Bog: Robusthed, skrøbelighed og det generøse lederskab
Forfatter: Ole Fogh Kirkeby
Forlag: Gyldendal Business (185 sider, 250 kroner)
Anmelder: Ulla Bechsgaard, selvstændig journalist, ledelsesskribent og -konsulent
Kender du filosoffen og forfatteren Ole Fogh Kirkeby? Han er en vred mand på den kloge måde. Jeg stiftede bekendtskab med ham i 1998, da jeg interviewede ham om ledelse. Dengang skældte han ud på alle de ligegyldige kommercielle ledelsesbøger, som efter hans mening oversvømmede markedet.
Jeg har fulgt hans forfatterskab siden og glædet mig over hans ordkløveri, som sprogelskende mediefolk kan have stor fornøjelse af. Også hans filosofiske coaching – det græske, dialogiske koncept ’protreptik’ – er noget særligt.
I sin seneste bog tager Ole Fogh Kirkeby livtag med det meget omtalte begreb robusthed. Det kan han ikke fordrage, og han er vred over, at det nu bruges i stillingsannoncer. Robusthed er et upræcist begreb, som dækker over en camoufleret individualisering af det pres, den enkelte oplever på arbejdspladsen, hævder han.
Jo mere frugtbar, man opfatter robustheden, desto mere belastende og overflødig vil man opleve robusthedens modsætning: Skrøbeligheden. Men det svarer ikke til virkeligheden. Skrøbelighed behøver nemlig ikke være et negativt begreb. Det kan også betegne positive kapaciteter, egenskaber og indstillinger, mener Ole Fogh Kirkeby.
”Den skrøbelige har gudskelov anfægtelser, eftertanker og ikke mindst ofte et levende håb om at kunne blive stærkere og bedre på mange fronter. Dermed understreger den skrøbelige eksistens også nødvendigheden af et velfungerende fællesskab,” skriver han.
Et gennemgående tema i ’Robusthed, skrøbelighed og det generøse lederskab’ er fællesskab contra individualisering. Også doktrinen om selvledelse får et fur. Selvledelse er et tveægget sværd – et fænomen, der ligesom robusthed står i modsætning til fællesskab.
Medarbejdernes selvledelse er ikke blevet en aflastning for lederne, som det oprindelig var tænkt. Selvledelse har derimod skabt et stigende behov for mikroledelse, som lederne har vanskeligt ved at indfri, da det antal medarbejdere, de er ledere for, er øget.
I stedet for at være en samarbejdspartner, er kollegaen blevet en konkurrent i hidtil ukendt grad, argumenterer filosoffen. Mellemlederen er langtfra blevet aflastet, men spærret inde i et krydspres mellem de højeste ledelseslag og medarbejdernes krav om autonomi og privilegerede positioner.
Er det godt eller skidt, hvis din leder er robust? Hvad nu, hvis robusthed ikke kun er en styrke, men i stedet en egenskab, der kan ødelægge medarbejdere, kolleger og kunder, spørger Fogh Kirkeby retorisk.
En velskreven, inspirerende, overskuelig bog, som også går i dybden med begrebet generøsitet. God fornøjelse!
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.