltagerne blandt andre den 21-årige energibombe Alfred fra Brønshøj, den naturfilosofiske shaman Jesper og midtjyden Emma, som måtte tage hjem, fordi hun fik tankemylder af ensomheden.
Alt materialet bliver set igennem ved normal hastighed. Der skulle nødig smutte et godt tv-øjeblik.
”Vi fastforwarder ikke – kun hvis en deltager sidder og kigger på et bål i tre timer uden at sige noget.”
Produktionsholdet kan følge deltagerne via en gps, og deltagerne kan tilkalde hjælp, hvis de har brug for det.
En sæson af ’Alene i Vildmarken’ varer typisk 40-60 dage, før der er fundet en vinder.
”Det kan være megahårdt at holde koncentrationen, når du har siddet i så mange timer og dage. Det er vigtigt at bibeholde blikket for, hvad der er spændende. Det er helt klart en udfordring, men også super sjovt,” siger hun.
Ægte øjeblikke
I hytten grovsorterer tilrettelæggerne, sætter farvekoder og klipper korte sekvenser, som kan bruges senere. For eksempel en sekvens, hvor deltageren Jesper kommer i nærkontakt med en ung, nysgerrig elg.
”Når man ser den slags optagelser, tænker man, at det er vildt, at man kan lave det uden stram tilrettelæggelse. Det er ægte øjeblikke, som de selv har filmet,” siger hun.
Der er stor forskel på, hvor meget deltagerne filmer. Nogle gange er der for lidt materiale, så der er sket en masse, som der ikke er billeder af.
”Men langt de fleste gør sig umage. Faktisk tror jeg, at de er mere ærlige, fordi de er alene med et kamera, som de taler med, end hvis det var lavet med et kamerahold.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.