Krisekommunikation

Fejring med amputeret kagemand får skandale til at blusse op igen

Onsdag aften måtte Region Sjælland beklage en benamputeret kagemand fra et møde i september. ”Hvis man fejrer ting med kage, bliver det sat ind i en særlig kontekst,” siger ekspert

Man skal være varsom, når man bestiller en kage.

Det har medarbejderne i Region Sjælland måttet sande, efter at regionens koncerndirektion onsdag aften måtte beklage en særlig kagemand.

Den blev serveret i forbindelse med en intern fejring af en ny handlingsplan om blandt andet benamputationer tilbage i september i et af regionens centre. Kagemanden var udformet, som om den var benamputeret. Uden at nogen forinden havde overvejet, om den benamputerede kage kunne blive en historie uden for huset.

Det skete efter et månedlangt forløb, hvor det er afdækket, at flere patienter efter alt at dømme kunne have undgået at få benet amputeret, hvis deres behandlingsforløb i Region Sjælland havde været bedre tilrettelagt.

Onsdag aften lagde koncerndirektionen i Region Sjælland afstand til den interne fejring i en officiel udtalelse på regionens hjemmeside.

Koncerndirektionen i regionen blev opmærksom på den benamputerede kagemand, fordi Jyllands-Posten ringede onsdag og spurgte til den. Det oplyser Region Sjællands presse- og kommunikationschef, Claus Jark Clausen, i et mailsvar. Og derefter blev udtalelsen til.

”Koncerndirektionen tager på det kraftigste afstand fra hændelsen. Det er på ingen måde i overensstemmelse med regionens værdier om at agere professionelt,” lyder det i udtalelsen.

Kager er blevet tvetydige

Den kan Tine Lund-Bretlau, partner i White Cloud, godt forstå, at regionen gik ud med.

”Hvis man fejrer ting med kage, bliver det sat ind i en særlig kontekst,” siger hun.

Ifølge Tine Lund-Bretlau er der blevet vendt op og ned på betydningen af kage-fejringer efter Inger Støjbergs skelsættende Facebook-opslag om kagefejring af 50 stramninger af udlændingeloven.

”Hvor kager tidligere var et symbol på, at det gik godt, er de nu også i en kontekst af, at man godt kan fejre, når det går nogen dårligt. I og med at kager nu bliver tillagt flere betydninger, så bliver kagemanden set som et spørgsmål om, hvordan søren man kan fejre, at der er nogle mennesker, der har fået benet sat af,” siger Tine Lund-Bretlau.

Hun understreger, at hun er overbevist om, at det ikke har været intentionen for det sundhedspersonale, der fejrede den nye handlingsplan.

”Men skal man se det fra et kommunikationsperspektiv, så havde de lige fået lukket sagen ned og fået ro på. Og så er der nogen, der får gravet op, at de har fejret handlingsplanen med en benamputeret kage – og så kører historien igen,” siger Tine Lund-Bretlau.

”Ikke verdens største historie”

Martin Vith Ankerstjerne, rådgiver i Decisions, hvor han blandt andet arbejder med sundheds-kommunikation, er enig.

”Jeg tænker, regionen er som et brændt barn på grund af historikken. Derfor har de virkelig behov for at lægge historien ned,” siger han.

Det er  er ikke ’god stil’ at lave en kagemand, som mangler et ben, mener han.

”Derfor skal de selvfølgelig gå ud og beklage. Holdt op imod alle de kriser, som vores samfund er ramt af for tiden, er det ikke verdens største historie. Omvendt er det også vigtigt, at den ikke får lov til at leve,” siger han.

Ingen billeder af kagen

Presse- og kommunikationschef Claus Jark Clausen skriver til Journalisten, at ingen i afdelingen forud for fejringen havde gjort sig overvejelser om, at det interne møde og den benamputerede kagemand kunne blive til en ekstern historie. Men på selve dagen var der alligevel nogen, som kom til at ’tænke over situationen’, og derfor blev de enige om ikke at tage billeder i forbindelse med kage-serveringen.

”Hensigten var alene at påskønne en meget stor arbejdsindsats. Man kan i afdelingen godt se, at det efterfølgende kan fremstå både useriøst og ufølsomt. Men det var bestemt ikke tanken bag,” lyder det fra presse- og kommunikationschefen.

Han skriver også, at regionen ser det som en sag, der potentielt kan svække borgernes tillid til regionen.

”Derfor bringer vi også sent i aftes på vores hjemmeside en udtalelse fra koncerndirektionen. Den bliver registreret af Ritzau og spreder sig derfra ud i medielandskabet,” fortæller han.

For ham at se er sagen en påmindelse om hele tiden at kommunikere organisationens værdier, blandt andet værdier om at agere professionelt.

”Det gælder ikke mindst i en tid, hvor vi også har en sag om karkirurgi og benamputationer.”

0 Kommentarer