Hvem skal man så være?

Bog: Du skal ikke være dig selv – Erhvervspsykologens guide til at få det job, du gerne vil have Forfatter: Lars Lundmann Forlag: Mental Press (206 sider, 250 kroner)

Hvis man ikke skal være sig selv, hvem skal man så være? Det er spørgsmålet i bogen ’Du skal ikke være dig selv’ skrevet af erhvervspsykolog Lars Lundmann, der har forsket i personlighedstests og rekruttering.

Spørgsmålet er lige ved at tage pusten fra mig i bogens begyndelse, for dens første del vender den teoritunge ende nedad, og for en konkret type som mig, der leder efter hurtige svar og løsninger, er det svært at overkomme.

Efterhånden bliver Lars Lundmann dog mere konkret, og resten af bogen er fuld af gode cv-tips, råd til, hvordan man skal gebærde sig til jobsamtalen, hvor vægten skal lægges i cv’et, og hvordan man skal læse opslaget og skrive ansøgningen. Til tider tager detaljerigdommen overhånd. For eksempel er der et afsnit om, hvor man skal lægge trykket i en sætning. Det bliver for meget.

Som anmelder læste jeg bogen fra ende til anden, men det er næppe det, der er tænkt fra forfatterens side. Mængden af tips og tricks og oplysninger er simpelthen for stor til at kapere og implementere i en ansøgningssituation.

Det ved Lars Lundmann godt, og allerede i indledningen får du at vide, at det er meningen, at bogen kan bruges som opslagsværk. De konkrete råd og vigtige pointer er rammet tydeligt ind i bokse, der gør det nemt at slå op.

Lars Lundmann stiller spørgsmålstegn ved, om du overhovedet skal have et job. Det skal du selvfølgelig, men konklusionen, jeg nåede frem til, er den, at det ikke skal være hvilket som helst job.

Det skal være det rigtige job, og det kræver noget af dig selv at finde det. Ikke kun, fordi man skal researche på virksomheder, men også fordi du skal vide, hvem du er.

Pointen hos Lundmann er, at man er sig selv, men i forskellige udgaver. Den personlighed, du har på jobbet, er ikke en statisk version af dig, og den personlighed, man præsenterer for en virksomhed i et rekrutteringsforløb, skal tilpasses det, virksomheden efterspørger, hvis du vil have jobbet.

’Du skal ikke være dig selv’ er ikke den bog, du skal tage fat i, når du er gået i gang med at søge job. Det er den bog, du skal læse, når du har besluttet at finde et andet job eller foretage et skifte i karrieren.

Selv blev jeg inspireret til at sortere i mine opgaver og kigge indad, for at finde ud af, hvad jeg gerne vil og ikke vil arbejde med. Står du et sted i dit liv og din karriere, hvor du er i tvivl om, hvilken vej det hele skal gå, så kan bogen være en katalysator for de nødvendige refleksioner om karriere og livsvalg og et godt værktøj, når du skal skrue en god ansøgning sammen. En, hvor du ikke er dig selv.

Thomas Schiermacher Jensen er journalist

0 Kommentarer