
Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, har fået en syngende politisk lussing med næste års budgetforlig, som hun og hendes parti står uden for. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (red. Jo)
Næste års budgetforlig for København er intet mindre end historisk. Det er nemlig vedtaget uden om overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og uden om hendes parti Socialdemokratiet.
Den historie sivede til pressen, inden budgetaftalen var forhandlet på plads. Altinget kunne torsdag formiddag sidste uge bringe artiklen ”Partier vil sætte Hæstorp uden for døren i budgetforhandlinger”.
Et helt vildt nederlag for overborgmesteren og hendes parti, mener eksperterne i ’Budskab’.
”Det svarer til at være Formel 1-racerkører, der simpelthen dumper til køreprøven. Det må ikke ske det her,” siger Mikael Baden, direktør i Friday.
Tager brodden af nederlaget
Mens den umage alliance bestående af Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og alle rådhusets blå partier forhandlede budgetforliget på plads, inviterede Sophie Hæstorp Andersen sammen med SF’s sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling, til pressemøde på rådhuset.
Her fortalte Sophie Hæstorp Andersen, at hun havde indkaldt til pressemøde, fordi Enhedslisten og de andre partier sad og forhandlede om en budgetaftale med ’skattelettelser’, og at Socialdemokratiet og SF var stillet uden for døren.
Og det var et klogt træk, lyder det fra ’Budskab’-eksperterne:
”Når man er der, hvor man indser katastrofen, så synes jeg, det er bedre at gå ud og sige det selv,” siger Mikael Baden.
Henrik Kjerrumgaard, stifter af White Cloud, er enig. Han mener, overborgmesteren på den måde ’tager brodden af’ det historiske forhold, at Socialdemokratiet står uden for næste års budgetaftale i København.
”Og så bruger hun det til at frame sit angreb mod Enhedslisten: Nemlig, at de sidder og forhandler skattelettelser.”
White Cloud lavede valgkampagne for Socialdemokratiet i København frem mod kommunal- og regionsrådsvalget sidste år.
Gakkelak eller kafkask
Ingen af eksperterne mener dog, at Sophie Hæstorp Andersen med sit pressemøde for alvor rokker ved det, der siden blev den store hovedhistorie i medierne: Nemlig at overborgmesteren og hendes parti led et alvorligt nederlag ved at stå uden for årets vigtigste økonomiske aftale i København.
”Det er en kæmpe historie,” siger Henrik Kjerrumgaard.
”Du kan godt sige, at der kommer en tsunami, men det bliver tsunamien ikke nødvendigvis mindre af. Men du fremstår måske mere klarsynet. Hun gemmer sig ikke,” fortsætter han og tilføjer, at det også handler om at ’vise mod’ ved at stille sig op foran pressen midt i nederlaget.
Mikael Baden er enig.
”Jeg ved ikke, om der var noget win. Men det ville da have været endnu mere bizart, hvis der pludselig var hvid røg fra Københavns Rådhus om, at der var lavet denne her aftale, og vi ikke havde hørt et pip fra hverken SF eller S, som har siddet på en viden i 24 eller 48 timer om, at de var uden for det gode selskab. Det ville have været helt gakkelak. Så hun vinder jo ikke noget. Men det andet havde været rent kafkask,” siger han.
Enhedslisten og skattelettelser
Budgetforliget for 2023 indebærer en skattenedsættelse for københavnerne på 0,1 procentpoint, og den pointe gentog overborgmesteren adskillige gange, både på pressemødet torsdag, og igen fredag, hvor forligspartierne præsenterede næste års budgetforlig.
Enhedslisten på sin side sagde, at de havde indgået det budgetforlig, hvor de kunne opnå de bedste resultater på klima og velfærd.
Mikael Baden mener ikke nødvendigvis, at Sophie Hæstorp Andersens budskab, om at ’Enhedslisten har valgt skattelettelser’, er det rigtige for overborgmesteren.
”Det er næsten et bizart budskab. Det er selvfølgelig også det, hun spiller på,” siger han og fortsætter:
”Jeg synes ikke, det er et troværdigt budskab, at Enhedslisten har haft som primært mål at ville have skattelettelser,” siger Mikael Baden.
Henrik Kjerrumgaard mener derimod, det er det rigtige hovedbudskab for overborgmesteren.
”Pointen er, for mig at se, at de zoomer in på Enhedslistens vælgere, som er imod skattelettelser. Og derfor gør det ondt på dem, at deres parti er med til skattelettelser,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.