Ophavsret

Fotografformand undrer sig: ”Forstår ikke, at man kvit og frit kan tage vores levebrød”

Claus Skytte, der også er kendt som DJ Harske Hubby, er af byretten i Svendborg blevet frifundet for anklager om brud på ophavsretten

”Jeg undrer mig over, at man kvit og frit kan tage vores levebrød uden at betale for det.”

Sådan lyder ordene fra Sisse Stroyer, formand for Pressefotografforbundet, efter en byretsdom fra Svendborg.

Her blev Claus Skytte, der også er kendt som DJ Harske Hubbi, tirsdag frikendt i en sag anlagt af madbloggeren Lene Tranberg. Lene Tranberg mente, at han brød ophavsretten, da han brugte to af hendes billeder i en video, der hylder brunsviger.

Madbloggeren tabte ikke alene søgsmålet, hun skal også betale sagsomkostningerne på 20.000 kroner, skriver Fyns Amts Avis.

Sisse Stroyer understreger, at hun ikke har læst dommen og derfor ikke kan udtale sig om, hvad der ligger til grund for afgørelsen.

Men hun lægger ikke skjul på, at hun har en faglig undren over udfaldet.

”Jeg har svært ved at følge det. Han har taget et billede fra rettighedshaveren og brugt det til egen vinding uden at spørge om lov eller have en dialog med hende, der har rettighederne til billedet.”

”Det kan jeg ikke forstå, at man kan – uanset om man kalder det satire eller ej,” siger Sisse Stroyer.

Hyldestvideo til brunsviger

Ifølge Fyns Amts Avis tager sagen, som DJ Harske Hubbi har døbt ”brunnergate”, sit udgangspunkt under coronanedlukningen i 2020, hvor DJ Harske Hubby kedede sig og besluttede sig for at lave en hyldestvideo til det fynske bagværk brunsvigeren og uploade det til YouTube.

I videoen indgik to billeder, som han havde snuppet fra Lene Tranbergs hjemmeside.

16 dage senere krævede hun via sin advokat 4.000 kroner i betaling per foto, samt at han fjernede billederne fra videoen. Claus Skytte fjernede billederne, men betalte ikke for brug af billederne.

Dermed mente Lene Tranberg, at Claus Skytte havde krænket ophavsretten.

Claus Skyttes advokat mente derimod, at der er vide rammer for, hvad man kan tillade sig, når man laver satire, og at han derfor ikke var omfattet af ophavsret.

Til Ekstra Bladet har Lene Tranbergs advokat, Line Forsberg Pointinger, udtalt, at sagen handler om, hvorvidt Claus Skyttes brug af billederne er omfattet af en parodi-undtagelse og derfor kunne bruge dem uden at få tilladelse til det.

”Det er min vurdering, at dommen fastslår, at Claus Skyttes brug af billederne sætter en meget lav grænse for, hvornår man kan bruge andres værker uden at have tilladelse til det eller skulle betale for det,” udtaler advokaten til Ekstra Bladet.

Claus Skytte endte som sagt med en frifindelse, og ifølge Lene Tranbergs advokat er det endnu ikke afgjort, om dommen skal ankes til Landsretten.

Sisse Stroyer har dog stadig svært ved at forstå, at en dommer på Fyn tolker, at der i denne sag ikke er sket brud på ophavsretten.

”Uanset hvad man pakker det ind i, så skal man ikke tage andres billeder uden enten at betale for dem eller have fået tilladelse fra fotografen,” siger hun.

2 Kommentarer

Carsten Warnich
15. SEPTEMBER 2023
Det er byrettens dom.
Og helt hen i vejret.

Ank, for katten — ank!
Landsretten læser ofte lovens bogstav med noget skarpere blik, end man gør i byretten.
Finn Arne Hansen
15. SEPTEMBER 2023
Hvorfor er det ikke Dansk Journalistforbund, der førte sagen for hende? Vi har sågar ansat en dyr advokat for et par år siden oven i de fem andre jurister.