Medieaftale

”En fin dag”: Ny streaming-afgift vil flytte mere produktion til Danmark

Den nye medieaftales justerede version af det omdiskuterede kulturbidrag er sød musik i ørerne på Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov

Det er en ny og bedre udgave af det såkaldte kulturbidrag, som kulturminister Jakob Engel-Schmidt tidligere i dag kunne præsentere som en del af den nye medieaftale.

Det mener i hvert fald Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, der repræsenterer film- og tv-branchen.

”Det ligger meget tæt op ad det, vi har ønsket, så det er vi rigtig glade for,” siger han til Journalisten.

Ifølge den nye aftale bliver streamingtjenesterne pålagt at betale to procent af deres omsætning i streaming-afgift. Det er mindre end de seks procent, som der var lagt op til med den smalle aftale mellem rød blok og Kristendemokraterne fra sidste år, som aldrig nåede at blive vedtaget i Folketinget.

Alligevel er Jørgen Ramskov godt tilfreds. Den nye tilpassede version af kulturbidraget indebærer nemlig også, at det koster yderligere tre procentpoint i streaming-afgift, hvis under fem procent af streamingtjenestens omsætning ligger i Danmark.

Mere balanceret

Med andre ord lyder den samlede streaming-afgift altså på fem procent, hvis ikke tilstrækkeligt meget indhold er produceret i Danmark. Og det er ifølge Producentforeningen vigtigt.

”Det giver streamingtjenesterne et meget klart incitament, som vi tror på betyder, at der vil blive produceret mere i Danmark,” siger Jørgen Ramskov og uddyber:

”Det giver en afbalanceret løsning, at streamingtjenesterne på den ene side skal bidrage til finansieringen af nyt dansk indhold, og at de på den anden side også får et incitament til at investere i nye programmer og serier. Det gamle kulturbidrag var ren skat – der var ikke noget incitament til at investere. Det giver det nye, og det er positivt,” mener han.

Oprindeligt havde Producentforeningen foreslået et kulturbidrag på syv procent, og da det i forrige medieforlig landede på seks procent, var Jørgen Ramskov og co. også tilfredse.

”Men vi konstaterede, at den model betød, at tjenesterne ville flytte deres investeringer et andet sted hen. Og derfor besluttede vi i efteråret 2022 at støtte en blandingsmodel,” siger han med henvisning til modellen i den nye aftale.

”En fin dag for branchen”

Netop kulturbidraget har været et af de helt store omdrejningspunkter for forhandlingerne, der altså nu er mundet ud i en ny medieaftale.

Bag den politiske aftale står SVM-regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Producentforeningen roser desuden regering og forligspartierne for at finde en balance, så hovedparten af midlerne fra kulturbidraget går til at støtte danske spillefilm, dokumentarfilm og indhold til børn og unge – men således at der samtidig også kommer midler i Public service-puljen.

”Vi kender naturligvis ikke alle detaljer i forliget, og hvordan det implementeres – men det, vi kender, ser rigtig godt ud – det er en fin dag for branchen!” konkluderer Producentforeningen i en pressemeddelelse.

Præciseret kl. 14.58: Vi skrev tidligere, at der var tale om en streaming-skat. Det er rettet, da det teknisk set er en afgift og ikke en skat. 

0 Kommentarer