Retssag

Eksperter ryster på hovedet: Aftale kan koste DR milliarder

Danmarks Radio skal ifølge Københavns Kommune i 2073 vinke farvel til DR Byen og tre milliarder kroner

En tvist mellem Danmarks Radio og Københavns Kommune ser nu ud til at ende for en dommer, efter at de to parter ikke har været i stand til at enes om, hvor meget DR skylder kommunen efter opførelsen af DR Byen i Ørestad.

Det skriver Berlingske.

Tvisten har rod i en besynderlig og kompliceret aftale, som ifølge DR’s bestyrelsesformand, Marianne Bedsted, ”slet ikke burde have været indgået”.

”Det er mere end 20 år siden, og det står efter DR’s opfattelse tydeligt, at DR’s daværende ledelse og Københavns Kommune dengang indgik en aftale, som ingen af de to parter kan have gennemskuet konsekvenserne af,” siger hun til Berlingske.

Da DR efter årtusindskiftet ville flytte til DR Byen og derfor skulle af med TV-Byen i Søborg og Radiohuset på Frederiksberg, havde kommunen ret til en del af salgsbeløbet for de to institutioner.

Men i stedet for at betale de i alt 107 millioner kroner tilbage dengang, fik kommunen ifølge Berlingske køberet til de nye bygninger, som huser DR Byen.

Må ikke give særbehandling

I et notet fra kommunen lyder det ifølge Berlingske, at kommunen har krav på i 2073 at overtage bygningerne i DR Byen gratis samt et beløb fra DR, som svarer til det ”dobbelte af den aktuelle offentlige bygningsværdi”.

Den aktuelle ejendomsværdi for DR Byen er ifølge Berlingske sat til 1,5 milliarder kroner.

Flere eksperter inden for økonomistyring og regnskaber ryster på hovedet over aftalen.

Per Nikolaj Buch, professor i økonomistyring ved Københavns Universitet, mener imidlertid, at Københavns Kommune kan se sig nødsaget til at håndhæve aftalen af frygt for at komme på kant med loven om statsstøtte.

Fordi DR er i konkurrence med for eksempel aviser og andre nyheds- og underholdningsmedier som for eksempel TV 2, er det ulovligt for kommunen at give særbehandling til kanalen.

0 Kommentarer