Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
14:12 11.01.2024 Anna Sol Jørgensen

DR-chef efter kritik af ”sparkelyd”: Det skulle have været fjernet

Det er ikke en korrekt fremstilling, når filmmagasinet Ekko betegner en lydeffekt som en ”sparkelyd” i den omdiskuterede dokumentar ’Forfulgt af politiet?’, der handler om politiets behandling af en familie med syriske rødder og den forsvundne teenager Farhad.

Det skriver chefredaktør i DR Nyheder Thomas Falbe på X, efter at filmmagasinet Ekko i går udgav en historie om en specifik scene i dokumentaren.

Der er tale om en sekvens omkring 11 minutter og 30 sekunder inde i dokumentaren. Videoen er omdiskuteret: Ifølge familien, som dokumentaren handler om, viser den politiet sparke ud efter et af familiemedlemmerne. Ifølge politiet viser den blot et magtanvendelsesgreb, som politiet anvender til at tilbageholde familiemedlemmet. På den oprindelige overvågningsvideo er der ingen lyd, mens der i dokumentaren er lagt lydeffekter over.

Den lydeffekt kalder Ekko for en sparkelyd. Men det ordvalg var Thomas Falbe ikke bekendt med, da han kommenterede historien over for Ekko og sagde, at det ikke ”er usædvanligt i arbejdet med en dokumentar, at man lægger reallyd eller andet under de steder, hvor der mangler noget”.

”Jeg har aldrig talt med Ekko om en ”sparkelyd”, jeg har ikke hørt det udtryk, før det står i deres artikel. Det er en helt generel betragtning, jeg kommer med ift. lydbearbejdning. I det konkrete tilfælde har jeg sagt til Ekko, at ingen af os i DR har fanget, at der er lagt en effekt på det konkrete klip,” skriver Thomas Falbe nu på X, der betegner lyden som ”en lille trommelyd”.

Her skriver han også, at han principielt er enig i, at man ikke skal bearbejde dokumentationsbærende klip.

”Havde vi fanget det i gennemsyn, havde vi bedt om at få det fjernet. Bare for en god ordens skyld, så hverken du eller andre tror, at jeg mener, at det er fint at manipulere med dokumentation,” skriver han.

SENESTE NYT

Flere nyheder