
Statsminister Sanna Marin blev mødt af mange kritiske spørgsmål fra finsk presse ved de finske socialdemokraters sommergruppemøde torsdag. Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix
Danske medier som B.T., Berlingske, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og TV 2 har viderebragt en Instagram-video fra en privat profil med 92 følgere, der er blevet lækket til finske tabloidmedier.
I videoen ser man Finlands socialdemokratiske statsminister, Sanna Marin (S), i festligt lag med høj musik, hvor hun danser og fester til en privatfest.
I artiklerne i de danske medier spekuleres der også i, hvorvidt der blev indtaget forbudte stoffer til festen.
Det vækker kritik fra flere toneangivne røster på sociale medier.
Privatlivets fred
Blandt kritikerne er Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, der på Twitter skriver:
”Den finske statsminister har netop krævet visum-stop for alle russere. Nu lækkes en optagelse af hende på nettet. Enhver bør tænke sit. Og medier, der falder for fristelsen til at køre clickbait på hendes dans (eller kavalergang!), allierer sig med dem, der har lækket den,” skriver han.
Her henviser han også til, at danske medier tidligere har beskæftiget sig med statsministerens kavalergang.
Pernille Holbøll, chefredaktør på B.T.
Derudover fremhæver flere kritikere, at en statsminister skal have lov til at feste privat uden mediernes indblanding.
”Man kan tillade sig det meste i privatlivet. Til gengæld kan dem fra privatlivet ikke tillade sig at lække fra privatlivet. Det – og mediernes videreformidling – er det kritisable i denne sag,” lyder det for eksempel fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter.
Narko-spekulation
Videoen af den festende statsminister er blevet delt vidt og bredt i verden, hvor der blandt andet er fokus på, hvorvidt hun har taget stoffer til festen. Politikere i Finland har sågar luftet tanken om, at statsministeren bør tage en narkotest.
Oplysningerne fremgår også i de danske medier. For eksempel skriver B.T. i artiklen ’Finlands statsminister afviser blankt: ’Jeg har ikke taget stoffer!’’ følgende passage med henvisning til det finske medie Iltalehti:
”Ifølge mediet bliver slanget ’flour gang’ nævnt, hvilket refererer til brugen af kokain og andre stoffer. Derudover bliver der af en af de tilstedeværende sagt ’for fanden, det her bliver en god følelse’”.
Iltalehti skriver ikke ”flour gang” på engelsk, men i stedet det finske ord ”jauhojengi”, som ifølge de finske medier er en kombination af ordet ’mel’ og ’bande’. Blandt andre den svensksprogede udgave af det finske statsmedie Yle har valgt at føje til dets artikler om sagen, at der er tvivl om, hvad der bliver sagt i videoen.
Sanna Marin afviser også selv, at hun har hørt, kender eller skulle have brugt udtrykket.
I Ritzaus artikel, som blandt andet er bragt på TV 2, hvor man også har indlejret videoen, står der:
”Finske medier skriver, at flere i videoen i baggrunden råber om kokain.”
Forsvarer deling trods etiske retningslinjer
Berlingske og B.T er nogle af de medier, der har delt den lækkede video i en redigeret udgave.
Det sker på trods af, at der i Berlingske Medias etiske retningslinjer står, at koncernens medier kun bringer billeder frembragt på lovlig vis, og at de ikke bringer billeder, der krænker folks privatliv, medmindre de kan bruges til at ”dokumentere en historie, som har væsentlig offentlig interesse”.
Fakta: Det siger Berlingske Medias etik om brug af video
Ifølge Berlingske Medias etiske retningslinjer er man varsom med at bringe private optagelser:
”Vi bringer ikke billeder, der krænker folks privatliv og respekterer i øvrigt privatlivets fred. Vi bringer kun billeder, der er frembragt på lovlig vis. Det er ikke tilladt at fotografere på et ikke frit tilgængeligt sted, medmindre fotografen har fået lov til at tage billedet,” lyder det i reglerne, der både gælder for B.T. og Berlingske.
Der er dog undtagelser, lyder det:
”Undtagelser for ovenstående kan være, hvis billedet skal bruges til at dokumentere en historie, som har væsentlig offentlig interesse. En sådan undtagelse skal godkendes af et medlem af redaktionsledelsen.”
Kilde: Berlingske Media
Men ifølge B.T.-chefredaktør Pernille Holbøll er der netop tale om offentlig interesse, da videoen nu bliver omtalt i mange medier i verden.
”Den er lækket, findes på sociale medier og i medier lige fra Al Jazeera til BBC. Så det giver meget lidt mening at gå ind i den sag uden også at embedde eller henvise til, hvad den handler om,” siger hun til Journalisten.
”Jeg mener ikke, at vi er en krænkende part ved at dele den. Det krænkende og anstødelige er, at den er blevet lækket bredt til medierne,” siger Pernille Holbøll.
Men er I så ikke bare med til at brede en krænkende video yderligere ud?
