Danske Medier om spionchefers opkald til mediehuse: Trusler hører ikke hjemme i et demokrati

Danske Mediers direktør kalder PET og FE’s henvendelse til de store danske mediehuse for ”meget betænkeligt og bekymrende”

Det møder skarp kritik fra Danske Medier, at efterretningstjenesterne PET og FE de seneste dage har henvendt sig til JP/Politikens Hus og Berlingske Media og oplyst om, at det kan være strafbart at viderebringe fortrolige oplysninger.

”Jeg synes, det er meget betænkeligt og bekymrende, at efterretningstjenesterne på den måde rækker ud til de store danske mediehuse,” siger Danske Mediers direktør, Mads Brandstrup, til Journalisten.

”Det kan være fair nok, hvis de lå inde med helt konkrete oplysninger til fare for rigets sikkerhed, men det hører ingen steder hjemme i et demokrati nærmest at lave blanco-henvendelser, hvor man generelt advarer og truer med fængselsstraf. Det burde tjenesterne holde sig for gode til,” uddyber han.

Ifølge Ekstra Bladet blev direktør for JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov i et telefonopkald indkaldt til et møde, som blev afviklet mandag morgen. Her sad han over for chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen, og den konstituerede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Svend Larsen.

Også den øverste chef for Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, skal ifølge mediet have fået en henvendelse fra de to spionchefer.

En indpakket trussel

På mødet skulle de to spionchefer have orienteret om en aktion i sidste uge, hvor fire personer blev anholdt og sigtet for at have videregivet klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne. To af de anholdte blev torsdag af Københavns Byret varetægtsfængslet i et lukket retsmøde.

De to efterretningschefer sagde ifølge Stig Ørskov, at medierne skal være opmærksom på, at den bestemmelse, som de fire er sigtet for at have overtrådt, også omfatter ”mediernes videregivelse af de særligt tavshedsbelagte oplysninger”.

Men henvendelsen er ifølge chefredaktører og direktører i JP/Politikens Hus og Berlingske Media både opsigtsvækkende og højst usædvanlig.

”Det er opsigtsvækkende, og det er intimiderende. Der er ingen tvivl om, at netop dette også er hensigten,” siger Martin Krasnik til Berlingske.

Mads Brandstrup fra Danske Medier har også svært ved at se henvendelsen som andet end en trussel, så længe den ikke indeholder en meget konkret og velbegrundet trusselsvurdering.

”Hvis man bare lægger en pistol på bordet, der hedder 12 års fængsel, så kan man som mediechef ikke opfatte det som andet end en indpakket trussel. Sådan en blanco-henvendelse her virker totalt uforståelig. Medierne er til for at undersøge magten, og PET og FE er en del af magten,” siger han.

DJ: Det virker upassende

Også hos Dansk Journalistforbund vækker henvendelsen fra efterretningstjenesterne forargelse og undren.

”Det virker besynderligt, at PET og FE på den måde er opsøgende. Jeg vil kalde det upassende. Medierne har hver dag overvejelser om, hvorvidt oplysninger har stor samfundsinteresse, og de forholder sig til, hvordan oplysningerne er kommet frem. Det gør de helt uafhængigt af, hvad efterretningstjenester eller øvrige myndigheder måtte have lyst til at sige,” siger formand Tine Johansen til Jyllands-Posten.

I Danske Medier håber direktør Mads Brandstrup i første omgang, at han i løbet af dagen kan få lidt mere information om henvendelsen fra spioncheferne.

”Og så vil jeg da tage det op med min bestyrelse, om vi skal foretage os noget. For det er i mine øjne ret uset, at efterretningstjenesterne på den måde retter henvendelse til medierne,” siger han.

 

0 Kommentarer

Læs også

Flere abonnenter og bogsalg giver JP/Politikens Hus vokseværk

Spionchefer har advaret to mediehuse mod at røbe hemmeligheder

14. DECEMBER 2021