Meningsmålinger

Forskere boykotter TV 2 og Politiken på grund af Megafons ”bøllemetoder”

Megafon kræver betaling fra manden bag hjemmesiden politologi.dk, der indtil i går samlede et overblik over danske mediers meningsmålinger

Hjemmesiden politologi.dk, som indtil i går har samlet overblik over danske mediers meningsmålinger og vist et vægtet gennemsnit af målingerne, er lukket og slukket.

Det sker, fordi analyseinstituttet Megafon har krævet betaling for, at deres meningsmålinger udført for Politiken og TV 2 bliver bragt på hjemmesiden.

”Konkret venter jeg afklaring på, om jeg skal betale en millionerstatning til Megafon på baggrund af mit arbejde med Politologi.dk,” skriver Erik Gahner, der har en ph.d i statskundskab fra Syddansk Universitet, og som står bag hjemmesiden.

”Min intention med siden har udelukkende været at stille en ressource til rådighed kvit og frit for journalister, forskere, politisk interesserede borgere og andre, der ønsker et samlet overblik over meningsmålingerne,” tilføjer han.

Boykotter medierne

Lukningen af hjemmesiden har skabt postyr blandt eksperter, der beskæftiger sig med meningsmålinger.

Det gælder blandt andre Asmus Leth Olsen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, som har besluttet at boykotte Politiken og TV 2 indtil videre. Han skriver blandt andet på Twitter, at Megafon før har brugt ”bøllemetoder” ved at true med et sagsanlæg, efter at han sammen med en række kolleger havde lavet et vægtet gennemsnit af meningsmålinger på baggrund af offentlige data.

”Jeg kommer ikke til at bidrage som ekspertkilde på TV 2 eller Politiken, så længe deres partner Megafon har krav om millionerstatning mod politologi.dk,” skrev han i aftes med opfordring til sine kolleger om at følge trop.

Og han får da også følgeskab. I hvert fald af Martin Vinæs Larsen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, der blandt andet har optrådt i TV 2 News under valgkampen.

”Jeg har tænkt over det natten over, og jeg følger trop. Jeg deltager ikke på TV 2 News eller i Politiken, så længe den her chikane af Erik Gahner og politilogi.dk står på,” skriver Martin Vinæs Larsen på Twitter.

Sagen fik allerede inden eksperternes boykot også Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2 Nyhederne, til at reagere.

”Vi vil tage det op med Megafon, men det er dem, der ejer målingerne. Vi køber os kun retten til at vise dem,” skriver han i et svar på Twitter.

Fra Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard Christensen, lyder det, at han afventer svar fra Megafon.

Andre analyseinstitutter bakker op om siden

Det er ikke kun eksperter og redaktører, der er fortørnede over Megafons krav om betaling for brug af deres allerede offentliggjorte tal.

Erik Gahner får også opbakning fra Epinion, der laver meningsmålinger for blandt andet DR.

”Epinions målingers redaktionelle skæbne bestemmes suverænt af DR Nyheder. Fordi de betaler gildet og er pissedygtige journalister. Men når målinger er ude, er de ude. Så er de for alle. Også Erik Gahner, der bruger sin fritid på at samle dem i overskuelige formater,” skriver Thorkil Klint, der er chef for meningsmålinger hos Epinion, på Twitter.

Han uddyber samtidig, at Epinion vil bruge tiden efter valget på at gøre deres målinger, baggrundsinformation og oprindelse mere transparente og tilgængelige.

”Fordi transparens og folk som Erik Gahner holder os skarpe og befolkningen oplyst. Al støtte herfra til politologi.dk,” skriver han.

Lignende opbakning kommer fra Anna Midtgaard Christensen, analysedirektør hos Voxmeter. Hun kalder det ”simpelthen grotesk”, at Erik Gahner har været nødt til at lukke hjemmesiden på ubestemt tid.

”Erik Gahner bidrager med ekstremt værdifuldt arbejde i forhold til formidling og faglige vurderinger af meningsmålinger.”

”Megafon burde være taknemmelig for, at der er eksperter, der tager målingerne under kritisk og kærlig behandling,” skriver hun.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra Megafon.

1 Kommentar

Jesper Bech Pedersen
3. NOVEMBER 2022
Desværre en artikel ret så meget bygget på synsninger.
Hvad siger reglerne på området? Er dataene Megafons ejendom eller ej?

Og hvorfor bliver Megafon i øvrigt ikke hørt af Journalisten?