
Dansk Journalistforbund er dybt bekymret over overvågningen af både journalister og atleter under OL, som blev annonceret af arrangørerne i går. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Alle deltagere, atleter såvel som journalister, skal ved sommerens OL i Tokyo udstyres og overvåges med gps for at sikre deltagerne mod smitte med coronavirus. Det oplyste Thoshiro Muto, administrerende direktør for organisationen, der planlægger OL, i går.
Det er et tiltag, der langtfra vækker begejstring hos Dansk Journalistforbund (DJ), hvor næstformand Allan Boye Thulstrup kalder det en krænkelse af menneskerettighederne.
”Det er under al kritik. Når man bliver overvåget, kan man ikke lave uafhængig og fri journalistik. Som jeg forstår det, skal man samtidig indlevere et skema over, hvor man har tænkt sig at være, og må ikke bevæge sig ud over det. Når man også har en gps-tracker, nærmer det sig noget totalitært.”
”Det her betyder, at journalister ikke længere kan garantere deres kilder anonymitet. Det betyder, at man ikke kan regne med at få en fri og kritisk dækning af OL,” siger Allan Boye Thulstrup.
Det meste OL-journalistik består som oftest i at vise kampe, sejladser og så videre med et optakts-interview og et interview, når præstationen er overstået. Vindere og tabere vil blive interviewet om deres indsats. Den del vil naturligvis bestå, selv om journalisterne kan blive overvåget, mener Allan Boye Thulstrup.
”Man kan bare ikke være sikker på, at man kan beskytte kilder, der vil tale med journalister under OL,” siger Allan Boye Thulstrup.
Historier om doping og krænkelser kan blive skjult
Det er historier om doping, krænkelser i idrætsforbund og i landsholdslejre såvel som kritiske historier hos Den Internationale Olympiske Komité, som Dansk Journalistforbund frygter ikke vil komme frem, fordi overvågningen af enkeltpersoner vil betyde, at man kan se, hvilken atlet der har siddet tæt på en journalist på et bestemt tidspunkt.
”Det kunne være en whistleblower, der ville fortælle en journalist om doping. Men når både atleteten og journalisten er overvåget, kan man simpelthen ikke garantere anonymitet længere,” siger Allan Boye Thulstrup.
Idrætsorganisationer har i en periode været klar over, at gps-trackingen bliver en forudsætning for at deltage i OL. Det var dog først med OL-direktørens melding i går, at DJ blev opmærksom på, at det også gælder journalister.
Derfor har Allan Boye Thulstrup heller ikke nået at have kontakt med de DJ-medlemmer, der skal sendes til Tokyo. Til gengæld har han henvendt sig til de internationale journalistforbund IFJ og EFJ for at se, om forbundene kan gøre noget sammen.
”Først og fremmest skal vi have lagt noget pres på, og der står vi bedre, hvis det er sammen med EFJ og IFJ. Så må vi forsøge at få en undtagelse for pressen, fordi det er i strid med pressefriheden,” siger han.
Beskyttelse uden overvågning
Dansk Journalistforbund har fuld forståelse for, at der skal være nogle smitteværn, når der afholdes olympiske lege midt i en pandemi, men overvågning af enkeltpersoner er ikke vejen frem.
”Problemet er, at datasæt eksisterer. Det kan godt være, at Japan er et sødt og rart land, men det betyder ikke, at de kan garantere, at det ikke kommer i andres hænder. Vi ville nok se anderledes på det, hvis det her skete i Kina,” siger Allan Boye Thulstrup.
Under EM-slutrunden i håndbold, der blev afholdt i vinter, var der krav til, at journalister blev testet og indgik i bestemte smittebobler.
Samtidig er der andre teknologiske løsninger, som for eksempel den danske SmitteStop-app, der sikrer brugerne anonymitet, mens den kan identificere potentielle smittekæder, og Allan Boye Thulstrup opfordrer til, at man tænker i de baner frem for tracking af enkeltpersoner.
”Når data først eksisterer, kan man ikke garantere, at de bliver et bestemt sted. Selvfølgelig skal man passe på under en pandemi, uden at man samtidig overvåger folk,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.