Årets Pressefoto – se alle vinderne her

Cremen af dansk pressefotografi er netop blevet hyldet i Den Sorte Diamant i København. Mads Nissen er Årets Pressefotograf, og Rasmus Flindt Pedersen tog Årets Pressefoto. Se alle vinderne og deres billeder her (Senest opdateret 14:58) 

I alt har 168 fotografer sendt 2.041 fotografier og 49 tv/web-produktioner ind. Prisuddelingen er netop overstået i Den Sorte Diamant i København, og du kan se alle vinderne – og deres billeder – herunder.

 

Årets Pressefoto:
Rasmus Flint Pedersen, freelance

Juryens begrundelse: ”Årets Pressefoto er rent og ikonisk. Fotografen er en af de få, der faktisk har været der, og han er kommet hjem med fantastiske billeder. Det er en historie, der har varet i flere år, men som her bliver taget til en ny dimension, hvor vi kommer længere og dybere ind, selvom vi egentlig var trætte af den. Det er det, god journalistik ofte gør. Det er også godt fotografi: Velkomponeret med en indre spænding skabt af kontrasten mellem soldatens løftede hånd og fod, der viser, at han er på vagt – og den gamle kvinde, der læner sig tilbage og resignerer. Her tager fotografen tempoet ud af konflikten og fryser dette øjeblik mellem krig og en mulig fred.”

 

 

Årets Pressefotograf:
Mads Nissen, Politiken

Juryens begrundelse: ”Hvert et billede i denne kollektion fra Årets Pressefotograf står stærkt og rent. Det er så supergode billeder, at de næsten er visuelt perfekte. De er med andre ord taget af en dygtig fotograf, der kan begå sig på de bonede gulve, men også i ude i det mest rå af det rå, og som formår at finde poesien der også. Her er arbejdet på at få adgang, der er mættede stemninger og ofte noget malerisk i ordets bedste forstand. Det er en fotograf, der gør os klogere, og som sætter os ind i historierne. Først ser man billederne og bliver betaget, så læser man de fremragende billedtekster og får mere at vide.”

 

 

Årets Åben Klasse, tv/web:
Rune Aarestrup Pedersen & Anders Rye Skjoldjensen, studerende / DMJX

Juryens begrundelse: ”Vinderproduktionen fortæller den store historie om klimaforandringerne gennem den ‘mindre’ historie om brandene i Californien i et stramt visuelt koncept med virkelig flotte billeder og videoer. Historien er godt og overskueligt layoutet. Man finder nemt rundt og kan nyde videoerne, hvor der sættes ansigter på katastrofen og dem, der kæmper med og mod den. Der har været en idé fra starten om, hvordan det hele skulle produceres, og den har de holdt sig til, uden at det visuelle tager over. Men det fungerer for eksempel rigtig godt, at portrætterne er framet ens. Historien er velskrevet, godt researchet med mange skæve vinkler, og man får meget viden.”

 

 

Årets Korte Indslag, tv/web:
Laura Bisgaard Krogh, Marie Bentzon Sørensen & Olivia Loftlund, studerende / DMJX

Juryens begrundelse: ”Vinderen er en bevægende visuel fortælling, der går lige i maven og hjertet. Her er ingen berøringsangst. Som seer bliver man derimod selv inspireret til at være mere åben, fordi der fortælles så fint om nære relationer, der gør en forskel. Filmen er en kompleks og utraditionel kærlighedshistorie om to piger, der egentlig mødes i en form for arbejdsforhold, men bliver veninder. C sidder i kørestol og må bruge sine fødder i stedet for hænder, og A er hendes hjælper under opholdet på en højskole. A’s opgave er at sørge for, at C kan det, alle andre kan. Så de fester, svømmer og hygger, mens A er C’s arme, ben og stemme. Det er kropsnært med en befriende humor og enkelt fortalt. Laura Bisgaard Krogh har haft et blik og en mavefornemmelse fra starten, som hun holder sig tro mod, og hun følger den fotografiske nerve gennem hele filmen. Især scenen i svømmehallen er filmisk og fin. Det er også en produktion, der viser, at man ikke behøver rejse til verdens ende for at fortælle en unik historie.”

 

 

Årets Lange Indslag, tv/web:
Jacob Ehrbahn, Politiken

Juryens begrundelse: ”Der er intet feinschmeckeri over denne film, der ikke vinder på sin visuelle skønhed, men fordi den er fuldstændigt uafviselig. Det er umuligt at se Farlig Rejse uden at blive berørt. Den rammer lige i maven, og Jacob Ehrbahn formår at genvække vores interesse for en efterhånden ‘gammel’ nyhedshistorie. Det skyldes ikke mindst, at han bruger sig selv som vidne og fremstår som en fortæller, der stadig er i chok. Derfor er der to historier i filmen: Flygtningenes og fotografens. På denne måde kommer filmen til at handle både om mennesket foran og bag kameraet, uden at han på noget tidspunkt fylder for meget. Han er i stedet hele vejen tro mod historien og mod materialet, og taler i nutid, så man føler, at man selv er til stede. Dette er den rå og usminkede virkelighed fortalt på en baggrund af krøllet Molton og med fedtede briller.”

