WikiLeaks

Den australske premierminister kæmper for at få Julian Assange fri

Premierminister Anthony Albanese lægger ”maksimalt pres” på for at få stifteren af WikiLeaks løsladt

Skal stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, udleveres til retsforfølgelse i USA, eller er det mest rimeligt, at han bliver sat på fri fod?

Det er spørgsmålet i disse dage, hvor den australske premierminister, Anthony Albanese, lægger maksimalt pres på for at få Julian Assange løsladt.

Anthony Albanese siger ifølge Washington Post, at han arbejder ”så effektivt som overhovedet muligt” for Julian Assanges løsladelse. Også den australske oppositionsleder Peter Dutton ønsker Assange løsladt.

USA ønsker Assange udleveret

Den 51-årige australske Julian Assange har været fængslet i Storbritannien i fire år, hvor han venter på afgørelsen i en udleveringssag til USA.

Før havde han søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i London i syv år.

Julian Assange kan i USA blive idømt op til 175 års fængsel for spionage, blandt andet for at publicere omfattende efterretningsmateriale i 2010 om USA’s krigsførelse i Irak og Afghanistan.

En videooptagelse viste blandt andet de to Reuters-ansatte pressefotografer, Namir Noor-Eldeen og assistenten Saeed Chmagh, som blev dræbt i et amerikansk helikopterangreb.

Journalist eller en sikkerhedsrisiko?

Ifølge anklagemyndigheden i USA har WikiLeaks’ omfattende offentliggørelse af efterretningsmaterialet bragt menneskeliv i fare.

Julian Assanges støtter mener omvendt, at han skal ses som en journalist, der afslørede den amerikanske hærs ugerninger.

Anthony Albanese og den amerikanske præsident, Joe Biden, har netop været sammen til G7-topmøde i Japan, men Anthony Albanese ønsker ikke at oplyse, om han brugte lejligheden til at lægge pres på USA , skriver AP.

Han håber dog på et snarligt gennembrud.

”Det, jeg har gjort, er at bruge diplomatiske kanaler til at maksimere vores muligheder for et gennembrud i denne sag, der har trukket ud alt for længe,” siger han ifølge Washington Post.

0 Kommentarer