Ukraine

Ekstra Bladets sårede reportere er blevet evakueret

Journalisten og fotografen blev ramt af flere skud, da de lørdag var i det østlige Ukraine for at dække angreb, der var foregået dagen forinden

De to reportere for Ekstra Bladet – journalist Stefan Weichert og fotograf Emil Filtenborg – der forleden blev såret af skud i Ukraine, er blevet evakueret fra landet.

Det skriver Ekstra Bladet.

Reporterne har været i Ukraine, siden de blev såret lørdag, og har været indlagt på hospitalet, hvor de er blevet opereret for deres skader.

”Vi var der for at dække krigen og konsekvenserne for de civile. Så det er lidt træls og uvant selv at blive historien. Det handler jo ikke om os,” siger Emil Filtenborg til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix fortæller til eb.dk, at avisen har arbejdet sammen med sikkerhedsfirmaet Guardian Security om evakueringen. Efter konsultation med en læge fra Europæisk Rejseforsikring blev det besluttet at lade de to tage med et tog til byen Odessa i det sydlige Ukraine, hvor de var indlagt.

Forløbet skal evalueres

De to er nu ’i et sikkert’ land, og Knud Brix oplyser for nuværende ikke, hvordan de kommer videre hjem til Danmark.

”Den operation, Guardian Security har gennemført, har været utroligt vanskelig. Det er vel første gang i nyere tid, at to sårede danske krigsreportere er blevet fragtet ud af en krigszone. Vi skylder Guardian Security en stor, stor tak.”

Knud Brix oplyser til Ekstra Bladet, at situationen nu følges til dørs – blandt andet med den nødvendige psykologbehandling. Og så skal Ekstra Bladet evaluere situationen.

”Det er vores forbandede pligt at dække. Det er jo så desværre gået galt, og vi skal evaluere forløbet omkring det. Og så forhåbentlig få afklaret, hvad omstændigheder for beskydningen har været,” siger Knud Brix til Ekstra Bladet.

De to journalister befandt sig lørdag nær byen Okhtyrka, der dagen inden var blevet angrebet af russiske styrker, hvor blandt andet en vuggestue og børnehaver blev ramt. Ifølge Amnesty International blev der brugt klyngebomber i angrebet.

Lørdag havde ukrainske styrker igen overtaget kontrollen med byen, men der var ifølge lokale medier som Kyiv Independent fortsat kampe i området.

Emil Filtenborg og Stefan Weichert blev pludselig også beskudt og flygtede i den bil, de kort forinden havde købt i Ukraine. Stefan Weichert blev ramt af skud i skulderen, mens Emil Filtenborg blev ramt af skud i læggen, låret og ryggen.

Ekstra Bladet har fortsat et hold bestående af journalist Peter Keldorff og fotograf Rasmus Flindt Pedersen i Ukraine, og de bliver i landet for nu, oplyser Knud Brix til Journalisten. De befinder sig i nærheden af byen Lviv ved den polske grænse.

0 Kommentarer