Medrivende fortælling, men ikke spændende fortalt

Bog: Nyheder på liv og død – I sporene efter Danmarks største journalist gennem det besatte København Forfatter: Alex Frank Larsen Forlag: Gonzo (172 sider, 199 kroner)

Navnet Børge Outze er nok velkendt for de fleste med et dryp historisk interesse for dansk journalistik. Blandt dem vil de fleste nok også vide, at han er manden bag dagbladet Information. Men hvor mange kender monstro den vildt dragende historie om Outzes tid som illegal reporter under Besættelsen, som er netop det fundament, Information blev skabt på?

Nu er der mulighed for at komme den del af Outzes liv nærmere i Alex Frank Larsens nye udgivelse med den balstyriske titel ’Nyheder på liv og død’. Larsen har tidligere forfattet 849 siders biografi om selvsamme Outze, og man mærker da også, at Larsen færdes yderst hjemmevant i stoffet. På opfindsom vis er bogen delvist bygget op om en række geografiske fikspunkter i det københavnske, som man så med fordel kan visitere, mens man læser værket. Der er endog et kort til spadsereturen. Gående rundt der kan man så fantasere om, hvordan det må have været for Outze at fremskaffe alle de illegale nyheder, få dem ekspederet videre ud i verden (på et tidspunkt var Outzes skriverier at læse i mere end 2.300 amerikanske aviser!), bestandigt være på flugt fra stikkere og siden Gestapo og ikke mindst at kæmpe for at holde nogenlunde sammen på sig selv, mens venner og bekendte forsvinder, endog dræbes.

Bogen er udgivet på Larsens eget forlag, og det er en hæmsko. I hvert fald ville bogen have haft rigtig godt af en solid redaktør til at hanke op i de alt for mange gentagelser og lange opremsninger af navne. Utallige egennavne står af uvisse årsager med fed skrift, hvilket blot er med til at manifestere deres overflødige tilstedeværelse. Jeg kan simpelthen ikke se, hvad vi skal med alle de navne og deres indbyrdes relationer. Der er også en mærkværdig komposition i bogen, hvor de to halvdele synes at udligne hinanden på uheldig vis. Første del kaldes ”Outze-ruten”, anden del hedder ”Tæt på Outze-ruten”, men de to dele rummer en del af de samme anekdoter, og man sidder derfor tilbage med følelsen af repetition uden dybere mening.

Bedst er bogen i de mere dramatiske passager, som når vi følger Outze på befrielsesdagen, hvor han har travlt med at sikre arrestation af tyskere og bringe en avis på fode. Her er sigende detaljer, der løfter fortællingen væk fra det namedroppende anekdotiske og over mod en dragende fortælling med tempo, plot og suspense. Desværre er disse passager for sjældne på Larsens sider.

Steffen Moestrup er ph.d., docent på DMJX

0 Kommentarer