 

 

Årets Åben Klasse:
Janus Engel Rasmussen, studerende / DMJX

Juryens begrundelse: ”Serien er en original måde at arbejde på, som dommerne mente skulle honoreres. Janus Engel Rasmussen har valgt en konceptuel tilgang til en kompleks og ikkesynlig problemstilling, og han lykkes med at forene mange globale udfordringer i en sammenhæng. Man bliver klogere af serien og får indblik i en ukendt verden, der også formidles med en vis portion humor. Historien er gennemresearchet, og han må have gravet sig ned i den i flere omgange for at kunne forløse den sådan, at billederne stiller så store, men ikke uoverkommelige krav til både fotograf og beskuer.”

 

 

Årets Portræt:
Marie Hald, freelance

Juryens begrundelse: ”Juryen holdt af billedet med kropsaktivisten fra starten. Det er ikke bare et fint portræt, men også en vigtig historie, de har valgt at præmiere. Fotografen har fået adgang til et meget privat rum, og derfor opstår der også en let modstand mellem billede og beskuer. Denne kvinde giver så meget af sig selv, og man er både tiltrukket af skønheden og lidt i tvivl om, om man må kigge. Og lige præcis denne blufærdige reaktion understreger pointen. Det er samtidigt et meget erotisk portræt, der indeholder en stærk stilhed, og hvor sårbarheden er vendt til en styrke. Hun har lukket os langt ind i sit univers, og det bliver så intimt, fordi hun ligger i badet og er helt sårbar. Men netop fordi, der ikke er nogen provokation i udtrykket eller nogen udstillelse af hende, rummer dette billede så meget historie og så meget kamp.”

 

 

Årets Danske Hverdagsbillede:
Nanna Navntoft, studerende, Politiken

Juryens begrundelse: ”Vinderbilledet, der er plukket fra en glimrende og meget gennemarbejdet serie indsendt i Reportage Danmark-kategorien, viser os en overset del af den danske hverdag. Den hårde hverdag – og det er langt fra en kliché. De er hjemløse, de er afviste asylansøgere, og de er narkomaner. Længere ned mod samfundets bund kan man ikke komme. Men få meter fra dem fester og spiser hipsterdanmark på klubber og restauranter, eller ser på dyrt design og kunst i områdets mange gallerier. Denne kontrast udpensler konsekvensen af den førte politik, der bygger på en tro på, at hvis man bare gør mennesker rettighedsløse, så forsvinder de nok. Og Nanna Navntoftes billede udsiger det gamle journalistiske credo om: At nu er det vist – så kan ingen komme bagefter og sige, at de ikke vidste besked.”

 

 

Årets Sportsbillede, reportage:
Nikolai Linares Larsen, freelance

Juryens begrundelse: ”Dette var en helt klar vinder lige fra det øjeblik, dommerne så den første gang. Den skilte sig ud fra mængden i en kategori, hvor der var mange gode serier. Juryen fik en klump i halsen og kunne mærke i hjertet, hvordan det er at være barn og opslugt af en sport, der fylder alt. Man fornemmer virkelig, at dette er disse børns liv, og selv tyren er en kalv. Serien er stringent og ualmindelig flot visuel med en filmisk æstetik, der førte dommerne tilbage i tiden til et ældre Spanien. Den er helt enkelt godt fotograferet, det gode håndværk står tydeligt frem, vi er med de rigtige steder, og fotografen rammer balancen mellem dramaet og det fint sanselige helt perfekt.”

 

 

Årets Sportsbillede, action:
Casper Dalhoff, Morgenavisen Jyllands-Posten

Juryens begrundelse: ”Der er drøn på handlingen i vinderbilledet, der er plukket fra en serie indsendt i Sports Reportage-kategorien. Dommerne kunne slet ikke stå for den action, der er i billedet af rugbykvinderne, som slås for bolden. Gestik, hænder, øjne, munde, hår, snot og mudder allevegne – alt fortæller om en sport, som ikke er for sjov. Vi er langt fra det polerede OL, og i stedet oplever vi en uhørt grad af kontakt. Det var især den vilde intensitet, der fik dommerne til at dvæle ved ansigterne. Billedet er skulpturelt og superflot komponeret, alle er ‘på’ og har fantastiske ansigtsudtryk, og hånd samt bagdel går fri af kanten. Juryen var også begejstret for hele serien, men da den ikke kunne vinde i reportage, og der kun kan nomineres et enkelt billede i denne kategori, rykkede billedet over i denne kategori og vandt.”

 

 

Årets Reportage, udland:
Mads Nissen, Politiken

Juryens begrundelse: ”Vinderserien portrætterer en historisk tragedie. Dette unge land (Sydsudan, red.), der ikke kan komme på fode, og ender med at ødelægge sig selv, før det har fået en chance. Men det er ikke en historie, som vi er blevet vist særlig mange gange. Kategorien var (igen) i år en uhørt stærk, med indædt kamp om nomineringerne. Der blev ikke givet ved dørene, og dommernes krav var, at vindende fotografer skulle bringe os langt ind i historien. Det er vi her. Historien fortæller sig selv i billederne, der er godt fotograferede med en fin æstetik, der ikke kræver megen efterbearbejdning. Fotografen har truffet nogle gode valg og derefter redigeret sin serie godt med variation og en fin balance med både den personlige hverdag og de politiske iagttagelser. “Livets mening er at beholde det og så se, hvad der sker”. Finere kan det ikke udtrykkes, mente dommerne.”

