»Jeg er meget stolt af og glad for udnævnelsen til politisk redaktør. Det er et stort ord at bruge. Men jeg elsker politik og politisk journalistik. Derfor er det en drøm, der går i opfyldelse,« siger Kasper Kildegaard til Journalisten.
I en alder af bare 24 år er han blevet udnævnt til politisk redaktør på Berlingske i en rokade, der sender den afgående politiske redaktør 50-årige Michael Bjerre til Washington som avisens USA-korrespondent.
Kasper Kildegaard er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i begyndelsen af 2014 og har siden været politisk reporter på Berlingske. Han når at fylde 25 år, inden han overtager posten som politisk redaktør til nytår.
»Jeg kan ikke lyve mig ældre, end jeg er. Det er indlysende, at det er en meget ung alder at få overdraget så stort et ansvar. Det er jeg meget bevidst om. Det stiller nye krav til mig. Jeg skal forberede mig grundigt på nogle nye opgaver som chef. Det vil jeg gøre ved at tale med mine nære venner og chefer om, hvad sådan en rolle indebærer, når jeg overtager posten om et halvt år,« siger Kasper Kildegaard.
Vurderer du, at der er nogle særlige udfordringer forbundet med at blive politisk redaktør, når man er så ung?
»Jeg er helt med på, at det er usædvanligt tidligt at blive politisk redaktør. Men jeg er sikker på, at det nok skal gå ganske fint, så længe jeg sørger for at forberede mig ordentligt. Jeg kender folkene på redaktionen særdeles godt, fordi vi har arbejdet tæt sammen og brænder for det samme. Nemlig at lave god politisk journalistik,« siger Kasper Kildegaard.
Han bliver chef for fire-fem uddannede journalister på avisens politiske redaktion samt en praktikant.
Lisbeth Knudsen blev også politisk redaktør som 24-årig
Den så vidt vides hidtil yngste politiske redaktør på Christiansborg var Lisbeth Knudsen. Da hun lige var fyldt 24 år, blev hun politisk redaktør for netop Berlingske Tidende i 1977.
»Det er altid en udfordring at være chef for nogle, der er ældre og har mere erfaring end en selv. Der sidder nogle ved siden af, som hele tiden vil iagttage, hvordan man klarer rollen. Det svære er især at blive chef for dem, som dagen før var ens kolleger. Det er altid lettere at komme udefra og falde ned med en faldskærm end at komme indefra og blive chef,« siger Lisbeth Knudsen, der i dag er direktør for tænketanken og ugebrevet Mandag Morgen.
Hun kender Kasper Kildegaard ganske godt, da han blev ansat på avisen, mens hun var chefredaktør på Berlingske.
»Jeg sikker på, at Kasper Kildegaard kan udfylde jobbet. Han er en hamrende dygtig journalist. Og jeg er også overbevist om, at han er bevidst om, at det er holdspil og ikke et solospil at være politisk redaktør,« siger Lisbeth Knudsen.
Hun peger på, at det netop er afgørende, at man som politisk redaktør formår at gøre det til et holdspil.
»På Christiansborg er der mange, som jagter en stjernestatus som politiske reportere. Men som leder af en politisk redaktion, skal man også kunne få holdet til at fungere. Som politisk redaktør skal man sætte standarden for kvalitetsniveauet og få nogle solohistorier hjem, som der altid er krav om på de politiske redaktioner. Men hvis man som leder tager alle de store solobidder selv, så skaber man ret dårlig stemning,« siger Lisbeth Knudsen.
DJ ser ingen tendens til stadigt yngre chefer
Hos Dansk Journalistforbund har man ikke registreret en tendens til, at folk bliver chefer i en stadigt yngre alder.
»Vi ser meget sjældent, at folk får personaleansvar i så ung en alder. Derimod er der en vis tendens til, at helt unge journalister ofte får cheftitler med ansvar for enten digitale-, sociale medier eller web-tv. Men der følger sjældent personaleansvar med, hvis man er så ung,« siger Mads Løkke Rasmussen, konsulent i DJ’s afdeling for Karriere og Trivsel.
»Vi bruger mange kræfter på at forklare vores ”voksne” medlemmer, at deres alder ikke er et problem. Det er jo ikke sådan, at al erfaring bare skal henrettes. Der er stadig et segment af stillinger, som typisk kræver en moden alder. Der er jo her heller ikke tale om, at der er nogle 24-årige chefer, der ansætter nogle andre 24-årige chefer. Der må være tale om en usædvanlig dygtig 24-årig journalist, som man vil overlade så stort et ansvar til. Jeg kan love dig for, at mange 24-årige ville dø af skræk, hvis de fik sådan en rolle,« siger Mads Løkke Rasmussen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.