
Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund. Foto: Benita Marcussen
Det er bekymrende, når EU vælger at forbyde statskontrollerede russiske medier som Russia Today og Sputnik News i Europa som led i sine sanktioner mod det russiske styre, mener formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen.
”Det handler om, at vi vil kritisere et styre, som kontrollerer det frie ord,” siger Tine Johansen og fortsætter:
”Men vores kritik kommer til at gøre det samme. Vi begrænser ytrings- og pressefriheden ved at lukke adgangen til de medier. De er rædsomme at kigge på og er en velsmurt propagandamaskine, men et forbud mod dem er en farlig vej at gå.”
Russiske myndigheder har ad flere omgange indskærpet reglerne for, hvordan de russiske medier må dække Ruslands invasion af Ukraine. Dels må medierne kun bruge officielle russiske kilder, når de fortæller om krigen, dels må de ikke bruge ord som ’invasion’ eller ’krig’ om Ruslands invasion af nabolandet.
Kan få bøder på 400.000 kroner
Hvis medierne forbryder sig mod de regler, kan det koste dem en bøde på op til 400.000 kroner, og de bliver pålagt at fjerne artikler.
Men selv om ordet ikke er frit i de russiske statsmedier, fastholder Tine Johansen sin kritik af EU-beslutningen.
”Vi skal passe på, at vi i vores iver for at straffe Putin ikke kommer til at gøre det samme ved at kontrollere medier,” siger hun.
Facebook meddelte i aftes, at de retter ind og begrænser Russia Today og Sputniks adgang til platformen efter det europæiske forbud, som EU-Kommissionens præsident, Ursula von Der Leyen, præsenterede i går. Det samme gør TikTok.
Faktatjek er mere farbar vej
Twitter har til gengæld valgt en anden vej, der betyder, at tweets med links til de medier automatisk vil blive markeret med et orange udråbstegn.
Samtidig vil Twitter indrette algoritmen sådan, at links til de to hjemmesider ikke vil blive fremhævet som foreslåede tweets, og de vil også blive udelukket fra at fremgå af de mest populære søgeresultater.
”Det er en mere farbar vej. Alle kan blive snydt af de oplysninger, der kommer i krigstid, hvor sandheden er det første offer. Det kan være svært at se forskel på, hvad der er sandt og falsk, og hvad der er propaganda, og hvad der er uafhængig journalistik,” siger Tine Johansen og tilføjer:
”At mærke ting som faktatjekket eller verificeret indhold skærper den kritiske sans i forhold til, hvad vi modtager.”
En styrke at vide, hvad russerne præsenteres for
Samtidig er der en pointe i, at man i Europa stadig kan tilgå de nyheder, der bliver formidlet fra Russia Today og Sputnik, mener Tine Johansen.
”Der ligger en styrke i at vide, hvad den almindelige russer bliver præsenteret for. Det går jo ikke væk, bare fordi vi lukker for kanalen. Så mister vi det bare af syne,” siger hun.
Formanden for DJ har derfor en klar opfordring til EU:
”Jeg synes, de skal tænke sig om. Man skal passe på ikke at bekæmpe ondt med ondt. Jeg forstår virkelig godt fristelsen til at ty til den sanktion, men jeg synes ikke, at svaret er det rigtige,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.