
Victor Andreasen var i mange år chefredaktør på Ekstra Bladet og lægger navn til Victor-prisen. Foto: Emil Christensen/Ritzau Scanpix
Ekstra Bladet har besluttet at nedlægge den såkaldte Victorprisen, der er opkaldt efter tidligere chefredaktør Victor Andreasen.
Det oplyser ansvarshavende chefredaktør Knud Brix til Journalisten.
Det sker på baggrund af nye anklager mod Victor Andreasen, der i en bog beskyldes for at have voldtaget sin steddatter, hvilket blandt andet har været omtalt i Information og Politiken.
Steddatteren Helle Munk var datter af Tove Ditlevsen, som Victor Andreasen i godt 20 år var gift med.
Bogen er skrevet af Helle Munks datter Lise Munk Thygesen, som baserer afsløringerne på en række dokumenter, som hun fandt i sin mors lejlighed efter hendes død i 2008.
I et ringbind påført teksten ”Hemmeligheder” fremgik det blandt andet af lægejournaler, at Helle Munk ad flere omgange har fortalt om seksuelt misbrug udført af Victor Andreasen.
Ikke en nem beslutning
Victorprisen er en hæderspris, som Ekstra Bladet siden 1980’erne har uddelt til journalister, forfattere, fotografer og tegnere, både i- og uden for Ekstra Bladet, som har arbejdet ”i den frække og anarkistiske ånd”, som det i dag lyder på Ekstra Bladets hjemmeside.
”Der er ingenting, der er nemt ved denne beslutning, og det rejser en række spørgsmål,” siger Knud Brix, som har haft besøg af Lise Munk Thygesen, der har fremlagt afgørende dokumentation for ham.
Derudover har han rådført sig med priskomitéen bag Victorprisen, som består af fagmedarbejdere på Ekstra Bladet.
”Det er enormt svært, men når man lægger mængden af informationer sammen med de nye oplysninger, synes jeg, at det er ganske svært at ignorere de ting, der er kommet frem. Og derfor har vi taget en beslutning om at nedlægge prisen,” siger han.
Victor Andreasen var chefredaktør for Ekstra Bladet ad to omgange fra 1963 og frem til 1976 og tilskrives af mange æren for at have genrejst Ekstra Bladet som en kommerciel succes. Derfor er der også mange referencer til Victor Andreasen i og uden for avisen.
”Vi er dog ikke i gang med at vælte statuer,” tilføjer Knud Brix:
”Vi vedkender os, at Victor Andreasen er en væsentlig person i dansk pressehistorie og i Ekstra Bladets historie. For at sætte det på spidsen reddede han avisen, da den var presset. Og han har været gudfar til den moderne tabloide journalistik. Så Ekstra Bladet skylder Victor Andreasen meget, men det kan godt koeksistere med den nuance, at han i sit privatliv tilsyneladende har gjort ting af en karakter, vi ikke kan ignorere,” siger Knud Brix.
Ny pris uden chefredaktør-navn
Eksempelvis hænger der et portræt af Victor Andreasen i et mødelokale på avisen, og ifølge Knud Brix har man ikke tænkt sig at fjerne det fra redaktionen.
Man har dog tænkt sig med tiden at etablere en ny hæderspris, som sandsynligvis ikke kommer til at bære et navn på hverken en nuværende eller tidligere chefredaktør.
”Vi har en klar ide om, at den ikke skal være i en persons navn eller ånd, men snarere symbolisere nogle værdier, der reflekterer Ekstra Bladet,” tilføjer Knud Brix.
Victorprisen har indtil nu bestået af en symbolsk brosten, en pengecheck og en weekend for to i Victor Andreasens fødeby, Silkeborg.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.