
Rasmus Linneberg og Sara Krog Knudsen arbejder på Ritzau i Sydney. Foto: Katelyn Slyer
Godmorgen, Torben. Hvad har du til mig?”
”Godmorgen, Morten. Hvad sker der af stort?”
Sara Krog Plougheld Knudsen er sammen med Astrid Mortensen ved at foretage den anden af to rundringninger til de 12 politikredse hjemme i Danmark.
Hos Østjyllands Politi spørger de til tilstanden hos en 19-årig mand, der er kommet til skade ved en brand på et kollegium i Grenaa, og som er overført til behandling på Rigshospitalet i København. Men der er intet nyt.
Der er intet ved rutiner og interiør, der tyder på det. Men Ritzaus natredaktion, som der er tale om, ligger 16.000 kilometer fra Danmark.
Der er således 10 tidszoner til forskel. Så når de fleste danskere sover, er det dag her.
Stedet er Sydney på undersiden af jordkloden. Hvis man stiger ned fra femte etage i glas- og beton-bygningen på hjørnet af en shoppinggade i bycentrum, hvor natredaktionen har til huse, er den lokale australske virkelighed meget anderledes fra omgivelserne i København og resten af Danmark. Biler og busser kører i venstre side, ”no worries” er en hyppig replik i samtaler, middagssolen står i nord, og temperaturen kryber sagtens over 30 grader i marts.
Ritzau har siden 2012 haft natredaktionen i Sydney for at styrke nyhedsdækningen frem mod den tidlige morgen. Besætningen er på fem medarbejdere, heraf er der typisk tre på vagt på hverdage, mens to er på arbejde på weekenddage.
Nu følger DR trop, og DR Nyheder etablerer fra september en tilsvarende Sydney-redaktion, der betyder, at nattevagterne i DR Byen bliver nedlagt, og at der i stedet oprettes fem stillinger i Australien.

Flest udlandshistorier
Eventyrlyst er begrundelsen, som både 27-årige Sara Krog Knudsen og 29-årige Rasmus Linneberg giver for at have søgt til Sydney.
Sara Krog Knudsen har erfaring fra blandt andet Politiken og DR og har været her siden juli 2022. Rasmus Linneberg ankom fra Ritzau i København i januar 2022.
De to journalister og kollegaen Astrid Mortensen møder i løbet af morgenen lokal tid, når klokken er omkring midnat i Danmark. Sara Krog Knudsen er nyhedsredaktør på denne dag. Hun begynder med en telefonsamtale med aftenens nyhedsredaktør på hovedredaktionen i København om, hvad der skal følges op på, og hvad der skal holdes øje med.
Kasketten som nyhedsredaktør indebærer også, at det som udgangspunkt er hende, der redigerer artikler. Men der er stor fleksibilitet om fordeling af opgaver, og der er løbende kommunikation på tværs af bordene om prioritering og vinkling.
Det er primært udlandshistorier, som Sydney-redaktionen leverer. Ruslands krig i Ukraine fylder meget.
Rasmus Linneberg skriver nyheden om, hvordan en virksomhed i De Forenede Arabiske Emirater køber sig ind i kinesiske ByteDance, som ejer TikTok.
Rasmus Linneberg skal også tjekke op på starten på en retssag i Tyskland om BioNTechs Covid 19-vaccine. Han får opklaret, at retssagen er udsat, ved at konsultere en tysk journalist, som er inden for rækkevidde.
Ritzau-journalisterne er i kontorfællesskab med journalister fra nationale nyhedsbureauer i Tyskland, Sverige, Belgien og Schweiz og kan også drage fordel af dette i arbejdet. Nationaliteten er markeret med flag på mini-flagstænger på bordene.
Natten sled
Et af de afgørende motiver til at flytte natdækningen fra København til Sydney var at forbedre journalisternes arbejdsmiljø. Rasmus Linneberg var fast nattevagt på hovedredaktionen i København i fem måneder, fordi hans indrejse i Australien var forsinket af strikse Covid-19-restriktioner.
