Derfor trak SAS kritiseret reklamevideo tilbage: Mistænker cyber-angreb

Efter at være blevet sønderskudt af negative kommentarer har SAS valgt at fjerne en ny reklamevideo fra Facebook og Youtube. Flyselskabet står ifølge pressechef ved budskabet

”What is truly Scandinavian?” – eller ”hvad er ægte skandinavisk?”.

Sådan lyder spørgsmålet i en ny reklamekampagne, flyselskabet SAS gik ud med tirsdag. Eller skulle vi skrive ’lød’.

For dårligt var den nye kampagnevideo lanceret på diverse SoMe-platforme, før den blev vingeskudt med kras kritik fra brugere, der ikke kunne lide budskabet i videoen. Tilsyneladende fordi videoen rammer flere brugere på deres nationale selvforståelse.

Efterfølgende har SAS fjernet videoen.

Det skyldes ifølge pressechef ved SAS i Danmark Kristoffer Meinert, at reaktionerne på videoen blev for spektakulære.

”Når vi ser på mønsteret og antallet af reaktioner, har vi en begrundet mistanke om, at vi har været udsat for et cyber-angreb, og at vores kampagne er blevet taget som gidsel,” skriver Kristoffer Meinert til Journalisten og fortsætter:

”Vi vil ikke stå på mål for andres værdier. Derfor har vi midlertidigt fjernet kampagnen fra vores sociale medie-kanaler, mens vi overvejer næste skridt.”

”Skam jer, SAS”

I reklamevideoen bliver spørgsmålet om, hvad der er ægte skandinavisk, fulgt op med svaret ”ingenting”. For som videoen lister op, er for eksempel rugbrød fra Tyrkiet, smørrebrød fra Holland og lakrids fra Kina. Selv om SAS har fjernet videoen fra sine SoMe-kanaler, findes den stadig online.

Og på SAS’s Facebook-profil står de vrede reaktioner i kø.

”Idioter! Skam jer, SAS,” lyder det fra en.

”Føj – landsforræderiske svin. Aldrig mere SAS!” har en anden skrevet.

Ifølge Kristoffer Meinert står SAS stadig bag budskabet i reklamefilmen, som ifølge dem handler om, at ”rejser beriger os”.

”De erfaringer, som vi tager med fra vores rejser, påvirker os som individuelle mennesker, men også vores samfund. Vi i SAS er stolte over vores skandinaviske ophav og de værdier, som præger vores åbne, ligestillede og demokratiske samfund,” lyder det i den skriftlige kommentar fra pressechefen.

Journalisten har bedt om et interview. Journalisten har også kontaktet reklamebureauet &Co., som står bag reklamevideoen. I en mail henviser direktør Mikal Jørgensen til SAS.

6 Kommentarer

Lars Balle Andersen
13. FEBRUAR 2020
En shitstorm er ikke et cyber-angreb, ligesom frikadeller ikke er inspireret fra Tyrkiet, men fra Persien - hvad er der blevet af ethos og logos?
Troels Rasmussen
13. FEBRUAR 2020
Det er ikke første gang SAS er kommet ud i en organiseret shitstorm. Det skete også tilbage i 90érne, da SAS indførte rygeforbud på de europæiske ruter.
Jeg var dengang ansvarlig for SAS´kommunikation i Danmark, og jeg blev noget forbløffet, da vi druknede i læserbreve og rasende breve til direktionen fra vrede rygere, der påstod at tale på folkets vegne. Det var før de sociale mediers fremmarch, så det meste var på papir. Dengang holdt SAS ikke fast i sin beslutning, da man frygtede kundernes reaktion. Det viste sig senere, at hele kampagnen var styret og betalt af tobaksindustrien...
Moralen er, at man aldrig skal stole på dem, der påstår at tale på folkets vegne. Så kære SAS: Hold fast i jeres reklame...den er både sand og smuk
Venlig hilsen
troels rasmussen
tidligere kommunikationsdirektør
SAS Danmark
Oliver Thomsen
12. FEBRUAR 2020
Et er at lade sig inspirere af andre kulturer. Nogen andet er ikke at turde stå ved sin egen og fornægte den for at fremstå tolerant, progressiv og woke
johs lynge
12. FEBRUAR 2020
Dette er jo sort snak fra Kristoffer Meinert:
”Vi vil ikke stå på mål for andres værdier. Derfor har vi midlertidigt fjernet kampagnen fra vores sociale medie-kanaler, mens vi overvejer næste skridt.”
Faktum er jo, at SAS ikke vil "stå på mål" for deres egen video, når de fjerner den. Spørgsmålet, han skal stilles, er jo, om de ikke bare vil ud af den her shitstorm hurtigst muligt, fordi dårlig omtale er værre end god omtale. "Overvejer næste skridt..." - lugter lidt af bullshit, ikke?
johs lynge
12. FEBRUAR 2020
Dette er jo sort snak fra Kristoffer Meinert:
”Vi vil ikke stå på mål for andres værdier. Derfor har vi midlertidigt fjernet kampagnen fra vores sociale medie-kanaler, mens vi overvejer næste skridt.”
Faktum er jo, at SAS ikke vil "stå på mål" for deres egen video, når de fjerner den. Spørgsmålet han skal stilles er jo om de ikke bare vil ud af den her shitstorm hurtigst muligt, fordi dårlig omtale er værre end god omtale. "Overvejer næste skridt..." - lugter lidt af bullshit, ikke?

Flere