Konflikt

Create Denmark dropper aftale, der har sat tv-produktion i stå

Omstridt aftale har haft for store konsekvenser for dem, der arbejder på tv- og film-produktioner

Create Denmark, som Dansk Journalistforbund (DJ) er en del af, har besluttet ikke at fastholde den streamingaftale, som trådte i kraft 1. januar 2022, og som er årsag til udviklingsstoppet i den danske film- & tv-branche.

Det oplyser DJ på sin hjemmeside.

Aftalen, der blev indgået mellem Create Denmark og Producentforeningen, trådte i kraft i januar. Den skulle sikre film- og tv-folk bedre betaling, når deres arbejde bliver vist på streamingtjenesterne.

Den er dog blevet mødt med massiv modstand fra de store streamingtjenester, hvor blandt andre Viaplay, Netflix og TV 2 Play har stoppet al ny produktion af danske film og serier.

I stedet for aftalen med Producentforeningen vil Create Denmark i stedet indlede forhandlinger direkte med streamingtjenesterne.

”Create Denmark forhandler i disse dage med flere af streamingtjenesterne og har på den baggrund besluttet ikke at fastholde rammeaftalen, indgået mellem Create Denmark og Producentforeningen. Vi fortsætter i stedet vores forhandlinger om nye rammeaftaler med hver enkelt streamingtjeneste,” udtaler talsmand for Create Denmark Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund.

DJ håber på hurtig løsning

En række DJ-medlemmer er omfattet af aftalen, og DJ-formand Tine Johansen håber, at de direkte forhandlinger med streamingtjenesterne hurtigt kan få gang i branchen igen.

”Uanset at streamingaftalen er godkendt af produktionsselskaberne og dermed forpligter branchen, så har det fået alt for store konsekvenser for kunstnerne, at produktionsselskaberne ikke havde afstemt aftalen med deres kunder, streamingtjenesterne,” udtaler hun.

Aftalen var indgået mellem på den ene side produktionsselskaberne repræsenteret ved Producentforeningen og kunstnerne, der er repræsenteret ved forvaltningsselskabet Create Denmark.

Create Denmark består af forskellige fagforbund, som repræsenterer blandt andre skuespillere, fotografer, instruktører, dramatikere, klippere og andre, der leverer indhold til film- og tv-produktion. Herunder Dansk Journalistforbund, som primært repræsenterer fotografer og klippere i denne sammenhæng.

0 Kommentarer