Podcast

En anden kommunikation kunne have hjulpet Skare Meat Packers

Kødvirksomheden Skare Meat Packers har forstærket krisen og skadet sin egen troværdighed med en usædvanligt aggressiv kommunikationsstil, vurderer eksperterne i ’Budskab’

Efter flere ugers mediestorm indgav slagterivirksomheden Skare Meat Packers i Vejen onsdag aften en konkursbegæring.

Forud for den nyhed var en flere uger lang krise, som startede, da det kom frem, at Fødevarestyrelsen på et tilsynsbesøg tilbage i december beslaglagde over 250 tons gammelt kød og ville politianmelde Skare Meat Packers for flere forhold.

En nyhed, som fik direktør Kurt Skare til at gå til modangreb, blandt andet i Jyllands-Posten, hvor han såede tvivl om Fødevarestyrelsens fortolkning af reglerne. Ligesom han i flere medier kritiserede styrelsen for at have offentliggjort tilsynsrapporten.

Men modangreb var slet ikke den rigtige strategi i den situation, lyder det fra eksperterne i ’Budskab’. Tværtimod er det en strategi, som får medierne til at ’lugte blod’.

”Det modangreb, Kurt Skare kommer med, er kun med til at gøre sagen mere interessant og skabe mere drama. Og det er sjældent godt, når du står med en lortesag, at få mere opmærksomhed om den,” siger Emil Nielsen, pressechef i Danmarks Naturfredningsforening.

 

Flere beskyldninger i pressemeddelelse

Samtidig med de offensive medieinterviews gik Skare Meat Packers også ud med en pressemeddelelse, hvor de blandt andet omtaler Fødevarestyrelsens besøg hos virksomheden som ’ulovligt’ og beskylder Fødevarestyrelsens rejsehold for ikke at ville identificere sig, da de ankom.

En pressemeddelelse, som kun forværrer situationen for Skare Meat Packers, mener Søren Søndergaard, presse- og kommunikationschef ved Danske Havne.

”I virkeligheden har den pressemeddelelse og den måde, ejeren har kommunikeret på i det hele taget, forstærket en krise, som var stor fra begyndelsen,” siger han.

Pressemeddelelsen er ikke længere tilgængelig på Skare Meat Packers’ hjemmeside, hvor der til gengæld siden er publiceret flere pressemeddelelser om dialog mellem virksomheden og Fødevarestyrelsen. Journalisten har kontaktet Skare Meat Packers med flere spørgsmål, blandt andet spørgsmålet om, hvorfor pressemeddelelsen er taget ned, men virksomheden er ikke vendt tilbage inden deadline.

Balladen får kunderne til at stå af

Tillidsrepræsentanten på Skare Meat Packers har udtalt til TV Syd, at det var et særligt hårdt slag for kødvirksomhedens økonomi, da først Salling Group og i sidste uge også Rema 1000 droppede Vejen-virksomheden som leverandør.

Jonas Schrøder, kommunikationschef hos Rema 1000, ønsker ikke for indeværende at kommentere over for Journalisten, om en anden kommunikationslinje fra Skare Meat Packers kunne have reddet deres tillid til virksomheden.

Henrik Vinther Olesen, kommunikationsdirektør ved Salling Group, kalder det et ’teoretisk’ spørgsmål og skriver:

”For os handler den aktuelle sag om sporbarhed og mærkning – og om tillid, mere præcist Fødevarestyrelsens grundlæggende mulighed for at kunne kontrollere en fødevarevirksomhed.”

Søren Søndergaard vil ikke ’lægge hovedet på blokken og sige, at der havde været en Skare Meat Packers i morgen, hvis man havde haft en bedre kommunikation’.

Men han er ikke i tvivl om, at en mindre aggressiv og mere dialogbaseret kommunikation kunne have hjulpet på sagen.

”Det her er faktisk et eksempel på, at kommunikation grebet helt anderledes an måske havde medført, at Salling Group og Rema 1000 ikke havde opsagt samarbejdet,” siger Søren Søndergaard og tilføjer.

”For det, de står af på, det er balladen rundt om en stor leverandør. Det orker sådan nogle selvfølgelig ikke. Og den ballade har Kurt Skare selv bidraget til.”

0 Kommentarer