
Københavns Byret har i dag afgjort sagen om valmuemaleriet i baggrunden af Berlingskes fotos. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (red. Jo)
Det er ikke et brud på ophavsretten, når et maleri optræder i baggrunden af et foto, som bringes i avisen.
Det afgjorde Københavns Byret i dag i en sag, hvor Berlingske blev sagsøgt for at bringe et billede af investor Peter Warnøe, der sidder foran et maleri af valmuer.
Maleriet er malet af kunstneren Jorit Tellervo, og hun har altså ikke fået medhold i det søgsmål, hun anlagde mod chefredaktør Tom Jensen, Berlingske Media og avisens fotograf.
”Det er glædeligt, at fotografers arbejdsvilkår ikke bliver gjort utroligt meget vanskeligere i Danmark, for det havde været konsekvensen. Det havde været en problematisk indskrænkelse for landets fotografer og medier. Jeg er meget lettet over, at vi frifindes,” siger Tom Jensen.
Afgørelsen er af principiel karakter, for havde kunstneren vundet sagen, ville den påvirke mediernes mulighed for at bringe billeder, hvis der ikke er forudgående aftaler for kopiering af eventuelle værker i baggrunden på pressefotos.
”Kunst er ikke kun noget, der hænger på museer. Alle mulige steder befinder sig kunst, og der skal vi som medier kunne fotografere i offentlige rum, som vi normalt gør. På den måde er det en vigtig principiel afgørelse for os medier,” mener Tom Jensen.
Og derfor har det stor betydning for ham, at Berlingske nu har vundet sagen.
”Det betyder, at vi kan arbejde videre, som vi plejer, og at vores fotografer ikke skal være unødigt bange for, at der et eller andet sted i rammen er et kunstværk, som de ikke må have med på deres foto.”
Sagen kort fortalt
I to måneder af 2019 udstillede Jorit Tellervo et stort valmuemaleri i en kantine hos et kontorfællesskab i Nyhavn. I den periode var Berlingskes fotograf forbi for at fotografere Peter Warnøe og den amerikanske iværksætter Jared Heyman.
De omstridte fotos viser de to investorer siddende ved at bord i kantinen, og maleriet med valmuerne optager det meste af baggrunden.
Billederne blev bragt i april og december 2019, hvor kunstneren blev opmærksom på sit maleri på billederne efter henvendelse fra flere af sine kunder. Jorit Tellervo følte sig associeret med artiklen og kontaktede Berlingske med holdningen, at billederne var en ikke-lovlig kopi af kunstnerens maleri.
”Jeg regnede med, at det var nok til at få fjernet alting, men så dukkede det op igen for et år siden,” sagde hun til Ritzau.
Den 27. januar 2022 blev billedet bragt igen, og her anskaffede Jorit Tellervo sig en advokat. Ifølge Ritzaus aktindsigt nedlagde hun et krav om 100.000 kr. i vederlag og godtgørelse. Berlingske nægtede brud på ophavsretten, da avisen mener, at maleriet er gengivet af underordnet betydning og bare er en baggrund. Derfor lykkedes det ikke at indgå et forlig og undgå en retssag.
På trods af at Tom Jensen ikke mener, at det var forkert at bringe billederne, har Berlingske fjernet billederne, mens de afventer udfaldet af retssagen.
Byretten afviser i dommen, at ophavsretten er krænket, skriver Ritzau.
Dommeren mener, at maleriet må anses for at være udgivet, da det hang i kantinen. Og i de tilfælde må det gengives i aviser, når gengivelsen er af underordnet betydning i den pågældende sammenhæng.
Og i denne sag var fotoet af underordnet betydning, lyder det. Derfor skal Jorit Tellervo betale sagsomkostningerne til Berlingske Media, ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen og til fotografen på i alt 35.000 kroner, står der ifølge Berlingske i dommen fra Københavns Byret.
Berlingske har ikke taget stilling til, om de vil lægge billederne op igen.
Jorit Tellervo har endnu ikke taget en beslutning om, hvorvidt hun ønsker at anke sagen. Til Journalisten skriver hun, at hun og hendes advokat ”lige skal have tid til at fordøje afgørelsen”.
Opdateret kl. 14:50 med oplysningen, at kunstneren endnu ikke ved, om hun vil anke dommen, med sagsomkostningerne og med et kort afsnit fra Ritzau om begrundelsen for dommen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.