I København havde han som udgangspunkt fire nattevagter i træk og kunne så holde fri. Dagvagter var sporadiske.
”Jeg kunne ofte kun sove fire-fem timer. Det tog efterhånden hårdt på mit helbred. Nattevagterne bidrog i en periode til, at jeg døjede med mit mentale velvære. Jeg havde svært ved at foretage mig andet i min hverdag end at sikre, at jeg kunne komme igennem den efterfølgende nattevagt,” siger Rasmus Linneberg.
Allround-journalistik
Journalisterne i Sydney håndterer på lige fod dansk indlandsstof og dækker sport. Rasmus Linneberg omtaler således en analyse fra Green Power Denmark om behovet for en massiv udbygning af elnettet som følge af den grønne omstilling. Han kontakter direktør Kristian Jensen per sms klokken 4.06 om natten dansk tid for at få uddybet budskabet, og klokken lidt over syv er der bingo.
Sara Krog Knudsen beretter om Erling Haalands fem mål i en Manchester City-kamp mod RB Leipzig i Champions League.
Råstoffet kommer blandt andet fra internationale og nordiske nyhedsbureauer, diverse Twitter-feeds samt pressemeddelelser. Journalisterne supplerer med telefoninterviews, når det er relevant. De laver lejlighedsvist live blogging.
Hertil kommer politirundringningerne.
Journalisterne skal være allround. Hvad der eventuelt kan føles svært i starten – finansielle transaktioner for eksempel eller sportsstof for nogles vedkommende – det lærer de ret hurtigt at formidle om, forklarer de.
Sætter dagsorden
Sydney-redaktionen med tre på vagt på hverdage skal sammenholdes med, at der tidligere var en indlandsvagt og en udlandsvagt om natten i København.
”Det er bare så tydeligt, at vi her fra Sydney har overskud til at sætte nyhedsdagsordenen i Danmark om morgenen. Når de møder på medierne i Danmark, ligger der en bred vifte af friske nyheder, som vi har lavet,” siger Sara Krog Knudsen.
”Og når der sker noget breaking på den globale nyhedsdagsorden i den periode, er vi der som de eneste til at viderebringe det,” siger hun.
Rasmus Linneberg fremhæver her Ruslands invasion af Ukraine og jordskælvet i Tyrkiet. Begge begivenheder indtraf i de sene nattetimer dansk tid. Han var selv på arbejde.
”Vi fik at vide, at Putin havde sendt tropper ind over grænsen til Donetsk. Vi sendte 16 klokker på et par timer. Det var helt vildt. Det var op til os at sikre en god og hurtig dækning af et af de mest vidtgående geopolitiske træk i mit voksne liv,” siger han.

Rasmus Linneberg siger videre, at det er muligt at lave ”overraskende mange” danske indlandshistorier fra Sydney.
Redaktionen kan rapportere om resultater af politiske forhandlinger og, aktuelt, overenskomstforhandlinger, der tit først foreligger efter midnat dansk tid.
Og fordi Sydney-redaktionen befinder sig i en anden tidszone, er det nemmere at følge ministre på rejse og kontakte andre danske kilder uden for Europa.
Snestorm på hed dag
Journalisterne lægger ikke skjul på, at de skal gøre en ekstra indsats for fra den anden side af kloden at bevare følingen med, hvad man er optaget af i Danmark.
De fortæller, at de taler meget om dansk politik og andre danske forhold på redaktionen, og de får en fornemmelse af, hvad der rører sig derhjemme, gennem hyppige samtaler med deres forældre og venner i Danmark. Det kan for eksempel være om stigende priser på energi og mad. Sara Krog Knudsen fortæller, at det også kan være om snestormen, da den ramte Danmark tidligt i marts.
”Vi livebloggede om snekaos, mens det var en af sommerens varmeste dage her i Sydney,” siger hun.
