Debat: ”’Ellen imellem’ er ikke satire. Det er allerhøjst tragikomisk”

”Et kor af stemmer rejser sig i øjeblikket for at få Danmarks Radio til at indse, hvilken massiv brøler de har begået med programmet ”Ellen imellem”. Det kor melder jeg mig hermed ind i,” skriver Rikke Schmidt Kjærgaard

Som repræsentant for en organisation, der arbejder for at klæde børn og unge på til at blive samfundsbevidste borgere, begræder jeg, at Danmarks Radio via ’Ellen imellem’ vælger at agere mikrofonholder for konspirationsteoretikere.

Lad mig først opridse konceptet for de uindviede:

I første afsnit af programmet, som udkom i torsdags og foreløbig har 23.136 visninger på YouTube, bliver professor i astrofysik Anja C. Andersen igennem en DR-journalist interviewet af flateartheren Ole Lochmann, som fornægter moderne videnskab og mener, at Jorden er flad.

Anja C. Andersen er dog ikke bekendt med interviewets præmis og er derfor uvidende om, at spørgsmålene i virkeligheden kommer fra en konspirationsteoretiker.

I programmets introduktion forklarer værten Ellen, at der her bliver givet stemme til én, der ellers aldrig ville blive taget alvorligt af videnskaben.

Og allerede her knækker filmen.  For DR glemmer at fortælle, hvorfor konspirationsteoretikere som Ole Lochmann ikke bliver taget alvorligt af videnskaben. Det skyldes naturligvis, at der faktisk ikke ér tvivl om, at Jorden er rund. Det er ikke bare noget, som ”for de fleste danskere er selvfølgeligt”, som det lyder i programmets oplæg. Det er fakta. Det er solid viden. Det er videnskab.

DR forsvarer sig selv med, at programmet er satire, men overser samtidig fuldstændigt, at fake news og konspirationsteorier lever i absolut bedste velgående mange steder i samfundet, og at mange mennesker faktisk har virkelig svært ved at skelne mellem solid viden og upålidelige påstande, som dem Ole Lochmann forsøger at trænge igennem med.

Ved at sætte en forsker og en lægmand op over for hinanden og lade sidstnævnte sidde og grine højlydt af videnskabskvindens forklaringer, kan man som tilskuer – særligt en ung, påvirkelig én af slagsen, som stadig er i gang med at danne sig meninger og holdninger om verden – ikke andet end at afkode det som to partsindlæg, der begge har vægt.

Det er så vigtigt, at vi får uddannet de unge til at forstå, hvorfor noget viden er bedre end andet, og hvordan de skelner mellem fakta og postulater. I dette program gør DR det modsatte, og det er faktisk det, der gør mig mest vred. For er det ikke netop DR’s fineste opgave som public service-kanal at uddanne de unge til at begå sig i verden på et oplyst grundlag?

’Ellen imellem’ er, under påskud af at lave satire, med til at udbrede konspirationsteorier og fake news. Det er ikke satire. Det er allerhøjst tragikomisk.

Rikke Schmidt Kjærgaard er ph.d. og direktør i Videnskabsklubben

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right