”Jo, det kan man sige, vi er, men det gør vi, fordi den allerede er derude.”
Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske
Hun forklarer, at B.T. har valgt kun at bringe en del af den samlede video, så man undlader at bringe for mange billeder af Sanna Marins øvrige venner, der også deltager i festen.
”Jeg kan godt forstå, at den finske statsminister er krænket over, at nogen i hendes personkreds har lækket den video, og det synes jeg er en historie. Men jeg synes ikke selv, at indholdet af videoen er krænkende eller stødende,” siger Pernille Holbøll, der mener, at videoen blot viser en kvinde i 30’erne, der på helt normal vis fester med sine venner.
Den offentlige interesse handler ifølge Pernille Holbøll også om, at det nu er blevet til et politisk spørgsmål i Finland, hvorvidt der blev taget stoffer til festen. Dermed er det ifølge hende rykket over til at blive en større debat om politik i et land, der er særligt interessant i forlængelse af Finlands indlemmelse i Nato samt krigen i Ukraine.
”At koge det ned til, hvorvidt det er en overskridelse af vores etiske retningslinjer, er at gøre det for smalt,” mener hun.
Stillfotos er ikke nok
Samme toner lyder fra chefredaktør-kollegaen på Berlingske, Tom Jensen, der dagen igennem har svaret på kritik på Twitter af Berlingskes dækning.
Har finsk indenrigspolitik ”væsentlig offentlig interesse” for Berlingske?
”Nej, vi har ikke otte medarbejdere, der dækker finsk indenrigspolitik løbende, det har du fuldstændigt ret i. Men det vækker interesse, fordi det er en kendsgerning, at fire nordiske lande havde kvindelige statsministre på én gang. Hun er en figur, der lige nu er stor international interesse for, fordi Finland har rykket sig i kraft af, at de er kommet med i Nato, og dermed er blevet alt andet end blot en yderpost i Skandinavien, men måske et mere centralt land. Og der er hun en væsentlig figur og en væsentlig spiller.”
Tom Jensen henviser også til, at det i finske medier er blevet en ophedet debat om, hvad man kan tillade sig som statsminister, og at det derfor er en oplagt vinkel at dække for Berlingske.
Selv om Berlingskes etiske regelsæt opfordrer til at lade være med at bringe billeder, der krænker privatlivets fred, mener han stadig, at det er i orden at gøre en undtagelse i denne sag, fordi den allerede er omtalt vidt og bredt.
Kunne I ikke bare bringe stillfotos?
”Jo, det kunne man sikkert godt, men det har også en selvstændig værdi, at man kan se, hvad det drejer sig om. Det er med til, at man kan vurdere, om kritikken er retfærdig, eller om den er skudt over målet,” siger Tom Jensen, der dog fastholder, at de etiske retningslinjer i huset er vigtige at holde for øje i en medievirkelighed, hvor det går hurtigt.
Tager forbehold
I forhold til anklagerne om, hvorvidt der bliver talt om narkoindtag, mener Pernille Holbøll, at B.T. tager de nødvendige forbehold.
”Vi skriver for det første ’angiveligt’ og citerer, at det angiveligt bliver sagt i videoen. Det er ret præcist i forhold til at beskrive, at det er en del af diskussionen,” siger Pernille Holbøll.
Har I selv faktatjekket, hvad der bliver sagt i videoen?
”Nej, vi har ikke tilkaldt en finsk tolk, men citeret et finsk medie, som angiveligt mener, det bliver sagt. Og det er ikke det eneste finske medie, der skriver det.”
Hos Berlingske har man heller ikke lavet et særskilt faktatjek af, hvad der bliver sagt i videoen, siger Tom Jensen:
”Jeg kan forstå, at hun står over for, at nogen kræver en narkotest, som hun må forholde sig til, og derfor nævner vi det også som en del af historien. Fordi vi forsøger at afspejle, hvad diskussionen går på i Finland. Det er sådan set det, man skal som journalist.”
Så at bringe videoen har som sådan ikke en dokumentationseffekt i forhold til den del?
”Ikke lige selvstændigt i forhold til det, men den har jo dokumentationsværdi i forhold til, at man kan se, hvad der foregår, hvad hun laver, og hvad hun egentlig bliver kritiseret for, og om det er rimeligt eller langt ude.”
Så I kan faktisk ikke være 100 procent overbevist om, at der er nogen, der taler om narko i den video, fordi I faktisk ikke har tjekket det?
”Vi kan dokumentere, at det er en del af debatten i Finland. Har vi været inde og lavet en selvstændig oversættelse af, hvad der siges? Nej, det har vi ikke.”
Tom Jensen kalder det dog ”relevant”, at den svenske udgave af det finske statsmedie Yle nævner, at der er tvivl om, hvad der bliver sagt i videoen.
”Vi er i gang med en mere faktabåret historie om sagen i dag, hvor det kan tænkes ind i det,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.