Nerver af stål

Bog: Det hærdede stål Forfatter: Kim Kristensen Forlag: Forlaget Momenta (304 sider, 300 kroner)

Ved valget i 1987 fik hverken Danmarks Kommunistiske Parti, Socialistisk Arbejderparti eller Venstre Socialisterne stemmer nok til at komme i Folketinget, men tilsammen sad de på godt fire procent af vælgerne, og det var på den baggrund, idéen om at danne et helt nyt parti, der samlede den yderste venstrefløj, opstod. I 1994 fik liste Ø plads i Folketinget. Resten er historie.

Bogen ’Det hærdede stål’ fortæller om Enhedslistens første 25 år i Folketinget. Forfatteren er den erfarne Christiansborg-journalist Kim Kristensen.

Jeg arbejdede selv som journalist på Christiansborg og husker den spæde start. Dengang var der ikke mange, der levnede partiet store chancer. Mest fordi det brugte en stor del af tiden på at skyde sig selv i foden. Det viste sig nemlig at være noget af en opgave at forene gamle marxister og unge aktivister og samtidig være tro mod de socialistiske dogmer.

Bogen er bygget op omkring valgene fra 1994 til i dag. Undervejs er der interviews og referater fra interne debatter om nogle af de mange dilemmaer, partiet stod over for. Det gør den nem og overskuelig at finde rundt i og giver samtidig en god beskrivelse af udviklingen i et parti, der begyndte med gamle mænd i krøllede skjorter, der rodede rundt nede omkring spærregrænsen, og endte som en parlamentarisk sværvægter med unge kvinder i topledelsen. Ganske godt gået i betragtning af de mange ideologiske bump, partiet mødte på vejen.

Der var krigen i Afghanistan og spørgsmålet om, hvordan man som et parti, der var imod krig, kunne støtte en væbnet konflikt.

Der var Jyllands-Postens Muhammedtegninger og den krise, der fulgte i kølvandet på dem. På den ene side var der hensynet til ytringsfriheden og avisens ret til at bringe satire, som folketingsgruppen holdt fast i. På den anden hensynet til en stor gruppe i forvejen hårdt prøvede muslimske borgere, som hovedbestyrelsen mente måtte vægte højere.

Opstillingen af dansk-palæstinenseren Asmaa Abdol-Hamid som folketingskandidat for Enhedslisten havde nær taget livet af partiet, fordi nogle fandt hendes holdninger for vidtgående, mens andre mente, at hun skadede partiet.

Men liste Ø stod distancen, og i dag er partiet svært at komme uden om, når der skal træffes beslutninger på Christiansborg.

’Det hærdede stål’ er en bog, man bliver klog af at læse. Den er godt fortalt, og jeg havde svært ved at lægge den fra mig, da jeg først var kommet i gang, selv om jeg nok må indrømme, at jeg blev en smule træt, da jeg som noget af det første igen-igen skulle høre, om dengang den konservative formand, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen troede, Johanne Schmidt-Nielsen var runner og bad hende om at skaffe ham en kop kaffe forud for den sidste valgdebat på TV 2 inden folketingsvalget i 2007. Men skidt pyt. Der er fem stjerner til Kim Kristensen for en oplysende og spændende bog om et politisk projekt, der lykkedes.

Anne Lea Landsted er journalist

0 Kommentarer