Twitter

’Ego- og kulturkrigsprojekt’: Udelukkelse af journalister får mediefolk op af stolene

Twitter-ejeren går tilsyneladende kun ind for ytringsfrihed, når det gælder ham selv, og det bør være et wake up-call, lyder kritikken

”Det her er nøjagtigt med til at vise, hvor farligt det er at deponere vores offentlige debat et sted, hvor ét menneske alene kan sidde og redigere vores offentlige samtale.”

Sådan siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, efter at Twitter-ejer Elon Musk ud af det blå har suspenderet en håndfuld prominente amerikanske journalister uden begrundelse.

Det står dog klart, at nogle af de suspenderede journalister enten har haft skrevet kritisk om Elon Musk eller delt informationer om, hvor hans privatfly har befundet sig.

For Tine Johansen understreger det bare, at der var grund til bekymring, da Elon Musk opkøbte Twitter.

”Man udelukker altså ikke bare kritiske røster, for så gør man skade på den offentlige debat. Man kan komme til at skabe et ekkokammer, hvor man ikke vil udfordres,” siger Tine Johansen og tilføjer:

”Det er så giftigt, at et menneske kan beslutte, hvem der skal have ordet.”

Intet begreb om ytringsfrihed

Mest af alt siger Elon Musks beslutning også noget om, hvad han egentlig mener, når han slår på tromme for ytringsfrihed.

Det virker mest af alt som et ego- og kulturkrigsprojekt, hvor han har kastet sin hat i ringen for den del af USA, som har meget lidt tillid til politikere og medier.
Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia

Det mener Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia og forfatter til bogen ’Free Speech – A History from Socrates to Social Media’.

”Jeg synes, det er et godt eksempel på, at Elon Musk ikke rigtigt har noget begreb om ytringsfriheden. Det virker mest af alt som et ego- og kulturkrigsprojekt, hvor han har kastet sin hat i ringen for den del af USA, som har meget lidt tillid til politikere og medier,” siger Jacob Mchangama.

I Tine Johansens øjne er udelukkelsen bare endnu en grund for journalister og medier til at overveje deres tilstedeværelse på Twitter.

”Det kan da godt være, at det kan være et tab. Men så er det, vi må udvikle andre måder at debattere med hinanden. Vi kan ikke lægge det over til en rigmand, hvad det er for en samtale, vi skal have med hinanden. Det er i sig selv helt skævt,” siger hun.

Dansk Journalistforbund benytter sig selv af Twitter, ligesom formandskabet i forbundet gør det. Men det er ikke givet, at det fortsætter:

”Vi er sammen med andre fagforeninger i gang med at afsøge muligheden for at lave en fælles server hos Mastodon for vores medlemmer, så vi kan flytte derover i stedet for Twitter,” siger Tine Johansen.

Principper kan stå i vejen

Også Stig Ørskov, koncerndirektør i JP/Politikens Hus, er bekymret over den drejning, moderationen har taget på Twitter. Også han overvejer, hvorvidt han skal blive på platformen. Ikke fordi han tror på, at det i det store hele gør den store forskel nogen steder, om han er der eller ej.

EU varsler sanktioner

EU-kommissær Vera Jourova har, på Twitter, varslet sanktioner fra EU på grund af sagen.

”Nyheder om vilkårlig suspension af journalister på Twitter er bekymrende,” skriver hun på Twitter og henviser til et EU-direktiv om digitale services og respekt for pressefrihed.

”Elon Musk bør være opmærksom på det. Der er røde linjer. Og sanktioner snart.”

”Der er adgang til interessante kilder og mennesker, men hvis nogle af de mennesker som de amerikanske journalister uden saglig begrundelse bliver kastet af, bliver det svært at være der for et menneske med nogle publicistiske principper,” siger han.

Han har ellers siden 2008 sat pris på mange af de ting, Twitter tilbyder: Et sted, hvor der kan deles fakta, information og viden med hinanden.

”Efter at Elon Musk har overtaget det helt, er der skruet ned for den indsats. Ytringsfrihedsforkæmpere, der deler faktiske informationer – og som jeg kan se det, ikke deler noget personfølsomt om ham – bliver pludselig udelukket.”

”Med det, der sker nu, bliver ytringsfriheden meget selektiv, når den handler om ham selv. Det er trist, fordi det har været en platform, der har gjort et arbejde for, at fakta fik foretræde frem for forkert og falsk information – selv om det ikke har været en ideel platform,” siger Stig Ørskov.

Stor grad af dobbeltmoral

Jacob Mchangama påpeger, at ingen af de udelukkede journalister tilsyneladende har overtrådt nogen eksisterende regler eller love.

”Så ændrer han reglerne, når der bliver kritik af ham selv. Det er bare udtryk for en stor grad af dobbeltmoral. Hvis man er seriøs om ytringsfriheden, retfærdiggør det ikke, at man begrænser andre, bare fordi de kritiserer én.”

Direktøren for Justitia er ikke i samme grad som Tine Johansen bekymret for journalister i lande med pressefrihed og gode mediesystemer, og hvor debatten trives andre steder. Han fremhæver samtidig Twitter som en vigtig platform for journalister, der beskæftiger sig med udenlandsstof og politik.

”Der, hvor jeg ville frygte det her mest, er i lande uden ytringsfrihed, og hvor sociale medier kan være helt afgørende for dissidenter og andre. Hvis Elon Musk også begynder at tvinge sine interesser i andre lande som Kina og Saudi-Arabien ned over det, kan det blive kritisk,” siger Jacob Mchangama,

Selv er han ikke på vej til at hoppe af Twitter.

”Hvis man går uden om, hvad der sker i USA og debatten om Elon Musk, er der stadig rigtig meget information om for eksempel, hvad der sker i Ukraine.”

2 Kommentarer

Poul Steen Nordhagen
16. DECEMBER 2022
Manden er genial OG gal. Hans storhedsvanvid og fremfærd ender vel med, at han også vil være præsident. Drop Twitter over en kam. Det bliver aldrig et seriøst debatforum igen, hvis det da nogensinde har været det.
Henrik Birkemose Kongsgaard
16. DECEMBER 2022
”Man udelukker altså ikke bare kritiske røster, for så gør man skade på den offentlige debat. Man kan komme til at skabe et ekkokammer, hvor man ikke vil udfordres,” siger Tine Johansen og tilføjer:

”Det er så giftigt, at et menneske kan beslutte, hvem der skal have ordet”

Jeg synes ikke, at jeg har set formanden kritisere den hidtidige praksis hos de store SoMe-selskaber. De har jo i et helt vildt omfang undertrykt meninger og ytringer, der ikke lige passer ind i den politisk korrekte dagsorden. De har ageret på præcis den måde, formanden her beskriver. Hold op, hvor er det hyklerisk!