 

 

Årets Reportage, Danmark:
Matias Svold og Ulrik Hasemann, studerende / DMJX

Juryens begrundelse: ”Dommerne var ikke spor i tvivl om, at vinderen af denne kategori er den fine serie om Danmarks kyster. Den er gennemarbejdet, godt researchet og pinpointer på en nuanceret facon noget, der er helt unikt dansk. Det er lykkedes fotograferne at finde en kreativ, men stram ramme, der tillader dem at finde mange forskellige motiver, der kan spænde fra de samfundsaktuelle emner som forurening, urbanisering og diskussionen om ‘udkantsdanmark’ til dette lettere frivole. Her er fællesskab, det nære hverdagsliv og sågar globaliseringen, som næsten er vendt på hovedet, for det plejer jo at være os, der rejser til udlandet for at blive gift … Serien er én lang historie og et godt eksempel på, hvad man får, når man arbejder med noget over tid. Derudover er den virkelig smuk uden at forfalde til solnedgangsæstetik.”

 

 

Årets Nyhedsbillede, Udland:
Jacob Ehrbahn, Politiken

Juryens begrundelse: ” ”Det er bibelsk!” udbrød en dommer, da billederne kom på skærmen. Alle disse mennesker har bare rejst sig op og er vandret afsted mod overlevelsen. Det er hektisk og stakåndet, og man føler håbløsheden og desperationen. Man fornemmer også mylderet og presset på det afgrænsede område, selv om der ikke er nogen oversigtsbilleder taget med drone. I stedet fortæller de uendelige køer af mennesker, samt fraværet af UNHCR-biler og sække af mad, tydeligt om pludseligheden af katastrofen, der er blevet så voldsom på ingen tid. Fotografen har fundet en ‘knage’ i alle sine smukke billeder, som fanger og fastholder os. Og selv om dette foregår langt fra Danmark, er der en genkendelighed i detaljerne som mobilen og barcelonatrøjen, der dukker frem i den spraglede mængde.”

 

 

Årets Nyhedsbillede, Danmark:
Stine Tidsvilde, studerende/Ekstra Bladet

Juryens begrundelse: ”Dette vinderbillede er faktisk ikke et, man har lyst til at tage særlig ofte som fotograf. Det går tæt på, og hændelsen er tragisk. Men det skal tages, fordi det er vigtigt. Moderens sorg er universel, og fotografiet får os til at forstå konsekvensen af, at unge mennesker bliver skudt på gaden i Danmark – det går også ud over familierne. Selv om der indfinder sig en hverdagstilstand hos os, hvor vi ikke længere er chokerede, når det sker, så står alvoren helt klart her: Det, der overgår Abijas mor, kan ske for alle. Vi er ikke i Palæstina eller Syrien, men i København, og den store skræmmende og konfliktfulde verden er rykket ind i vores egen baggård. Billedet har en fin nyhedsæstetik, og teksten bidrager godt til, at man forstår situationens baggrund.”

 

 

 

5 Kommentarer

Niels Thure Krarup
20. DECEMBER 2018
Helt enig!

Helt enig!


Kaj Friis Larsen
27. NOVEMBER 2018
Årets pressefoto
Årets pressefoto
Anonymous
14. NOVEMBER 2018
fuck dig
fuck dig
ojmplæ,
8. OKTOBER 2018
hej med dig

hej med dig
Jesper Bech Pedersen
4. SEPTEMBER 2018
Hej Journalisten. I kunne
Hej Journalisten. I kunne overveje at skrive lidt om baggrunden for billederne/serierne i stedet for kun at kopiere juryens begrundelse ind. Det ville være lettere for læseren at forstå billederne med en kontekst.

Eksempelvis fatter jeg hat af, hvad den røde tråd skal forestille at være i Janus Engel Rasmussens tre billeder af henholdsvis en bomberydder, en pige (der er blevet vaccineret?) og et serverrum?

Billedserien har formentlig en fælles overskrift, der kunne hjælpe mig, men jeg får ikke andet end juryens begrundelse, der ikke just kaster lys over noget:

”Serien er en original måde at arbejde på, som dommerne mente skulle honoreres. Janus Engel Rasmussen har valgt en konceptuel tilgang til en kompleks og ikkesynlig problemstilling, og han lykkes med at forene mange globale udfordringer i en sammenhæng. Man bliver klogere af serien og får indblik i en ukendt verden, der også formidles med en vis portion humor. Historien er gennemresearchet, og han må have gravet sig ned i den i flere omgange for at kunne forløse den sådan, at billederne stiller så store, men ikke uoverkommelige krav til både fotograf og beskuer.”

Flere