Hver anden selvstændig i DJ taber over 70 procent i omsætning

Coronakrisen kradser ifølge en ny undersøgelse hos mange selvstændige i DJ. Men mange mener ikke, det er realistisk eller relevant at søge kompensation. ”De er faldet ned imellem hjælpepakkerne,” mener DJ og AJKS

Halvdelen af de selvstændige medlemmer af Dansk Journalistforbund (DJ) har lige nu et akut fald i omsætningen på mellem 70 og 100 procent.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som DJ har lavet i samarbejde med SMVdanmark, brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder i Danmark. Undersøgelsen er gennemført i denne uge, og analysen er baseret på 558 gennemførte besvarelser.

Næsten en tredjedel af de selvstændige svarer, at deres årsresultat som følge af coronakrisen vil falde med mere end 50 procent.

Reelt uden sikkerhedsnet

Undersøgelsen peger desuden på, at mange af de selvstændige DJ-medlemmer står uden sikkerhedsnet. 25 procent af dem svarer i undersøgelsen, at de ikke er medlem af en a-kasse.

En stor del vurderer desuden, at politikernes hjælpepakker ikke er en mulighed for dem. Kun 30 procent svarer, at de mener, at hjælpepakkerne kan være relevante og realistiske for dem at søge.

”De er faldet ned imellem hjælpepakkerne,” skriver DJ-formand Tine Johansen og AJKS-direktør Linda Garlov i dag i et fælles indlæg hos Altinget om de små selvstændige, der forsørger sig med en blanding af omsætningen i deres virksomhed og et lønmodtagerjob.

For nogle gælder det, at de har haft for lille indtjening til at blive omfattet af kompensationen. Man kan kun få kompensation for B-indkomsttab, ikke for tabet af A-indkomst.

Forslag til løsninger  

Og det er ifølge DJ-formanden et problem, som politikerne skal hjælpe med at løse.

I indlægget hos Altinget foreslår hun blandt andet, at selvstændige får ret til dagpenge uden at skulle lukke deres virksomhed.

Derudover foreslår DJ og AJKS, at man tillader et vindue for selvstændige til at melde sig ind i en a-kasse. Det åbne vindue kan gælde alle, der kan opfylde beskæftigelseskravet efter gældende regler, lyder forslaget.

0 Kommentarer