Pressefoto

Her er de nominerede til Årets Pressefoto 2023

Dødvande, demonstranter, stormflod, Jonas Vingegaard og en ukrainsk præsident. Kandidaterne til Årets Pressefoto er nu udpeget

Pressefotografforbundet har nu besluttet, hvilke billeder der skal konkurrere om at blive Årets Pressefoto.

Det oplyser forbundet i en pressemeddelelse.

Her er de nominerede og juryens udtalelser:

Asger Ladefoged, Berlingske: Dødvande

Hvor der før var skove af tang og vandplanter, er der nu i stedet store områder med fedtemøg i Køge Bugt. Foto: Asger Ladefoged / Berlingske / Årets Pressefoto 2023

Juryen: ”Historien om den døde havbund har ligget lige for næsen af os længe, og de fleste havde nok ikke troet, at den ville være visuel. Men netop det faktum, at det er et tomt, dødt billede, er præcis hele historien! Nu ved vi, at det er sådan her, det ser ud i de danske farvande. Nu kan vi rykke på problemstillingen, for det her forstår alle, fordi de kan se det med egne øjne.”

 

Christian Falck Wolff, DMJX / Politiken: Længe leve Lützerath

Langs minen har kampklædt politi forskanset sig for at sikre, at ingen slipper igennem. De seneste uger har voldsomme sammenstød mellem aktivister og politi fundet sted på disse marker. Foto: Christian Falck Wolff, DMJX / Politiken / Årets Pressefoto 2023.

Juryen: ”Vi har længe vidst, at klimaforandringerne er svære at fotografere. Men de er ikke længere noget, vi taler om, som kommer til at ske en dag – nu er de her! Og klimaet er reelt blevet en kampplads, især mellem generationerne, for det er de unge, der tager kampen. Dét kan man til gengæld fotografere, hvilket fotografen har gjort med et billede i mange lag.”

 

Emil Nicolai Helms, Freelance: Alles øjne på Jonas

Jonas Vingegaard hyldes på Københavns Rådhus efter sin sejr i årets Tour de France. ’Suset fra Limfjorden’ vandt overbevisende sin anden titel i træk i det prestigefyldte cykelløb og kunne lade sig hylde foran titusindvis af danskere på Rådhuspladsen i København. Foto: Emil Nicolai Helms, Freelance / Årets Pressefoto 2023.

Juryen: ”Her har vi virkelig en dansk nyhed, med tryk på dansk. Det er et visuelt stærkt billede med flere lag, og vi kan virkelig genkende os selv i den situation. For det viser meget om vores danske folkefærd, om hvordan vi opfører os, når noget fra eller hos os rækker ud og lander på den store verdensscene.”

 

Mads Nissen, Politiken: Stormflod

Oversvømmelser ved Roneklint nær Præstø. Stormfloden ramte det sydlige Danmark og nordlige Tyskland den 20.-21. oktober 2023. Foto: Mads Nissen, Politiken / Årets Pressefoto 2023.

Juryen: ”Det er nok den danske nyhed, vi har hørt mest om i 2023, for det blev det vådeste år, som nogensinde er målt i Danmark. På grund af overblikket forstår man omfanget af katastrofen meget hurtigt. Det er lige før, man ser fiskene svømme i haven. Det er usentimentalt, det er registrerende – det er dokumentation.”

 

Nikolai Linares, Freelance: Zelenskyj i presselogen

Ved et bord står flere danske chefredaktører, og Zelenskyj tager sig god tid til at besvare deres spørgsmål. Foto: Nikolai Linares, Freelance / Årets Pressefoto 2023.

Juryen: ”Vi ser de vigtigste pressepinger i Danmark samlet om et bord, og de vil alle have et stykke af den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, fordi han er en heltefigur. Der er en stærk intensitet i deres blikke, og de ser ud til at være lige ved at dåne over at være så tæt på ham. Magtforholdet mellem pressen og præsidenten træder på den måde tydeligt frem.”

 

Fotojuryen består i år af fotograferne Sara Gansted, Carsten Ingemann og Sara Galbiati.

Vinderen findes ved et arrangement i Den Sorte Diamant i København fredag den 1. marts.

0 Kommentarer

Læs også

Foto

Anthon Unger har taget Årets Pressefoto – se alle vinderne her

03. MARTS 2023