Kilder

Blachman raser over 24syv-journalist: ”Uhørt vanvittigt og uden fortilfælde”

Tonen i et afslag på interview fra X-Factor-dommeren var så voldsom, at journalist Cecilie Dumanski valgte at dele det på Twitter  

Tirsdag skrev kulturjournalist på 24syv Cecilie Dumanski et tweet, der er faldet X-factor-vært og jazzmusiker Thomas Blachman for brystet.

I tweetet offentliggør journalisten en sms-korrespondance mellem de to, hvor Thomas Blachman i en noget hård tone afslår en invitation til at komme i kulturprogrammet Babylon.

Er du sindssyg, man tør jo ikke svare en journalist, hvis man risikerer, at det bare bliver offentliggjort. Det er jo helt vanvittigt, hvis der ikke er det intimrum.
Thomas Blachman

Her ville journalisten have ham ind for at bedømme to folketingskandidaters valgsange som om det var en X-factor-audition. Men det skulle Thomas Blachman ikke nyde noget af.

”Er i fuldstændig sindssyge tror i jeg er komplet idiot åndløs kendis fjols. Rend mig i røven noget lort at spørge om,” lyder hans svar blandt andet.

Må ikke skabe præcedens

Over for Journalisten understreger Thomas Blachman, at 24syv kan gøre, hvad de vil, og at han ikke selv fortryder noget.

Men han kalder det ”uden fortilfælde” og ”uhørt vanvittigt uden for alle rammer og regler for den slags,” at 24syv-journalisten har delt hans svar på Twitter.

”Er du sindssyg, man tør jo ikke svare en journalist, hvis man risikerer, at det bare bliver offentliggjort. Det er jo helt vanvittigt, hvis der ikke er det intimrum. Det må ikke skabe præcedens,” siger han.

Jeg blev faktisk lidt paf over, at der kom så voldsomt et svar på en ellers uskyldig forespørgsel i en let og venlig tone.
Cecilie Dumanski, journalist på 24syv

Samtidig skriver han på sms:

“Det rigtige 24/7 havde nok ikke tilladt at udstille denne form for praksis. Tiderne skifter, gode folk bliver fyret, og så kan alt jo ske, herregud. Jeg forbeholder mig retten til at være mig og svare, som jeg gør.”

”For at være helt ærlig den slags rager mig totalt. Jeg gør aldrig noget, jeg fortryder – det lader jeg andre om.”

Journalist: Et ekstraordinært tilfælde

På 24syv forklarer journalist Cecilie Dumanski, at det at offentliggøre interne korrespondancer med kilder langt fra er noget, hun eller hendes kolleger plejer at gøre.

”Men jeg blev faktisk lidt paf over, at der kom så voldsomt et svar på en ellers uskyldig forespørgsel i en let og venlig tone. Jeg synes, det er vigtigt at bidrage med eksempler på den hårde tone, man kan møde derude. Og derfor valgte jeg at lægge det ud,” siger Cecilie Dumanski, der også har delt sin forespørgsel til Blachman.

Men kan han ikke have ret i, at man som kilde ikke tør svare en journalist, hvis man risikerer, at svaret bare bliver offentliggjort?

Jeg er helt med på de presseetiske regler og værner fuldstændig om kildefortroligheden. Så det er slet ikke almindelig praksis. Det var bare sådan et ekstraordinært svar, og derfor syntes jeg, det var okay.”

Hun er bevidst om, at det potentielt kan udgøre et problem for forholdet mellem journalister og kilder, hvis interne korrespondancer bliver delt offentligt.

”Det er også derfor, jeg siger, at det ikke er normal praksis. Det var bare et ekstraordinært tilfælde, fordi det var så kontrastfyld med min ret milde forespørgsel og hans voldsomme svar,” siger Cecilie Dumanski og tilføjer:

”Det er ikke for at hænge Thomas Blachman ud – det er måske bare en lille opfordring til, at han jo bare kunne sige nej tak.”

4 Kommentarer

Peter Elgaard Ebert
20. OKTOBER 2022
Kære Cecilie Dumanski,
Du ødelægger det jo for alle os andre.
Thomas Aagaard Pallesen
19. OKTOBER 2022
De presseetiske regler siger noget om mange ting, men de siger faktisk ikke noget om kildefortrolighed.

Det er hverken en formel regel eller en lov (vidnefritagelse er noget lidt andet), men derimod et grundlæggende tilgang til kilder, som sidder dybt i blodet hos de fleste journalister. For nogle år siden kunne jeg have sagt ALLE, for engang var det faktisk med til at definere en journalist, at han/hun ALDRIG delte oplysningerne om selve kilderelationen uden aftale med kilden selv. I dag kan man muligvis være journalist på flere måder.
Søren Poulsen
19. OKTOBER 2022
Jeg kender kun Thomas Blachman fra TV skærmen, men hans svar på forespørgslen, du sendte ham, kommer ikke som nogen overraskelse, her.

Du bestemmer hvad du spørger dine kilder om og kilderne bestemmer, hvad de svarer. Det er spillereglerne.

Tanken om at Thomas Blachman skulle hænges ud, gennem offentliggørelsen, på Twitter, ligger lige for.

Forsøget på at opdrage Thomas Blachman, som du forklarer meningen var med opslaget, er vist "Spildte Guds ord på Balle-Lars".

Tilbage står en uholdbar kildebehandling, alt andet lige.
John Alex Hvidlykke
19. OKTOBER 2022
Her må jeg nødvendigvis være enig med Blachmann. Det var et meget dirkete svar. Men ideen var ualmindelig dum. Selv for 24/7. Og journalisten burde have reageret med eftertanke frem for Twitter.