Streamingaftale

Dansk tv-produktion på vej på skinner igen: ”Det har ikke været let”

Manuskriptforfattere, instruktører, skuespillere, klippere, filmfotografer og produktionsdesignere kan komme tilbage på arbejde efter ny aftale med Viaplay

Den danske film- og tv-branche kan så småt begynde at trække vejret igen, efter streamingtjenesten Viaplay har indgået en midlertidig aftale med Producentforeningen og organisationen Create Danmark.

Aftalen mellem de tre parter betyder nemlig, at produktionen af danske film og tv-serier så småt kan begynde at starte op igen, efter at produktionen har været gået fuldstændig i stå siden starten af året.

”Den gør det muligt for manuskriptforfattere, instruktører, skuespillere, klippere, filmfotografer produktionsdesignere og resten af branchen at komme tilbage til arbejdet på Viaplay-produktioner,” siger Benjamin Boe Rasmussen, viceordfører i Create Danmark.

Create Danmark består af forskellige fagforbund, som repræsenterer blandt andre skuespillere, fotografer, instruktører, dramatikere, klippere og andre, der leverer indhold til film- og tv-produktion. Et af forbundene er Dansk Journalistforbund, som primært repræsenterer fotografer og klippere i denne sammenhæng.

Streamingaftalen blev indgået mellem Producentforening og Create Danmark og trådte i kraft 1. januar 2022. Den skulle sikre film- og tv-folk bedre betaling, når deres arbejde bliver vist på streamingtjenesterne.

Tid til langsigtet aftale

Aftalen er dog blevet mødt med massiv modstand fra de store streamingtjenester, og blandt andre Viaplay, Netflix og TV 2 Play har haft stoppet al ny produktion af danske film og serier.

I slutningen af juni besluttede Create Danmark at træde ud af aftalen, og i stedet indledte organisationen sammen med Producentforeningen forhandlinger direkte med streamingtjenesterne.

Det er de forhandlinger, der nu har båret frugt.

”Det har ikke været let, men vi tror det er lykkedes os at indgå en fornuftig aftale, der giver os tilstrækkelig med tid til at finde en bæredygtig og langsigtet aftale. Dette er et vigtigt første skridt, og vi takker Viaplay og Producentforeningen for nogle intense og produktive forhandlinger,” siger Benjamin Boe Rasmussen i en pressemeddelelsen.

Forhandlingerne om en varig løsning forventes at gå i gang til efteråret, hvor de tre parter mødes igen.

Medieaftale påvirker Viaplays muligheder

Ifølge pressemeddelelsen har alle parter givet indrømmelser for at nå aftalen.

”Viaplay spiller en stor og vigtig rolle for den danske film- og tv industri. Derfor er det også en stor glæde, at Producentforeningen i tæt samarbejde med fagforeningerne organiseret i Create Danmark har forhandlet en midlertidig aftale på plads med Viaplay, så en række produktioner igen kan komme i gang,” siger Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, og tilføjer:

”Det har været hårde forhandlinger, men alle parter har bidraget konstruktivt til en løsning. Nu er næste trin at vi alle fokuserer på at få forhandlet en bæredygtig og langsigtet løsning herhjemme.”

Viaplay henviser i den forbindelse til den nye medieaftale, der betyder, at der vil blive indført en streamingafgift på seks procent. Det vil ifølge Viaplay påvirke mulighederne for at investere i lokalt dansk indhold i fremtiden.

”Dette er et vigtigt første skridt, men vi skal også fortsat huske, at der er andre udfordringer på det danske mediemarked, som skal adresseres og findes en løsning på,” siger Filippa Wallestam, EVP og Chief Content Officer for Viaplay Group.

0 Kommentarer