Boykot

Bahrain-holds pressechef sender rytter væk fra interview med TV 2 efter kritisk historie

Pressechefen for Bahrain Victorious beordrede en af holdets ryttere tilbage til holdbussen midt i et interview med TV 2

Det var et par ganske fredsommelige spørgsmål og dagsformen og forventninger til 18. etape af Tour de France, som TV 2’s journalist i går nåede at stille Dylan Teuns, der kører for Bahrain Victorious, og som beredvilligt svarede på spørgsmålene.

Men efter 20 sekunder gav holdets pressechef, Rayan Ajaji, ordre til rytteren om, at han skulle forlade interviewet og vende tilbage til holdets bus.

”I taler ikke med os?,” spørger TV 2-journalisten pressechefen.

”Det har jeg allerede talt med dig om,” lød det korte svar fra pressechefen, der gjorde det klart, at holdet og dets ryttere ikke snakker med TV 2 Sport.

Baggrunden for optrinnet findes i en historie om såkaldt sportswashing, som TV 2 Sport lavede i sidste uge.

Bahrain Victorious er et af de hold i Tour de France, som er sponsoreret af eller har taget navn efter autoritære stater, der blandt andet er kritiseret for deres forhold til menneskerettigheder.

Må ikke spørge til doping og sportswashing

Bahrain Victorius kom til verden i 2017, og ideen til holdet stammer fra Sheik Nasser bin Hamad Al Khalifa, der er søn af Bahrains nuværende konge.

Og Bahrain er netop en af de stater, der bliver beskyldt for at bedrive sportswashing – altså at bruge sporten til at promovere landet.

I forbindelse med historien forsøgte TV 2 Sport at få en kommentar fra Fred Wright, der også kører for Bahrain Victorious.

”Jeg kan desværre ikke kommentere det,” lød det kortfattede svar fra ham i sidste uge.

Det er det spørgsmål, der nu har fået konsekvenser for TV 2 Sports adgang til holdets ryttere.

”Helt konkret har de sagt, at deres ryttere ikke skal udtale sig om doping og sportswashing. Hvis vi spørger om andet end sport, må vi ikke tale med dem,” siger John Jäger, chefredaktør på TV 2 Sport.

Men det lod sig altså heller ikke gøre at gennemføre et interview med en af holdets ryttere, selvom det udelukkende handler om sport.

”Det virker som om, at pressechefen har sat sig for, at vi skal have det lidt besværligt, når vi gerne vil tale med dem om alt mellem himmel og jord,” siger John Jäger, chefredaktør på TV 2 Sport.

Pressechefen for holdet henviste i sidste uge TV 2 til at kontakte Bahrain-holdets ledelse, hvis de ville stille spørgsmål om sportswashing. Men ledelsen har også afvist at deltage i et interview med TV 2.

”Det er en helt relevant indvending, men de vil heller ikke stille op, og hvad skal vi så gøre?,” lyder det fra John Jäger.

Spørger, når det er relevant

Inden Tour de France blev skudt i gang blev Bahrain Victorious’s hotelværelser ransaget på grund af mistanke om dopingsnyd. Derfor haglede det også ned med spørgsmål om doping, da holdet afholdt pressemøde inden Tour-starten.

“Det afviste holdet blankt at svare på. De er måske ikke det hold med den mest nordiske tilgang til kommunikation,” siger John Jäger.

John Jäger har i den tid, han har beskæftiget sig med sportsjournalistik, oplevet lidt af hvert. Han har fået Morten Olsen til at udvandre fra et tv-interview for åben skærm og organisationer, der på den ene eller anden måde har prøvet at påvirke journalister.

”Men jeg kan ikke umiddelbart komme på et så grælt eksempel som det her,” siger han.

Han anerkender, at der kan være behov for at skærme atleter fra kritiske historier, når de er i gang med en konkurrence.

”Der er et kæmpebehov for at beskytte sportsfolk. Set fra deres stol kan jeg godt forstår det, men vi laver journalistik, og der spørger vi, hvis vi har en historie, der er relevant,” siger han og tilhøher:

Det handler jo ikke om, at vi står ved målstregen og stiller dem kritiske spørgsmål om doping og sportswashing, så snart de er kørt over stregen. De skal udsættes for lidt af hvert, så det bliver en balance mellem både fascination, sport og underholdning, men også de kritiske historier.”

For nuværende er det ikke et stort tab for TV 2 ikke at kunne lave interviews med Bahrain-holdets ryttere.

”Men hvad med det næste cykelløb, hvis en suveræn danske kører for Bahrain? Det kan blive noget lort for os, men der er nogle journalistiske principper, der vejer tungere,” siger John Jäger, der ikke vil lade den slags manøvrer gå udover journalistikken:

”Vi stiller de spørgsmål, der er relevante,” siger han.

0 Kommentarer