Regnskab

DJ har tocifret millionoverskud

Normalt er et tocifret millionbeløb i overskud en god nyhed, men for DJ er det bestemt ikke optimalt, siger næstformand

Dansk Journalistforbund (DJ) havde et overskud på 11,5 millioner kroner i 2021, hvilket er 9,8 millioner kroner mere end i 2020.

Det viser DJ’s årsregnskab.

Det skyldes blandt andet den positive udvikling i beskæftigelsen i medie- og kommunikationsbranchen, som har ført til flere fuldt betalende medlemmer, og derudover også flere indtægter fra jobannoncer.

I alt udgør medlemskontingenterne i 2021 godt 73,6 millioner kroner, hvilket er 965.000 kroner mere end året før.

Derudover har coronarestriktioner medført aflysninger af møder eller konverteret dem til onlinemøder, der har været billigere at afvikle. Der har også i 2021 været et større kapitalafkast på forbundets værdipapirer.

På omkostningssiden har DJ brugt 83,2 millioner kroner i 2021, hvilket er godt 1,6 millioner mere end i 2020. DJ havde dog budgetteret med udgifter for lige under 88 millioner kroner, men især posten ’faglig virksomhed’ har ligget under budget på grund af coronarestriktioner.

DJ: Ikke en god nyhed med stort overskud

I almindelige virksomheder er et tocifret millionbeløb en god nyhed, men det er det ikke nødvendigvis for en fagforening som DJ, siger næstformand Allan Boye Thulstrup:

”Pengene skal ud og arbejde for vores medlemmer, og en af grundene til det høje overskud er, at vi ikke kunne gøre det på grund af coronarestriktionerne. Nu er vi tilbage i mere normal gænge, og derfor skal vi bruge pengene på at hjælpe medlemmerne igen,” siger han til Journalisten.

Dele af overskuddet vil gå til sikringsfonden, som er Dansk Journalistforbunds buffer, hvis der opstår konflikt. Andre dele vil gå til sekretariatet og konkrete projekter, der skal komme medlemmerne af DJ til gavn.

I 2019 blev der på delegeretmødet vedtaget en spareplan, der skulle bringe mere balance i Dansk Journalistforbunds regnskab på grund af stagnerende medlemstal. Ifølge Allan Boye Thulstrup afspejler årsregnskabet, at spareplanen har virket.

”Det har været med til at bringe mere balance mellem indtægter og udgifter, og det er så også blevet hjulpet på vej af, at flere og flere er kommet i beskæftigelse og derfor betaler fuldt kontingent,” siger han.

Delegeretmødet i 2021 blev afholdt digitalt, hvorfor der også blev sparet en del penge på afviklingen. Næste delegeretmøde finder sted i 2023 og foregår efter planen fysisk.

0 Kommentarer