Interviews

For Frihedsbrevet er Folkemødet formidabelt til at crashe de kilder, der ikke tager telefonen

”Vi opsøger alle de magthavere og beslutningstagere, der har prøvet at undgå os det forgangne år, og forsøger at afæske dem et svar,” fortæller Mads Brügger

Nogle medier opstiller telte og afholder talks og debatter, andre laver live-udgaver af radio- og tv-programmer, mens andre igen først og fremmest er der for at netværke.

Men for Frihedsbrevet er ingen af delene den primære grund til at være til stede ved Folkemødet på Bornholm. Det fortæller direktør og chefredaktør Mads Brügger.

”Vi bruger simpelthen Folkemødet til at lave indhold. Vi opsøger alle de magthavere og beslutningstagere, der har prøvet at undgå os det forgangne år, og forsøger at afæske dem et svar,” fortæller Mads Brügger og oplyser, at Frihedsbrevet alt inklusive er 14 mand afsted på årets Folkemøde.

Det har indtil videre ført til adskillige artikler og videoer på sociale medier, hvor Frihedsbrevets journalister crasher kilderne uden for telte og scener, hvor de har optrådt.

Jeppe Findalen fanger for eksempel endelig Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, der hidtil ikke har villet svare ham på, hvorfor det er en god idé at tage støtte fra små partier.

Fisker i rørte vande

Journalist Mathias Blædel jagter statsminister Mette Frederiksen gennem Allinge med sin mikrofon, og Emil Findalen fanger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen for at spørge hende, hvorfor det var over 330.000 kroner værd at tage et fly til Californien for at aflevere et brev, der allerede var sendt på mail.

”Man skal jo fiske i rørte vande, siges det, og Folkemødet er et formidabelt sted, hvis man vil i kontakt med medlemmer af regeringen, der ellers kan være vanskelige at få lov at lave et egentligt interview med, eftersom de mest gør sig i skriftlige svar,” siger Mads Brügger.

Hvordan oplever I, at reaktionerne på jeres fremgangsmåde er?

”De taler med os, skal det siges. Men de er, ikke overraskende, meget fåmeldte. Det virker som interviews, de gerne vil have overstået hurtigst muligt,” siger han.

Bod og hus er fravalgt

Men får I rent journalistisk ret meget ud af det så?

”Ja, det gør vi. Senere i dag kører vi en historie om Rasmus Prehn ud, som vi længe har været på sporet af, men som først endelig er kommet i hus, fordi vi møder ham til Folkemødet og kan stille det afgørende spørgsmål,” siger Mads Brügger.

Har I tænkt over, om I risikerer at ødelægge det for jer selv på den længere bane ved på den måde at troppe op og tage kilderne lidt på sengen?

”Det, vi bedriver, er jo god gammeldags knofedt-journalistik, hvor man opsøger magthavere og stiller dem spørgsmål. Hvis det skulle være en kontroversiel fremgangsmåde i nogles øjne, så er det dem og ikke os, der har et problem. Det kan jeg slet ikke se noget problematisk i,” siger han.  

Mads Brügger fortæller, at Frihedsbrevet til gengæld har fravalgt at have en bod eller en stand eller leje et hus. Deres fokus er på at bedrive journalistik.

”Det ligger mig meget på sinde at få så mange af vores ressourcer ind i journalistikken som muligt. Og jeg er langtfra sikker på, at en bod eller en gård med talks og foredrag munder ud i, at vi sælger flere abonnementer til Frihedsbrevet. Så tror jeg mere på, at folk, som læser vores historie om Rasmus Prehn senere i dag, vil vælge at støtte os ved at købe abonnement,” siger chefredaktøren.

0 Kommentarer