Vores blikke er dagen igennem belejret af tekst, design, fotos, YouTube-videoer og gif’er. Hvordan brænder man igennem som grafisk designer i en tid, der er så visuelt højspændt og flimrende?
Det spørgsmål stillede vi to oplægsholdere i pauserne på lørdagens We Love Graphic Design-konference i København.
Den ene er Tobias Røder – et etableret navn på den danske design-scene. Han arbejder i dag rent digitalt og står bag den visuelle identitet hos brands som Radio24syv, Läkerol, Air Greenland, Føljeton og Circle K.
Den anden er Jakob Engberg Petersen. Han arbejder rent analogt og har i de seneste år skabt opmærksomhed med sine ældgamle skiltemaler-teknikker.
Selv om de to designere er vidt forskellige, ligger deres løsninger i samme spor.
"Reklame: Hvis det ikke bare er en lille smule ’clever’, så er vi skide ligeglade,” siger Tobias Røder. Foto: Søren Rønholt.
Tobias Røder: Beskueren skal interagere med designet
Hvad karakteriserer godt grafisk design i en tid, hvor forbrugerne bliver bombarderet med visuelle indtryk?
”Det gør den gode historie. At vi kan interagere med designet,” siger Tobias Røder.
”Hvis designet efterlader en lille åbning, vi selv skal udfylde ved at kigge på det, så har det vores opmærksomhed. Vi kan alle sammen godt lide at kigge på noget og så gøre sådan her: 'Aha'. Det er derfor, der er noget, der hedder en aha-oplevelse. Det får os til at smile, fordi hjernen udskiller endorfiner. Og jeg tror: Hvis et brand kan få dig til at smile – dét er money in the bank,” lover han.
”Det handler om gode historier, som man kan give videre hen over middagsbordet. Og det skal jo mange gange være stærkt provokerende i en eller anden facon. Eller morsomt. Det skal simpelthen være en lille gave,” siger Tobias Røder.
Det skal være “clever”.
Eksperter taler om en voksende ’reklame-resistens’: Det bliver angiveligt sværere og sværere at påvirke forbrugerne med traditionelle reklamer. Og ifølge Tobias Røder er der tårnhøje krav til kommerciel kommunikation anno 2017.
”Reklame: Hvis det ikke bare er en lille smule ’clever’, så er vi skide ligeglade. For vi bliver bombarderet med det hele tiden. Og heroppe (Tobias Røder peger mod issen, red.) – dér er optaget,” siger han og uddyber:
”Kommunikation er en samtale. Budskabet stiller et spørgsmål. Vi svarer ved at interessere os for det.”
Jakob Engberg Petersen arbejder med skiltemaler-teknikker, der er over 100 år gamle. Foto: Privat.
”Det ser underligt ud. Det er ikke perfekt. Det må være lavet i hånden”
Jakob Engberg Petersen arbejder med traditionelle skiltemaler-teknikker, der er over 100 år gamle.
Han maler skilte og logoer med pensel. Ofte designer han sine egne skrifttyper. Hans tidligere læremester mente, han var ude på en slags 'mission impossible', fortæller Jakob Engberg Petersen. Ikke desto mindre har hans metode givet ham langt flere opgave-muligheder, end han kan nå at udføre, bedyrer han.
Jakob Engberg Petersen, hvad skal der til for at brænde igennem som grafisk designer anno 2017?
”For at trænge igennem og fange folks opmærksomhed bliver du nødt til at gøre to forskellige ting. Du bliver nødt til at få folk til at stoppe op og tænke. Folk skal ikke bare stopfodres med visuel føde. De skal stoppe op og tænke. Og man skal kunne se mennesket bag designet,” siger Jakob Engberg Petersen.
”For eksempel med et håndmalet skilt. Folk vil i nogle sammenhænge stoppe op og tænke: ’Hvordan er det her lavet? Det ser underligt ud. Det er ikke perfekt. Det må være lavet i hånden.’ Det er der, hvor folk står stille et øjeblik i det her forbrugssamfunds masseproduktion af produkter og reklamer,” mener han.
Modsat Tobias Røder insisterer Jakob Engberg Petersen altså på det ikke-digitale. Det håndlavede analoge.
”Folk vil gerne tilbage til noget traditionelt. Og det er, fordi man skal kunne se mennesket bag designet, produktet og så videre. Det er nødvendigt i en tid, hvor alting er lavet så perfekt og hurtigt,” mener han.
Du kan se eksempler på Jakob Engberg Petersens arbejde her
Det er langtfra nok at være en god designer
Men man skal ikke kun være god til at designe for at slå igennem som grafisk designer i dag. Man skal også være god til at sælge sig selv.
Tobias Røder, ud over at være en god designer, hvilke evner skal man besidde, hvis man vil slå igennem som designer i dag?
”Man skal interessere sig for samtiden. Og så skal man først og fremmest interessere sig for sine opgaver. Og sætte sig i sine kunders sted. Man skal mere end nogensinde blive verbal omkring det, man laver. Man skal simpelthen blive dygtig til at tale om det, man laver, og den forskel, det faktisk kan gøre for den pågældende virksomhed,” siger Tobias Røder og uddyber:
”Det er i designerens natur at være introvert. Men hvis man er introvert og ikke kan møde kunderne i øjenhøjde – ikke er interesseret i faktisk at møde dem og give dem det, de forventer, og så langsomt skubbe dem i en retning, som kræver lidt mod – så taber man.”
Billige net-logoer er bare luft
Tobias Røder ser det ikke som en trussel, at man i dag kan man få et logo designet i Asien for få dollars – over nettet.
”Når virksomheden sidder med det, er der ikke nogen værdi i det. For det er bare luft. De har ikke set dem, der har lavet det,” mener han.
Jakob Engberg Petersen er heller ikke bange for at træde frem i rampelyset.
”I de her tider bliver du nødt til at ramme brugerne, seerne og lytterne der, hvor de er. Og dét er typisk på de sociale medier. Hvis ikke du er til stede på de her platforme, så har du ikke noget arbejde. Så går du glip af det her,” siger han.
Men samtidig passer han på med, at salgsarbejdet ikke kammer over, forklarer han:
”Jeg mener, at der bør være en balance i at bevare en mystik om dig selv, så du ikke overspiller dig selv. Det bliver nødt til at være en fornuftig balance mellem at eksponere dit arbejde og samtidig bevare en beskedenhed. For ellers sker der det, at du bliver for billig.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.