
"Ikke blot er podcasten velfortalt og velformidlet, det bliver desuden tydeligt for lytteren, at et system, der er til for at beskytte de unge kvinder, kan ende med at skade dem," lyder det i Cavling-komiteens nominering. Foto: Grafik: Phoebus Moreleon
Forældrene er dømt i både byret, landsret og højesteret for at have fået deres to døtre omskåret på en ferie til Kenya.
Der burde altså ikke være tvivl om, at det somaliske par fra Fredericia er skyldige. Men den tvivl opstår, da DR-journalist Frederik Hugo Ledegaard Thim sammen med sin kollega Anne Skjerning i 2018 går på jagt efter et muligt justitsmord i Danmark.
Fire år senere står DR-journalist Frederik Hugo Ledegaard Thim med historien i podcasten ’Det levende bevis’. Det er historien om de to dansk-somaliske piger, der ikke selv mener, at de er omskåret. De får opbakning fra flere gynækologer, der har undersøgt dem begge og er kommet frem til det modsatte af alle retsinstanser: Nemlig at de to piger ikke er omskåret. At de begge har en klitoris og helt almindelige kønslæber, der ikke er skåret i.
Med den historie mener Cavling-komiteen, at journalisten har sandsynliggjort netop et justitsmord.
Frederik Hugo havde i 2018 netop afsluttet sin periode som universitetspraktikant på P1 Dokumentar. Ræsonnementet bag ideen om at finde et dansk justitsmord var, at der i Sverige, Norge, England og USA er adskillige eksempler på justitsmord.
”Der har ikke rigtig været nogen historier om justitsmord i Danmark, hvor man er sikker på, at det er det. Så er vores retssystem så meget bedre? Det var det, jeg startede med at undersøge,” siger Frederik Hugo Ledegaard Thim i Journalistens nye podcast-serie ’Journalisten fortæller Cavling’, der over over fire afsnit fortæller historierne bag de Cavling-nominerede historier.
Frustration over, at ingen lyttede
Frederik Hugo startede sin research med at ringe rundt til et hav af forsvarsadvokater. Der var to tips, han bed sig fast i. Det ene spor endte blindt efter ni måneder jagt.
”Det andet tip blev ’Det Levende Bevis’ 3,5 år efter,” fortæller Frederik Hugo Ledegaard Thim.
Sådan lyder Cavling-komiteens nominering
“Frederik Hugo Ledegaard Thim er nomineret for sin podcastserie “Det levende bevis”, som fortæller historien om to søstre, hvis forældre ved tre retsinstanser er blevet idømt og afsonet fængselsstraf, for at have fået deres døtre omskåret. Igennem syv afsnit sandsynliggør Ledegaard Thim, at der er tale om et justitsmord.
Det gør han ved grundigt at belyse sagen fra alle sider. Han lytter rent faktisk til, hvad den ene af søstrene siger, han gennemgår politiets arbejde, han efterprøver eksperternes udsagn. Han stiller vedholdende spørgsmål til den sagsbehandling, der hver gang førte frem til at forældre blev dømt skyldige.
Ikke blot er podcasten velfortalt og velformidlet, det bliver desuden tydeligt for lytteren, at et system, der er til for at beskytte de unge kvinder, kan ende med at skade dem.
Fire år senere står Frederik Hugo Ledegaard Thim med en nominering til Cavling-prisen for sin podcastserie ’Det levende bevis’, der opruller, hvad der i hvert kan ligne et justitsmord. At forældrene fra Fredericia kan være blevet dømt hele vejen til Højesteret for en forbrydelse, de ikke har begået.”
For Frederik Hugo Ledegaard Thim er det en historie om en familie, der ikke føler, at de blevet lyttet til. En historie, der minder ham om mareridt, han selv har haft. Mareridt, hvor der sker noget grusomt for hans familie, men mens det sker, har han selv mistet stemmen og kan ikke råbe nogen op.
”Det frustrerede mig, at de ikke følte, at de blev lyttet til. Det var derfor, jeg blev ved med at grave i den her sag. Det er en af de ting, jeg ikke kan acceptere – når nogen, der har noget vigtigt at sige, men der ikke bliver lyttet til dem,” siger han.
Store dele af sagen har Frederik Hugo kunnet belyse gennem klassiske gravermetoder ved at få aktindsigt i dokumenter og gennem interviews. Men det har ikke altid været lige nemt at få adgang til dokumenter.
Særligt et afgørende dokument – den første retsmedicinske undersøgelse fra Syddansk Universitet – var pludselig forsvundet fra Horsens Politistation, efter journalisten havde fået aktindsigt i det.
Har ikke rykket noget
I Retslægerådet, som er den øverste medicinske instans i Danmark, kan man slet ikke søge aktindsigt. Og netop det råd spiller en rolle i historien, fordi det er i den instans, det er blevet vurderet, at pigerne er omskåret. Hvis nogen sår tvivl om retslægerådets vurdering, er det rådets egne medlemmer, der skal tage stilling til sagen.
Sådan har det været i 60 år, og sådan bliver det umiddelbart ved med at være, for indtil videre har ’Det levende bevis’ ikke rykket på rådets funktion og rolle.
I dag står Frederik Hugo og ville ønske, at han følte en form for forløsning over, at historien endelig er ude, og nogen kan høre familiens stemmer.
Det har han bare ikke, for sagen verserer stadig, og han føler ikke, at hans journalistik har påvirket retssikkerheden i Danmark.
”Det har den ikke. En ting er, hvad der sker med sagen. Men i forhold til Retslægerådet, og hvordan det arbejder, er der ikke sket noget. Nogle politikere var optaget af at få set på det efter sommerferien, men så var der valgkamp, og så kalder man ikke lige en minister i samråd,” siger Frederik Hugo Ledegaard Thim.
Hør mere om Frederik Hugo Ledegaard Thims arbejde i Journalistens podcast ‘Journalisten fortæller Cavling’, der kan downloades på de fleste podcast-platforme. De følgende afsnit i serien udkommer den 28. og 29. december samt 2. januar.
Cavling-prisen uddeles 6. januar. Udover Frederik Hugo Ledegaard Thim er de nominerede:
- Jens Beck Nielsen, Lars Nørgaard Pedersen og Jens Anton Bjørnager, Berlingske, for afdækningen af sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor tidligere chef Lars Findsen blev hjemsendt og senere tiltalt for læk af statshemmeligheder.
- Line Ritz, Ole Tornbjerg, Nils Giversen og Thea Pedersen fra Impact TV, Laura Friis Wang på avisen Information og Signe Daugbjerg fra TV 2 for dokumentarserien ’MeToo: Sexisme bag skærmen’.
- Matilde Kimer, DR, for ’sin enestående dækning’ af krigen i Ukraine.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.