Mediekritik

Ekstra Bladet siger undskyld til Pape for forkert historie

TV 2 og 24syv har trukket citathistorie fra Ekstra Bladet tilbage, da udtalelser og pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet modsiger Ekstra Bladets vinkel om Søren Pape Poulsens rejser. Ekstra Bladet undskylder

Ekstra Bladet konstaterede i går, at statsministerkandidaten Søren Pape Poulsen havde trodset Udenrigsministeriets rejsevejledninger ved at rejse til Den Dominikanske Republik i juli sidste år, da landets rejsevejledning på det tidspunkt var ”orange”.

Men det var en fejl, som Ekstra Bladet nu undskylder og beklager. Det fortæller ansvarshavende chefredaktør Knud Brix til Journalisten.

”Det sker, fordi vi får urigtige oplysninger fra Udenrigsministeriet, og at Søren Pape Poulsen selv er i den tro, at det er på kanten,” siger Knud Brix.

”Det ændrer dog ikke på, at det er vores ansvar, hvad vi kommer på forsiden,” fortsætter han og giver en uforbeholden undskyldning.

TV 2 og 24syv citerede også historien, men havde inden Ekstra Bladets undskyldning foretaget omfattende rettelser, da det viste sig, at Søren Pape Poulsen ikke forbrød sig mod de gældende regler på det tidspunkt.

Det fremgår blandt andet af en pressemeddelelse, som Udenrigsministeriet sendte ud i april 2021, hvor der står, at færdigvaccinerede og tidligere smittede frit kunne rejse til de såkaldte ”orange” lande fra 1. maj 2021. Søren Pape Poulsen var både færdigvaccineret og tidligere smittet, hvilket også blev beskrevet i pressen.

Retter på forsiden

I pressemeddelesen fra Udenrigsministeriet uddybes de gældende retningslinjer fra dengang, som altså var godt to måneder inden Søren Pape Poulsens rejse:

”Udenrigsministeriet vil i rejsevejledningerne således ikke fraråde færdigvaccinerede og deres medrejsende børn under 18 år samt tidligere smittede personer med fast bopæl i Danmark at rejse til orange lande og regioner.”

Det Konservative Folkepartis pressetjeneste oplyser til Journalisten, at man vil have Ekstra Bladet til at rette og beklage artiklen på forsiden.

Kommer I også til at bringe en rettelse på forsiden af den fysiske avis?

”Ja, selvfølgelig. Det her er stærkt uheldigt og præcis det, der ikke må ske, for vi har kørt en fremragende kampagne,” siger Knud Brix, som også siger, at Ekstra Bladet selv burde have opdaget pressemeddelelsen.

I en af Ekstra Bladets artikler om sagen lød det blandt andet:

”Mens de fleste danskere troligt fulgte Udenrigsministeriets corona-anbefalinger, trodsede de konservatives formand, Søren Pape, dem og tog på en caribisk ferie til Den Dominikanske Republik.”

Artiklen var også på forsiden af den fysiske avis mandag.

Pape nåede at undskylde

Selv om Søren Pape Poulsen ifølge pressemeddelelsen ikke har brudt reglerne, nåede han alligevel at optræde i TV 2, hvor han sagde, at han fortrød rejsen. Det blev til TV 2-artiklen ’Søren Pape fortryder Caribien-rejse’, der udkom klokken 12.54 på tv2.dk.

Efterfølgende blev TV 2 under researchen til kanalens dækning af historien i 19 Nyhederne bekendt med et klip fra et pressemøde med Udenrigsministeriets Erik Brøgger Rasmussen fra juni 2021, der modsagde Ekstra Bladets konklusioner.

Det fik TV 2 til at foretage et nyt interview med Søren Pape Poulsen, hvor han altså trak sin beklagelse tilbage. Siden er den oprindelige artikel på tv2.dk rettet klokken 19.23 og udstyret med en ny rubrik, hvor der står ’Søren Papes rejse til Caribien var ikke et brud på corona-anbefalinger’.

TV 2 og 24syv retter

Både TV 2 og 24syv bekræfter over for Journalisten, at man har foretaget rettelser, efter at man blev bekendt med Udenrigsministeriets retningslinjer fra dengang.

Ifølge TV 2 blev man under researchen til historien bekendt med et klip fra et pressemøde med Udenrigsministeriet, hvor vinklen blev modsagt.

På pressemødet fortalte Erik Brøgger Rasmussen, at man frit kunne rejse til orange lande, hvis man var færdigvaccineret eller tidligere smittet.

Efterfølgende bragte TV 2 også en rettelse på tv2.dk.

I programmet ’Reporterne’ på 24syv er der nu indtalt en rettelse i begyndelsen af afsnittet:

”Den her episode er blevet rettet, da det tidligere fremgik, at Søren Pape Poulsen brød Udenrigsministeriets retningslinjer, da han i juli 2021 rejste til Den Dominikanske Republik, ifølge Ekstra Bladet. Det var dog ikke tilfældet.”

0 Kommentarer