Lyt!

Bog: Podcastbogen Forfatter: Dorte Palle og Tor Arnbjørn Forlag: Forlaget Ajour (204 sider, 249 kroner)

Podcastbogen’ giver en sikker hånd til alle, som vil i gang eller gerne vil blive bedre til at fortælle i lyd.

Der står to stærke radiomennesker bag bogen. Dorte Palle har arbejdet med alle radiogenrer i alle funktioner det meste af sit liv, og Tor Arnbjørn var i en årrække radiochef i hele Danmarks Radio. Desuden bidrager en række stærke radio- og podcastfolk med erfaringer.

Fokus ligger på indholdet: Den klare idé, værten, der ved, hvad hun vil, det levende sprog, det velforberedte interview, den stramt komponerede fortælling og det enkle, men stærke koncept.

Teknikken er fortættet i en stribe simple, brugbare råd. Teknik ændrer sig lynhurtigt, og nettet egner sig bedre til den slags end en bog.

Til gengæld dvæler forfatterne ved håndværket og kompositionen. Det er med podcast som med så meget andet: Det er sjældent hvid magi eller rent held, der tryllebinder lytterne i timevis. Det er noget så simpelt som godt håndværk og gode idéer. Det kan læres.

Bogen gennemgår forskellige programtyper og genrer. Den giver gode, brugbare råd om, hvad der skal til for at blive en god vært og speake godt. Vi præsenteres for et par enkle og effektive modeller til idé- og konceptudvikling og en kort, men opløftende gennemgang af mulighederne for at tjene – i hvert fald nogle – penge på at producere podcast.

Centralt i bogen står interviewet. Chancen for, at et interview lykkes – og lykkes godt, stiger, når vi forbereder os ordentligt. Her taler vi både om at have sin research i orden og lægge en plan. Forfatterne er rundet af DR og genopliver gode, klassiske radiodyder som målsætning, spørgeteknik og briefing før et interview.

Vi dykker ned i moment-interviewet, som er en væsentlig byggesten i den personbårne dokumentar/feature og i portrættet. Målet er at få interviewpersonen til at rekonstruere et særligt gyldent øjeblik eller en altafgørende hændelse. Et vellykket moment-interview er på mange planer vidt forskelligt fra et kritisk nyhedsinterview, men kræver lige så god forberedelse.

Noget af det sværeste som tilrettelægger er at få hoved og hale på en længere historie, og bogen gennemgår forskellige fortællemodeller, der kan skabe overblik og struktur.

Jeg er selv stor tilhænger af det gode råd om at bruge kulørte post it-lapper til at visualisere og få styr på sin historie.

Alle garvede radiofolk kender følelsen af at komme hjem uden en lyd på optageren. I mit tilfælde var det et interview med en tidligere undervisningsminister. Gør, som Palle og Arnbjørn siger: Tjek din optager, inden du tager afsted. Hver gang. Gør i det hele taget, som ’Podcastbogen’ anbefaler. Så kan det ikke gå helt galt.

Bille Sterll, selvstændig journalist og radiovært

0 Kommentarer