Christina Krzyrosiak Hansen tager guldet i borgmestrenes SoMe-superliga

Hun er borgmestrenes ukronede SoMe-dronning. Men hendes facebookside befinder sig i en juridisk gråzone, advarer ekspert. Det afviser borgmesteren dog selv

”Borgmester for hele Holbæk Kommune”.

Sådan præsenterer Christina Krzyrosiak Hansen sig på den facebookside, hun oprettede, da hun første gang stillede op i politik i 2013, og hvor hun nu har over 22.000 følgere.

”Det er en politisk side med holdninger, drømme, visioner og budskaber og nogle gange supertørre nyheder om corona, som jeg også laver, fordi jeg rammer mange borgere,” siger den 29-årige socialdemokrat.

”Borgerne går ind på min side for at vide, hvad deres borgmester mener om tingene, og for at få en fornemmelse af, hvem jeg er, og hvad jeg står for.”

Af alle facebooksider, danske borgmestre har oprettet, er hendes den, som skabte suverænt flest interaktioner med brugerne i 2021. Det viser en opgørelse, som Marcus Stoltze, digital rådgiver ved bureauet Operate, har lavet for Journalisten.

Skriver alle opslag selv

Med lige under 194.000 interaktioner på siden sidste år ligger hun med et solidt forspring foran andenpladsen, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, der fik lige under 109.000. Flest fik han med opslag om Christian Eriksen, da fodboldstjernen fik hjertestop midt i en fodboldkamp.

For Christina Krzyrosiak Hansen er hendes facebookside en direkte kanal til borgerne.

”Nogle gange, når jeg overvejer: ’Hvad tænker I om det her?’, så er det en god måde at få en fornemmelse af, hvad der rører på sig,” siger hun, som ikke kunne drømme om at lade andre skrive sine opslag eller moderere i kommentarfelterne.

”Man kan jo ikke få en anden person til at vide, hvem jeg kender eller ikke kender, når jeg går op ad hovedgaden. Det duer heller ikke, at det er en anden, der sidder bag skærmen på Facebook,” siger hun.

Følelserne fylder

Christina Krzyrosiak Hansen tegner sig for seks ud af de ti mest populære Facebook-opslag fra borgmestersider i 2021, målt på antal interaktioner per opslag. I tre af dem siger hun tak for valget i november sidste år, hvor 46 procent af alle afgivne stemmer i Holbæk Kommune gik til hende personligt.

Det tredje mest populære opslag lagde hun op fire dage før kommunalvalget.

”I de her dage bliver det stadig sværere at sove. Jeg er spændt på valget. Men også nervøs,” lyder det i den lange tekst, som hun har postet med et billede af sig selv ved spisebordet derhjemme, med mobilen i hånden, den anden hånd under hagen og blikket ud ad vinduet.

Det er hjulpet på vej med mellem 2.500 og 3.000 kroner, ifølge Facebooks annoncebibliotek, og har fået over 5.400 reaktioner, og for Marcus Stoltze fra Operate demonstrerer det, hvorfor Holbæk-borgmesteren tager Facebook-rekorden i interaktioner uden at være i top-ti over dem, som laver flest opslag: Hun er god til at aktivere brugernes følelser, mener han.

Han sammenligner hendes Facebook-færd med Mette Frederiksens og Pernille Vermunds, fordi hun bruger selfies godt og laver opslag, som får følgerne til at kommentere, for eksempel ved at stille spørgsmål.

”Hun er god til at vise noget af sig selv, så man intuitivt får lyst til at lære hende bedre at kende,” siger Marcus Stoltze.


Myndighed eller partipolitik

Men der er en hage ved Christina Krzyrosiak Hansens facebookside, mener Sten Schaumburg-Müller, mediejurist og professor ved Juridisk Institut på SDU: Hendes facebook-side er efter hans vurdering i en juridisk gråzone.

Borgmestre skal ligesom ministre gøre sig klart, om deres SoMe-profiler er officielle myndighedskanaler eller private, partipolitiske kanaler.

”Du bliver nødt til at skelne, for der gælder forskellige regler,” siger han.

Vælger man at føre sin profil som privatprofil, ’må den private profil ikke reelt blive en myndighedsprofil, f.eks. derved at den anvendes til at udgive officielle nyheder fra den pågældende myndighed’, som Ombudsmanden har skrevet i Ugeskrift for Retsvæsen.

Christina Krzyrosiak Hansen bruger sin facebookside privat, men nogle af hendes opslag ligner borgmester-opslag, mener Sten Schaumburg-Müller.

