Valgkamp

Det lignede et godt smuthul, men eksperter sår tvivl om lovligheden af LA’s tv-reklame

Med 14 opstillede partier kan Liberal Alliance være nødt til at gribe til alternative metoder for at bryde igennem, men grebet kan være på kant med loven

Der blev skrevet tv-historie i går, da TV3+ viste Champions League-kampen mellem FCK og Manchester City.

Tv-historien går ikke så meget på FCK’s fuldfede 5-0-nederlag til den engelske klub, men på pausen mellem de to halvlege.

Her havde Liberal Alliance betalt sig ind på en reklameplads, og Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, kalder det på Twitter for ”danmarkshistorie, når vi bringer de første politiske tv-reklamer nogensinde”.

Jeg har svært ved at se, at det skulle være lovligt. Reglerne er relativt klare, når det kommer til radio og tv.
Jan Trzaskowski, professor i markedsføringsret ved Copenhagen Business School

Det er ganske rigtigt et historisk øjeblik, eftersom det er ulovligt for danske tv-kanaler at sende politiske reklamer under en valgkamp.

Men her havde Liberal Alliance muligvis fundet et smuthul i loven. TV3+ sender nemlig ikke fra Danmark, men fra Sverige, ”hvilket gør det muligt at bringe reklamerne”, skriver Alex Vanopslagh på Twitter.

Professor: Næppe lovligt

Umiddelbart kan det da også ligne et godt smuthul, men Jan Trzaskowski, som er professor i markedsføringsret ved Copenhagen Business School (CBS), er ikke enig i tolkningen af loven. Han vurderer over for Ritzau, at partiet muligvis har været lige lovlig liberale i deres tilgang til loven.

For det såkaldte afsenderlandsprincip, som Alex Vanopslagh henviser til med Sverige, gælder ikke her, forklarer professor Jan Trzaskowski.

”Udgangspunktet er, at hvis man har en sendevirksomhed etableret i et land, så skal man kun overholde den lovgivning, der er etableret der. Men det gælder kun for så vidt angår den del, der er harmoniseret med direktivet. Og det er politiske reklamer ikke,” siger han.

Samme vurdering kommer fra Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut ved SDU:

“Hvis man læser medie-direktivet, så er der faktisk en definition på tv-reklamer, som siger, at det kun drejer sig om kommercielle tv-reklamer. Og derfor omfatter det ikke politiske reklamer, og der gælder ikke noget afsenderlandsprincip,” siger Sten Schaumburg-Müller til markedsføring.dk.

Ifølge Mads Korsholm, kampagnechef hos Liberal Alliance, har partiet dog rådført sig grundigt med Viaplay for at sikre sig, at de holder sig inden for loven.

”Vi har fået lovning på fra Viaplay, at det er inden for rammerne. Vi har stillet spørgsmål til det og er blevet overbevist om, at det er inden for rammerne. Vi går ud fra, at det er lovligt, når de siger det. Og de har genbekræftet det, når vi har udfordret dem på det,” siger han til Journalisten.

Vil ramme vælgerne

Uagtet om reklamen var lovlig eller ej, blev den vist omkring klokken 21.45 i aftes i pausen i kampen mellem FCK og Manchester City. På det tidspunkt var samtlige partiledere samlet til valgkampens første partilederdebat, der blev sendt på DR1 og TV 2.

Og tidspunktet var da heller ikke tilfældigt.

”Vi vil gerne være der, hvor vælgerne er. På TV3+ sad mange af vores vælgere i går og så fodboldkampen mellem Manchester City og FCK,” oplyser Liberal Alliances kampagnechef, Mads Korsholm, i et skriftligt svar til Journalisten.

”Det er oplagt at vælge netop det tidspunkt, hvor mange danskere fulgte med i den vel nok største klubkamp for et dansk hold i mange år.  Og så håber vi, at vores reklame har været lidt opmuntrende for de FCK-fans, der måtte have haft det lidt stramt med pauseresultatet,” tilføjer han.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra Viaplay.

1 Kommentar

Finn Arne Hansen
6. OKTOBER 2022
Det må da være Viaplay / TV3, der skal have de kritiske spørgsmål.