Tyrkiet

Censur og politisk pres: Tyrkiske journalister arbejder under svære betingelser

Ifølge en undersøgelse har 43 procent af de adspurgte journalister oplevet en eller anden form for censur

Med en plads som nummer 165 ud af 180 lande på pressefrihedsindekset er det måske ikke så overraskende, at arbejdsforholdene som journalist i Tyrkiet er svære.

Men en ny undersøgelse fra det tyrkiske journalistforbund, TGS, sætter yderligere lys på de udfordringer, som tyrkiske journalister kæmper med.

Rapporten ’Journalism in Turkey: Perception and Profile’, som det europæiske journalistforbund EFJ har beskrevet, viser blandt andet, at medieprofessionelle i Tyrkiet arbejder under politisk pres, censur og har utilstrækkelige arbejdsforhold.

De mange udfordringer gør, at en ud af fire journalister i undersøgelsen siger, at de overvejer et karriereskift.

Censur og selvcensur

43 procent af de adspurgte journalister nævner, at de har oplevet censur i forskellige former – enten at deres journalistik ikke bliver udgivet, bliver ændret eller fjernet fra sitet efter udgivelse.

Her bliver politiske årsager og arbejdsmæssige forhold nævnt som den primære årsag til censur. Er man en kvindelig journalist under 35 år, oplever man ifølge rapporten i endnu højere grad censur.

Ydermere indrømmer 25 procent af de adspurgte journalister, at de jævnligt udøver selvcensur. Andre 37 procent svarer dog, at de aldrig udøver selvcensur.

Lav løn og svære arbejdsbetingelser

Ifølge EJF viser undersøgelsen, at journalister i Tyrkiet modtager en lav løn, men samtidig arbejder mere end 45 timer om ugen. Desuden har mange ikke ret til at afholde årlig ferie.

Den lave løn gør, at hele 60 procent af de adspurgte ikke mener, at de kan flytte dele af lønnen over på en opsparing. Hos kvindelige journalister gælder det over 70 procent.

Mange journalister oplever også svære arbejdsbetingelser under nyhedsindsamlingen. Fysiske overgreb, retssager og svær adgang til nyhedskilder er en del af hverdagen, bliver det beskrevet.

Og det går igen, at hvis du er en kvindelig journalist, så udsættes du i højere grad for ovenstående end mandlige journalister.

EFJ: Intet demokrati uden kvalitetsjournalistik

Hos det europæiske journalistforbund, EFJ ser man med stor alvor på rapporten og dens beskrivelser af arbejdsforholdene for den tyrkiske journaliststand.

Mustafa Kuleli, der er viceformand i EFJ, siger, at selv hvis den politiske undertrykkelse slutter, så kan god journalistik ikke bliver praktiseret i Tyrkiet, hvis ikke journalister kommer til at arbejde under bedre forhold.

”Vi har et problem, som berører alle borgere: Uden kvalitetsjournalistik kan der ikke være demokrati, og uden demokrati kan lande ikke trives. For at forbedre kvaliteten af journalistikken skal vi først forbedre livskvaliteten for journalister, udtaler Mustafa Kuleli.

0 Kommentarer