Bog: Overklassemagt – på strejftog i de øverste danske magtcirkler
Forfatter: Søren Jakobsen
Forlag: Tiderne Skifter (250 sider, 300 kroner)
Anmelder: Ulla Bechsgaard, journalist, ledelsesskribent og -konsulent
Søren Jakobsen (født 1940) er en journalistkollega, som det er værd at holde øje med. Han bruger sit otium til dét, han har været optaget af hele sin journalistiske karriere: Gravearbejde, som afslører hemmeligheder.
I sin fremragende nye bog ’Overklassemagt – på strejftog i de øverste danske magtcirkler’, som er en selvstændig opfølgning på ’Overklasseliv – fra landadel til magtelite og jetset’, beretter han om samfundets øverste lag og deres fornemmelse for magtudøvelse i det skjulte. Jakobsen hævder, at overklassen følger en ’tavshedens lov’.
Overklassens magt i erhvervs- og kulturlivet er stærkt undervurderet, mener Søren Jakobsen, som lykkes godt med at beskrive magten, og hvordan den bruges i praksis. Tilbage i 1977 fik Søren Jacobsen sammen med kollegaen Jakob Andersen Cavling-prisen for en artikelserie, der afdækkede ulovlig brug af private spioner i Forsvarets Efterretningstjeneste. Ligesom dengang er hans researchmetode vedholdende og undersøgende.
Hans magtanalyse i den nye bog bygger i vidt omfang på aktindsigt, offentligt tilgængelige regnskaber og familiedata opsamlet under årelang research. Han deler overklassen op i tre kategorier, som alle har stor magt, og som sjældent fremviser rigdommene:
1) Aristokratiet, der i kraft af arvede adelstitler og/eller formuer hører til i samfundets øverste socialgruppe og ofte med tætte forbindelser til kongehuset. 2) Overklassen, som er lige under aristokratiet, og som omfatter hovedparten af landets milliardærer og multimillionærer. Nogle har tjent pengene selv, andre har arvet stort og forøget arven. 3) Den økonomiske overklasse, der består af nyrige, der har tjent formuen selv. Det kan dreje sig om formuer fra nogle hundrede millioner til flere milliarder. Gruppen er i stærk vækst.
Trods et forholdsvist højt skattetryk får Danmark flere og flere milliardærer. 60 af de eksisterende milliardformuer i Danmark er skabt i løbet af blot én generation.
Bogen vil være gedigent spændende for de fleste. For erhvervsjournalister er den et must! De vil kunne finde frø, de selv kan gå videre med, og som kan blive til gode historier.
Min eneste anke mod bogen er, at jeg ikke finder de tre kategorier tilstrækkeligt spidsvinklet og underbygget. Jeg vil have dem forklaret nærmere og have kendte erhvervsfolk koblet op på de enkelte kategorier. Det har Søren Jakobsen kun gjort sporadisk. Det kommer nok i hans næste bog – håber jeg!
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.