Journalisterne fylder for meget

Bog: Det store skatterøveri Forfatter: Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg Forlag: Politikens Forlag (272 sider, 300 kroner)

Sagen om udbytteskat er en rystende historie om skrupelløse svindlere i jakkesæt, der sammen med grådige banker og advokater rotter sig sammen om at plyndre Europa for milliarder. Det har foreløbig kostet den danske statskasse 12,7 milliarder kroner. At det overhovedet har kunnet lade sig gøre, vidner om en finanssektor med en flosset moral og en grådighed uden sidestykke.

Herhjemme kender vi bedst historien fra DR-dokumentaren ’Mændene, der plyndrede Europa’. Nu er der kommet en bog med titlen ’Det store skatterøveri’ skrevet af to af de journalister, Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg, der sammen med et internationalt hold af kolleger var med til at afsløre den omfattende svindel.

Fidusen er i finanskredse kendt som ”cum ex”. Det er latin og betyder direkte oversat ”med” og ”uden” – lidt firkantet sagt går det ud på, at man får refunderet udbytteskat for aktier, man reelt ikke ejer, men blot ”låner” i perioden omkring udbyttedagen.

Mens DR-dokumentaren kredser om det væsentlige – nemlig insideren, der fik dårlig samvittighed og besluttede at afsløre svindelen – bruger Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg en tredjedel af bogen på, hvad man kunne kalde ”ananas i egen juice”.

Vi får en masse at vide om forfatterne, og hvad de tænker og føler. Det ene øjeblik er de tændt af en journalistisk ild, det næste ærgerlige over at blive brændt for en historie.

”Vi hamrede løs på kilder, flåede i dem, udfrittede dem.”

Mere konkret bliver det ikke. Journalistikken kører i tomgang, og vi kommer aldrig helt ind i den undersøgende journalistiks maskinrum.

Helt galt går det, da Niels er i Dubai for at konfrontere finansmanden med den flossede moral, Sanjay Shah, som har fået udbetalt milliarder i udbytteskat fra den danske stat. På et tidspunkt går Shah på toilettet, Niels følger efter og planlægger på vejen, hvad han vil gøre:

”Når så Shah kom ud, skulle jeg konfrontere ham, sige ”Mr. Shah, I come from Danish Television, how do you feel about having robbed Denmark”? Så måtte vi se, hvordan han reagerede.”
Godt så.

Jeg ville ønske, Niels havde gjort som sine forgængere i dokumentarafdelingen Jørgen Flindt Pedersen og Erik Stephensen, da de skulle konfrontere en byggematador, der var hovedperson i en bestikkelsessag. De brugte timer på at forberede interviewet og gennemgå de forskellige svarmuligheder. Målet var at få byggematadoren til at indrømme bestikkelse for åben skærm. Det lykkedes, men kun fordi de to journalister var klædt ordentligt på.

Da forfatterne fjerner fokus fra sig selv og indleder et samarbejde med den tyske researchgruppe Correctiv, kommer der for alvor fart over fortællingen, og man får et fantastisk indblik i en kynisk og grådig finansverden. Det er god journalistik. Så meget desto mere ærgerligt er det, at den første del af bogen virker ligegyldig og efter min mening burde have været skåret væsentligt ned – om ikke helt væk. Derfor kan jeg heller ikke give mere end tre stjerner til ’Det store skatterøveri’.

Anne Lea Landsted er journalist

1 Kommentar

Louise Lamberth
4. AUGUST 2020
Jeg er i gang med at læse bogen. Den er meget velskrevet i et sprog, der sprutter af energi og skrivelyst. Og nej, jeg har ikke tænkt over, at journalisterne skulle fylde for meget. Det er trods alt dem, der fortæller historien ...