DR holder igen, mens andre medier bringer navn og billede på sigtet efter angreb i Norge

DR oplyser ikke den sigtedes identitet, før motiv og psykisk habitus er afklaret. Det gør til gengæld Politiken, der ikke ville sætte navn og billede på Peter Madsen

Mens de fleste andre medier bringer både navn og billede på den 37-årige danske statsborger, der er sigtet for at stå bag angrebet i Kongsberg i Norge, holder DR Nyheder igen.

Her har man indtil videre valgt ikke at bringe hverken navn eller billede af den sigtede mand, der har erkendt at stå bag det femdobbelte drab, som norske myndigheder efterforsker som terror.

Det oplyser nyhedschef Thomas Falbe:

”Jeg traf selv beslutningen i går, og det kan godt være, at jeg laver den om. Men så længe motiv og også gerningsmandens psykiske habitus er uafklaret, så har jeg valgt, at vi ikke bringer foto og navn endnu,” siger han og tilføjer:

”Hvis det viser sig, at gerningsmanden er alvorligt psykisk syg, og har mange diagnoser hos sig, så mener jeg ikke, at vi skal bringe hans navn og billede. Og for nuværende lykkes vi fint med at beskrive hvem han er – uden at det var nødvendigt at tage den del af dokumentationen med, som navn og billede jo er. På grund af uklarhed om motiv og psykisk habitus har jeg valgt at lægge den linje.”

Politiken bruger både navn og billede

Modsat DR har blandt andre Politiken valgt at bringe både navn og billede på den sigtede.

Beslutningen skyldes først og fremmest, at den sigtede har erkendt det femdobbelte drab, og at sagen efterforskes som terror:

”At der er tale om et femdobbelt drab påkalder i sig selv samfundsmæssig interesse. Ifølge hans egen forsvarsadvokat er det hævet over enhver tvivl, at det var ham, der førte de våben, der dræbte fem personer og sårede tre andre,” siger ansvarshavende chefredaktør på Politiken, Christian Jensen.

”For det andet flytter den her sag sig yderligere op på skalaen over samfundsmæssig interesse med den kendsgerning, at politiet og efterretningstjenesten efterforsker den her sag som en mulig terrorsag. Derfor har den en samfundsmæssig væsentlighed og mulige politiske perspektiver, som gør, at vi har skønnet det rigtigt at navngive gerningsmanden,” tilføjer han.

Politiken valgte en helt anden linje, da sagen om drabet på den svenske journalist Kim Wall kørte. Her bragte avisen hverken navn eller billede af Peter Madsen, før han blev dømt for drabet:

”Jeg synes, at der er alle praktiske grunde til, at vi hører ubådsejerens identitet, men der findes bare ikke nogen principielle. Han bærer ingen gyldne kæder overhovedet, han er tiltalt men ikke dømt, og derfor bringer vi ikke navnet på ham,” sagde Christian Jensen dengang i Presselogen på TV 2.

Væsentligt at vide, hvem han er

Men sagen om Peter Madsen og angrebet i Kongsberg er ifølge Christian Jensen fuldstændig usammenlignelige, fordi den sigtede i Norge har erkendt forholdene, og fordi sagen efterforskes som terror. Han fastholder, at det er interessant for læserne at kende navnet på den sigtede:

”Når politiet og en efterretningstjeneste går ud og siger, at de har en mulig terrorsag, og det er det, der efterforskes efter, har det en samfundsmæssig relevans og væsentlighed at finde ud af, hvad omstændighederne egentlig er ved den her forfærdelige handling. Derfor er det også væsentligt at finde ud af, hvem den person er, og hvad hans motiv har været.”

Kan man ikke gøre det uden at nævne navnet og uden at vise billederne af ham i 10 forskellige artikler?

”Når sagen her handler om, at det bliver efterforsket som mulig terror, så flytter vi op på en skala af samfundsmæssig væsentlighed, hvor vi har skønnet det relevant at bringe hans navn.”

At danskerne kan læse navnet på den sigtede 37-årige i langt de fleste medier, får ikke DR til at skifte holdning, understreger Thomas Falbe.

”Det dilemma vil du altid have i det her. Hvis man lægger sig et andet sted og gør det, fordi alle andre gør det, så sætter man sine egen redaktionelle vurderinger og det redaktionelle ansvar ud af kraft. Vi er nødt til at sætte vores egen redaktionelle linje her,” siger han.

Journalisten har besluttet ikke at bringe navnet på den sigtede, så længe han blot er sigtet og hans psykiske tilstand er ukendt.

0 Kommentarer