Krigsdækning

DR hyrer palæstinensisk fotograf for at komme tættere på livet i Gaza

Siden krigens begyndelse har medierne forgæves forsøgt at få tilladelse til at rejse ind i Gaza. Nu tager DR andre metoder i brug

Tirsdag morgen kunne Radioavisens lyttere møde en palæstinensisk børnefamilie i Gaza, der sover i en kold minibus i en garage uden dyner og puder, og tit med tomme maver.

Familien er en af de mange hundredetusinde internt fordrevne i Gaza, der ifølge FN lige nu lever på sultegrænsen.

Indslaget om dem var klippet sammen af DR, men selve optagelserne med familien var lavet af en lokal palæstinensisk fotograf i Gaza, som DR for nylig har hyret.

Samarbejdet med fotografen Hamza Chalan er et forsøg på at få flere stemmer ud fra Gaza, som ellers er lukket land for pressen. Det fortæller Sanne Gram Fadel, ledende redaktør på DR’s udlandsredaktion.

”Lige siden krigen begyndte, har vi forsøgt at komme ind i Gaza. Men Israel kontrollerer grænserne og blokerer for, at vi og andre medier kan komme ind. Og derfor har vi været nødt til at finde andre metoder til at fortælle historier derindefra,” fortæller hun.

Kommer tættere på

Det er journalist på ’P1 Morgen’ Inaam Nabil, der oprindeligt etablerede kontakt til Hamza Chalan. Siden krigen brød ud, har hun flere gange brugt ham som kilde i indslag i radioen.

”Men på et tidspunkt begyndte vi at tale om, at det måske gav mere mening at bruge ham på en anden måde, fordi han faktisk er en ret dygtig fotograf. Og forrige weekend lavede jeg så en aftale med ham om, at han skulle begynde at filme og optage for os,” fortæller Sanne Gram Fadel.

Hun forklarer, at DR især sætter den lokale fotograf i Gaza til at lave historier, som beskriver situationen for befolkningen.

”Ligesom alle andre herhjemme får vi jo en masse billeder ud fra de angreb, der er i Gaza. Men det, vi savner, er at komme lidt tættere på de mennesker, som er derinde. Og det hjælper Hamza os med. Han laver de historier, vi selv ville lave, hvis vi var til stede. Historier, som beskriver, hvordan indbyggerne lever, hvordan de laver mad og får brød og vand,” siger Sanne Gram Fadel.

Sender sine råbånd

For at sikre gennemsigtighed har DR aftalt med sin nye mand i Gaza, at han sender DR sine uredigerede råbånd. Herefter bliver alt materialet behandlet og klippet sammen i DR Byen i Danmark.

”Vi får hele interviewet, så vi kan høre alle de spørgsmål, han stiller. Og generelt har vi en meget åben proces. Vi ved, hvor han laver sine interviews henne, og vi kontakter ham igen for at være helt sikker på, at vi har de rigtige stedbeskrivelser,” fortæller Sanne Gram Fadel.

For hende er Hamza Chalans bidrag vigtige for at sikre balance i DR’s dækning.

”Lige nu er vi til stede på den israelske side, men fordi vi ikke kun vil fortælle om krigen fra Jerusalem, er det vigtigt også at få historier og stemmer ud fra indbyggerne i Gaza,” siger hun.

0 Kommentarer