Taleban

Få kvindelige journalister er tilbage i Afghanistan: Det bliver værre hver eneste dag

Det er to år siden, at Taleban overtog kontrollen over Afghanistan, og det har ført svære arbejdsbetingelser for journalister i landet med sig

”Det bliver værre hver eneste dag. Jeg bliver igen og igen nægtet retten til at dække begivenheder af den simple årsag, at jeg er kvinde.”

Udtalelsen til organisationen Journalister Uden Grænser (RSF) kommer fra en kvindelig journalist, som arbejder på en tv-kanal i Afghanistans hovedstad, Kabul, og som foretrækker ikke at blive identificeret.

Men hun er trods alt en af de få kvinder, som stadig arbejder i branchen, to år efter at Taleban overtog styringen af Afghanistan og gjorde det markant sværere at være en arbejdende kvinde i landet.

Ifølge Journalister uden grænser er mere end 80 procent af Afghanistans kvindelige journalister stoppet med at arbejde siden den 15. august 2021. Og af de omkring 12.000 journalister – mandlige og kvindelige – som var i Afghanistan i 2021, har to ud af tre forladt branchen.

”Kvindelige journalister kan ikke deltage i et talkshow med mænd eller stille dem spørgsmål. Derfor er mange kvindelige journalister blevet tvunget til at forlade deres karriere. Mange besluttede at forlade newsroom og blive hjemme i stedet for at føle sig fængslet til deres skrivebord,” udtaler den unavngivne kvinde til RSF.

Medier lukker ned

Ifølge det afghanske journalistforbund, Aija, er mere end halvdelen af de 547 nyhedsmedier, der var registreret i Afghanistan i 2021, forsvundet to år senere.

For de journalister, der stadig arbejder i landet, er det samtidig blevet markant farligere, fortæller en unavngiven journalist i Kabul til RSF.

”Hver eneste journalist er nu bange og knust på grund af alle de anholdelser og den chikane, vi er blevet udsat for. Dem, der rapporterede fair og korrekt, blev enten fængslet, tvunget til at forlade jobbet eller flygtede til udlandet. Taleban tolererer ingen opposition, og vi har ingen støtte.”

Flygter til udlandet

Som et resultat af Taleban-regimets metoder er mange journalister flygtet ud af Afghanistan. Og her er flere nye medier poppet op, som har fat i de yngre generationer af afghanere, der i to årtier inden Talebans overtagelse havde været vant til relativt frie og pluralistiske medier.

Blandt dem finder man den kvindelige journalist Zahra Nader, der fra Canada har startet mediet Zan Times.

”Da jeg så, at Taleban overtog magten, sagde jeg til mig selv og andre kvindelige journalister, at det er vores ansvar at være der – uanset hvad der sker. Det er vores ansvar at sige klart og tydeligt, at vi stadig er her, og vise, hvordan det er at være kvinde under Taleban,” siger Zahra Nader.

Et år efter grundlæggelsen har Zan Times 15 ansatte, hvoraf fem kvindelige journalister rapporterer fra Afghanistan under falske navne.

Det sker ifølge Zahra Nader af sikkerhedshensyn for de kvindelige reportere. Hendes håb er, at kvinderne igen snart kan stå frem med navn og ansigt.

”Jeg ser virkelig frem til den dag, hvor vi kan anerkende dem i fuldt dagslys,” siger hun til RSF.

0 Kommentarer