Journalisterne ser det som fagligt udviklende at være på Sydney-redaktionen af flere grunde. De har eneansvaret for nyhedsdækningen en del af døgnet, de bliver fortrolige med mange stofområder, og de får samtidig særlig meget erfaring med udlandsdækning.
”Vi kan følge udviklingen hos store magter, mens det sker, fordi vi ligger tidsmæssigt godt til det,” siger Rasmus Linneberg.
Han nævner, hvordan han kan nørde med amerikansk politik.
”Det er fedt at prøve at arbejde med det store overblik,” siger Sara Krog Knudsen, som inden afgangen mod Sydney blev introduceret til Ritzau-rutinerne gennem tre måneder på hovedredaktionen i København.
Hun mener, at det giver hende kompetencer, hvis hun skulle stile mod et job som redaktør.
Journalisterne bliver ofte spurgt, om det ikke er mærkeligt at arbejde i Australien uden at have som opgave at rapportere om Australien. Hertil siger de, at sådan er betingelserne for deres ansættelse, og dem lever de fint med. Australien fylder heller ikke alverden på den internationale nyhedsdagsorden, påpeger de.
”Og så skriver vi jo om begivenheder i Australien, når de er store nok til, at et dansk publikum skal gå op i det,” siger Sara Krog Knudsen, der selv har rapporteret om VM i landevejscykling i september i fjor, der blev afviklet i Wollongong syd for Sydney.

Godmorgen, København!
Arbejdsdagen på Sydney-redaktionen nærmer sig sin afslutning. Rasmus Linneberg laver en oversigt over de vigtigste indlands- og udlandsnyheder til redaktionerne, mens Astrid Mortensen gengiver nyheder på listeform.
Sara Krog Knudsen slutter sin tjans som nyhedsredaktør med at udarbejde en log til morgenholdet på hovedredaktionen om nattens tjeneste, løse ender og muligheder for opdateringer. Blandt meget andet nævner hun, at der måske kommer forklaringer på det delvise ByteDance-opkøb.
Sara Krog Knudsen ville normalt følge op med en telefonsnak med morgenens nyhedsredaktør på hovedredaktionen, der møder klokken 5.30 dansk tid. Men der er ikke rigtigt noget at tilføje.
I stedet når hun at citere B.T. for oplysningen, at den tilskadekomne unge mand fra Grenaa nu meldes uden for livsfare.
—
Derfor Sydney
Lars Vesterløkke, direktør og chefredaktør, Ritzau:
”Beslutningen udsprang af en viden om, at natarbejde ikke er sundt, og af krav fra tillidsfolk om flere fridage af samme grund. Desuden var vi klar over, at der skulle være flere historier til danske medier tidligt om morgenen. Vi vidste, at et medieovervågningsbureau brugte modellen for natarbejde ved at have et kontor i Singapore. Vi valgte Sydney, fordi det passer bedst i forhold til dansk tid, det er engelsktalende, og det er et åbent samfund. Vi var det første europæiske nyhedsbureau til at etablere os i Australien, og andre har spurgt til vores erfaringer, som udelukkende er positive. Fordi journalisterne arbejder om dagen, kan de holde sig friske, og deres mindset er anderledes end på en nattevagt.”
Jens Jacob Lerche Pedersen, redaktionschef, DR Nyheder:
”Der har været et længere forarbejde, og vi har selvfølgelig også talt med Ritzau om bureauets erfaringer. Vi har et ønske om at afskaffe natarbejde og styrke den løbende dækning, så der er historier med friske vinkler, når Danmark vågner op. Historier, der er brugt tid på at dykke ned i og folde ud. I øjeblikket er der én journalist på vagt om natten i DR. Der bliver fem ansatte på Sydney-redaktionen, og der vil være to-tre på arbejde hver dag. Dette gør det også nemmere at håndtere nyhedsmæssigt, hvis der pludselig kommer store historier om natten. Fordi det ligger langt væk fra Danmark, skal vi sikre, at teknologiske detaljer er ordnet. Interessen for stillingerne i Sydney er meget stor. Vi har haft over 240 ansøgninger.”

0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.