Informationskrig

Forbud mod russiske medier rammer 37 hjemmesider

Blokeringen sker, efter at EU som en konsekvens af Ruslands invasion i Ukraine har besluttet at lukke for adgangen til russiske statsmedier

Efter at have presset på i to uger har de danske tele- og internetudbydere nu fået en liste fra Kulturministeriet med de konkrete russiske internetadresser, der skal blokeres for danskerne.

Blokeringen sker, efter at EU som en konsekvens af Ruslands invasion i Ukraine har besluttet at lukke for adgangen til de to russiske statsmedier Sputnik og Russia Today.

Alligevel har danskerne hidtil haft uhindret adgang til de to statsmedier. Rent praktisk er det nemlig tele- og internetudbyderne her i landet, som skal føre en blokering ud i livet, og de har ifølge Berlingske presset på for at sikre sig, at det sker på et juridisk gyldigt grundlag.

”Vi føler os nu på mere sikker grund, hvor myndighederne har været inde over og lavet en liste. Jeg har derfor i går skrevet til alle selskaber og bedt dem om at igangsætte blokeringerne,” siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation, Teleindustrien i Danmark, til Berlingske.

Ikke en udtømmende liste

Konkret er der tale om i alt 37 adresser under de to russiske statsmedier Sputnik og Russia Today, som danskerne fremover ikke vil kunne tilgå. Du kan se hele listen nederst i artiklen her.

Af Kulturministeriets svar til tele- og internetudbyderne, som Journalisten også har fået tilsendt, fremgår det, at der er tale om ”et bud på en liste over internetdomænerne”. Ministeriet understreger også, at det ikke kan garanteres, at listen er udtømmende.

”Det vil i sidste ende bero på domstolenes vurdering, om operatørerne har overholdt reglerne i forordningen, og om operatørerne dermed har sikret forbuddet mod at udsende indhold fra Russia Today og Sputnik,” lyder det i brevet.

En kritiseret beslutning

EU’s beslutning om at blokere for russiske statsmedier har mødt stor modstand fra både medieorganisationer og juridiske eksperter.

Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, har udtalt, at det svarer til at bekæmpe ondt med ondt, når EU begrænser ytrings- og pressefriheden ved at lukke adgangen til de medier, vi ikke kan lide.

Og direktøren for den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama, kaldte det i Berlingske for ”en lettere udgave af Putins hang til censur”.

I et folketingsvar har kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen erkendt, at det er et voldsomt skridt. Men hun har samtidig understreget, at danske medier skal fortsætte med at bruge de kilder, de finder nødvendige.

Og det glæder Mads Brandstrup, adm. direktør i Danske Medier, der også er kritisk over for forordningen fra EU.

”Danske Medier er glade for nyheden fra kulturministeren, der forsikrer, at danske medier ikke kan straffes for at citere russiske medier. Det er helt afgørende, at vi kan formidle til den danske offentlighed, hvordan den russiske befolkning udsættes for systematisk propaganda,” har Mads Brandstrup udtalt til Mediawatch.

De 37 forbudte domænenavne:

https://www.rt.com/

https://www.rt.com/uk

https://de.rt.com/

https://francais.rt.com/

https://actualidad.rt.com/

https://sputniknews.com/

https://rtd.rt.com/

https://doc.rt.com/

https://mundo.sputniknews.com/

https://snanews.de/

https://fr.sputniknews.com/

https://sputniknews.gr/

https://it.sputniknews.com/

https://cz.sputniknews.com/

https://pl.sputniknews.com/

https://rs.sputniknews.com/

https://sputniknewslv.com/

https://lt.sputniknews.com/

https://md.sputniknews.com/

https://bel.sputnik.by/

https://armeniasputnik.am/

https://sputnik

-abkhazia.info/

https://sputnik

-ossetia.com/

https://sputnik

-georgia.com/

https://sputnik.az/

https://arabic.sputniknews.com/

https://tr.sputniknews.com/

https://ir.sputniknews.com/

https://af.sputniknews.com/

https://sputnik.kz/

https://kg.sputniknews.com/

https://oz.sputniknews

-uz.com/

https://sputnik

-tj.com/

https://vn.sputniknews.com/

https://jp.sputniknews.com/

https://sputniknews.cn/

https://br.sputniknews.com/

0 Kommentarer