Britisk tv-korrespondent: Gid vi havde det som i Danmark

Lewis Goodall, politisk korrespondent for Sky News i Storbritannien, fulgte den danske valgaften med en vis misundelse over den åbenhed, politikerne viser: ”Det ville være helt utænkeligt at have partiledere, der sidder og taler med hinanden samme aften”

Danske politiske journalister skal prise sig lykkelige for de danske politikere og den politiske kultur. Sådan lyder budskabet fra Lewis Goodall, der dagligt optræder som politisk korrespondent på Sky News i Storbritannien. Onsdag aften valgte han at kigge med på DR’s dækning af valgaftenen, og i hans øjne var det fantastisk at opleve politikere, der helt afslappet talte med både journalister og hinanden om valget, og hvad der skal ske fremover.

”For mig, der er vant til at lave valgdækning på britisk tv, er der en stor forskel på måden, I kan dække den på,” siger han.

For eksempel var der to tidligere statsministre i valgstudiet på DR1 – Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen – som undervejs diskuterede valget.

”Det ville være fuldstændigt utænkeligt i Storbritannien. At forestille sig David Cameron og Gordon Brown i samme studie … de ville ikke sige et ord til hinanden,” siger han med henvisning til Storbritanniens to seneste premierministre.

Tilsvarende fik den traditionelle partilederdebat, der afslutter valgaftenen, næsten øjnene til at rulle ud af hovedet på ham.

”Igen … det ville være helt utænkeligt, fuldstændigt umuligt, at have partiledere, der sidder og taler med hinanden samme aften i House of Commons. Ha ha,” siger han og griner alene ved tanken.

Kontrast til britiske forhold

Ifølge Lewis Goodall handler det om en afslappethed og nærhed mellem politikere og presse, der står i skarp kontrast til forholdene i Storbritannien.

”Der er så meget opblæsthed omkring de her ting. Du ville aldrig få en premierminister til at tale om valget og sine dispositioner. Det kunne kun ske i kontekst af ’det store interview’ samme aften eller dagen efter. Her har I en anderledes politisk kultur, som er forfriskende og meget interessant,” siger han.

Oplevelsen af partiledere, der forholdsvis afslappet sidder under partilederdebatten og diskuterer mulige regeringskoalitioner, er i hans øjne udtryk for en politisk kultur, der hviler på ældgamle traditioner for samarbejde mellem partierne.

”Vores system er så flertals-orienteret og baseret på idéen om modsætninger. Du har et parti, der vinder, og et, der taber. At de skulle kunne sætte sig sammen og snakke om det bagefter er helt absurd. Det ville aldrig ske.”

Automatisk kladde 2 Lewis Goodal, politisk korrespondent for Sky News, så gerne samme åbenhed blandt britiske politikere som i Danmark. Ali Painter/Sky

Mens Lewis Goodall kiggede på dækningen, kommenterede han løbende udsendelsen på Twitter, hvor han blandt andet sammenlignede med tv-serien ‘Borgen’, som i hans øjne ligner den danske virkelighed, om end virkelighedens politikere er ”30 % less attractive”.

14 timers valgvagt

En anden grund til, at Lewis Goodall gerne byttede job med Johannes Langkilde eller Kim Bildsøe Lassen for et enkelt valg, er den fart, valget bliver afviklet med. I Storbritannien tager det meget længere tid at få talt stemmerne op. Da han selv lavede valgaften på Sky News i 2017, var han på fra klokken 21 om aftenen til klokken 11 næste formiddag, hvor en kollega tog over.

”I er nærmest færdig klokken halv et om natten. På det tidspunkt har vi højst 30-40 pladser. Når vi starter, har vi en exitpoll, som vi taler om i tre timer, og så får vi nogle få resultater, typisk fra Sunderland, som går lidt op i at være de første, og så bruger vi to timer på at tale om et par resultater fra Sunderland og Newcastle.”

Lewis Goodall er i øjeblikket optaget med at dække valget af en ny leder for de konservative i Storbritannien, og også her oplever han en ekstrem grad af hemmelighedskræmmeri og lukkethed, der gør det svært at være politisk reporter, særlig på tv.

”I Storbritannien har vi tradition for, at medier og journalister går hårdt til politikerne. Så det er ikke det, der mangler. Det, jeg savner, er noget åbenhed og gennemsigtighed, som jeg oplever, I har i Danmark. Jeg så gerne britiske politikere tage noget af den kultur til sig.”

4 Kommentarer

Bjarne Mortensen
8. JUNI 2019
Jeg håber da ikke, at Klaus Stausbøll er journalist. For han forholder sig jo slet ikke til artiklen som sådan, men giver blot udtryk for sine egne politiske synspunkter - på en temmelig ildsprudlende måde...
Suzanne Skærbæk Pedersen
8. JUNI 2019
Jeg mener, at det er direkte upassende at bruge øgenavne. Han udtrykker blot sin holdning, og “rejs hjem” retorikken er utilstedelig og har allerede fyldt mere end rigeligt i denne valgkamp. Lad os stoppe den og koncentrere os om at favne forskelligheder og om at finde fælles værdier.
Kim Betak Pedersen
7. JUNI 2019
Lidt hårdt at dømme Lewis Goodall idiot for hans betragtninger om dansk politisk debatkultur. Klaus Stausbølls udfald virker da også snarere drevet af indignation over, at den afgående regerings støttepartier har ønsket at få noget for opbakningen. Men nu er der nok bedre tider på vej. De støttepartier, en S-ledet regering kommer til at basere sig på, vil helt sikkert vise sig mindre ulidelige og grænseoverskridende og afstå fra usmagelige modkrav for at stille deres mandater til rådighed.
Klaus Stausbøll
6. JUNI 2019
Sikken dog en idiot!! I Danmark har vi - trods den gensidige og afslappede hygge partierne og partilederne i mellem på selve valgaftenen - lidt under en ulidelig blokpolitik, hvor forholdsvis små og ubetydningsfulde støttepartier har taget sig urimeligt højt - og ganske usmageligt - højt betalt for at bakke op en siddende regering. DF i urimeligt mange år som et støtteparti uden officielt ansvar for først en Anders Fogn Rasmussen-regering og sidenhen for Lars Løkke og hans ministerhold, der gang på gang skulle stå på mål for DF's ulidelige og grænseoverskridende betingelser for at få ro på bagsmækken og for at få en aftale, en finanslov, en gennemgribende lovændring på integrations- og flygtningeområdet igennem. Siden Samuelsen og hans liberale alliance-støtter, der opgav deres mærkesag om lavere skatter til fordel for en ministerbil. Lewis Goodall - tag venligst retur til GB og lad være med at bilde os 'selvindbildske' og 'selvhøjtidelige' danskere ind, at vi er noget særligt. For det er vi ikke!! I hvert fald ikke i forhold til den demokratiske grundidé og den måde vi praktiserer vores højtbesungne folkestyre på.