Efter hans vurdering kan der godt være nogle opslag af mere privat karakter på en myndighedsprofil, så længe al partipolitik bliver holdt ude. Ligesom der godt kan være opslag med betragtninger om at være borgmester på en privat profil.

Men det går galt, når det partipolitiske bliver blandet sammen med borgmesteren som myndighed.

Han kommenterer blandt andet et opslag fra april sidste år, da skolerne i Holbæk blev fritaget fra nationale tests, som med hans øjne ’helt åbenlyst’ var en myndighedsudmelding.

Og et opslag fra september, hvor Christina Krzyrosiak Hansen præsenterede kommunens nye økonomiaftale, som får en følger til at spørge i kommentarfeltet:

”Jeg synes, der mangler lidt fokus på erhvervslivet, som jo skal bidrage til økonomien i vores gode kommune. Og selv om det måske ikke hører ind under dette emne, vil jeg gerne høre, om der er taget beslutning om flytning af rensningsanlægget i Holbæk?”

”En borgmesterforespørgsel,” vurderer Sten Schaumburg-Müller.

Ifølge ham er det et problem, når Christina Krzyrosiak Hansen kommunikerer ’med borgerne som borgmester om relevante kommunale emner’.

”Det skal ikke foregå på hendes private profil,” siger Sten Schaumburg-Müller.

”Hun skal sørge for, at kommunikationen fra siden ikke ser ud, som om den kommer fra borgmesteren. Det skal være tydeligt, at den kommer fra den person, som nu i øvrigt p.t. er borgmester,” siger han.

Hans råd til Holbæk-borgmesteren vil være at splitte facebooksiden op i en borgmesterside og en privat side. Også selv om det kan koste på den digitale gennemslagskraft.

”Hun må indse, at den sondring er hun rettelig forpligtet til at lave, og det er ikke anderledes for hende end for alle mulige andre,” siger Sten Schaumburg-Müller.

”Det er ikke at blande tingene sammen”

Christina Krzyrosiak Hansen afviser kritikken.

”Jeg mener ikke, at den kan deles yderligere op, da det at være borgmester altid vil være forbundet med at være politisk i mere eller mindre grad. Jeg er folkevalgt af borgerne som socialdemokratisk borgmester,” skriver hun i en mail.

Hun mener, at de nævnte opslag er partipolitiske.

”Så nej, det er ikke at blande tingene sammen.”

Efter interviewet med Journalisten har hun uddybet præsentationen på sin facebookside med ordene:

”Dette er min egen side. Send gerne en mail på borgmester@holb.dk.”

Den lille katekismus – for borgmestre på SoMe

– ifølge Sten Schaumburg-Müller, mediejurist og professor ved Juridisk Institut på SDU

  • Det skal stå klart, om borgmesteren fører en officiel myndighedsprofil eller en privat profil.
  • Officielle profiler er omfattet af samme forvaltningsretlige regler som andre myndighedskanaler om bl.a. saglighed, faglighed og sandhed.
  • Partipolitik er bandlyst fra officielle profiler.
  • Embedsværket må gerne hjælpe med at opsætte officielle profiler, lave opslag til dem og hjælpe med video, foto og andet indhold til officielle profiler.
  • Indholdet fra en officiel profil må gerne have en mere personlig stil, end myndighedssider normalt har, og må gerne flashe private ting som eksempelvis et bryllup. Men det må ikke tage overhånd, så følgerne kan komme i tvivl om, om det er borgmesteren officielt eller privat, de møder.
  • På private profiler må embedsværket kun i stærkt begrænset omfang hjælpe borgmesteren, men det kan være OK for eksempel lejlighedsvist at tage et billede.
  • Embedsværket må også gerne hjælpe med at finde faktuelle oplysninger til opslag, hvis det efterlyses.
  • Det vil til enhver tid være OK, hvis embedsværket rådgiver borgmesteren om, hvordan hun/han skal føre sin profil for at holde sig inden for rammerne af en privat profil.
  • Journaliseringspligt vil gælde for nogle henvendelser, uanset om man har officiel eller privat profil. Det afhænger af henvendelsens karakter.
  • Ombudsmanden har ikke haft sager, der nærmere belyser kravene til borgmestres brug af sociale medier. KL oplyser per mail, at de ikke har en fælles vejledning eller fælles retningslinjer på skrift for det, at de rådgiver kommunerne løbende.

0 Kommentarer