Juryen bag Kristian Dahls Mindelegat mødtes i dag tirsdag, og Dansk Journalistforbunds Kreds 1 har netop offentliggjort, hvem der er nominerede til årets pris.
Kristian Dahls Mindelegat går også under tilnavnet "Den Lille Cavling-pris", fordi den hædrer "en yngre journalist". Det er samtidig et krav, at man er medlem af den københavnske Kreds 1.
”Niveauet i årets indstillinger er meget højt. Unge danske journalister arbejder dybt professionelt på alle medieplatforme med at undersøge, analysere, konfrontere og fortælle, både fra indland og udland,” udtaler formanden for priskomiteen, Berlingskes Uffe Gardel, på Kreds 1's hjemmeside.
Komiteen består ud over Uffe Gardel af Ulla Poulsen, Kristeligt Dagblad, Lone Vibe Nielsen, Folketinget, Henrik Føhns, Harddisken på P1, Thomas Buch-Andersen, DR samt Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen.
Herunder kan du se navnene på alle de nominerede:
Nagieb Khaja
Hvordan er det at bo i Helmands krigszone, dér hvor udlændinge kun kommer, hvis de kan køre i pansrede køretøjer? Det fortæller Naghieb Khaja i sin dokumentarfilm ”Mit Afghanistan – livet i den forbudte zone”, hvor han overlader kameraet til almindelige afghanere. Khaja, som har afghansk baggrund, har i forvejen en omfattende journalistisk produktion om Afghanistan-krigen bag sig, blandt andet bogen ”Historien der ikke bliver fortalt”.
Michael S. Lund
Få har dækket det arabiske forår så intensivt som Mikkel S. Lund, og få har som ham været i stand til at rapportere fra alle sider i konflikterne. Han har talt med Assads støtter i Syren, og han har talt med fattige bønder i Egypten, som helst ville beholde Mubarak. På den måde har han lykkedes med at give danskerne en større forståelse både for storpolitikken og de enkelte menneskers valg.
Michael Bech Nielsen og Kirsten Maria Svendsen
Med vedholdende dokumenterende og konfronterende journalistik har de afdækket kritisable forhold på en række socialpædagogiske opholdssteder for anbragte børn, og deres journalistik har fået konsekvenser: Tilsynet er blevet strammet, og på nogle af opholdsstederne er ledere blevet suspenderet eller fængslet. De to har samtidig afdækket, hvordan Nordisk Cryobank undlod at reagere på advarsler om, at en sæddonor var bærer af en alvorlig genetisk sygdom.
Christina Lund Sørensen
Det er lykkedes hende at komme ind bag klosterportene i Burma og høre munkenes egen historie om, hvorfor de begyndte på de demonstrationer, som var med til at få et af verdens mest lukkede og brutale militærdiktaturer til at indlede en demokratiseringsproces. Ved at komme ind på livet af munkene har Christina Lund Sørensen kunnet åbne Burma for danske tv-seere og læsere, både i tv-indslag, artikler og i bogen Ashins Forår.
Mikkel Gadegaard Vuorela
Med artikler om landbrugets bygningskultur og om koldkrigstidens planer for livet efter atomkrigen har Vuorela udvidet rammerne for kulturjournalistik. Først og fremmest nomineres han dog for artikelserien om en sekt, der i 1967 dyrkede rumguden Orthon; en fascinerende fortælling om atomfrygtens og den kolde krigs mentale landskab.
Jette Aagaard og Eva Jung
I Berlingskes artikelserie ”Blodobligationer” afdækkede de to journalister, hvordan danske lønmodtagere, investeringsforeninger og kommuner låner penge ud til nogle af verdens mest korrupte og udemokratiske regimer.